Magyar foci sport

Az MLSZ örökre eltiltotta a pisztolyra hasonlító tárggyal hadonászó focistát

Az érintett játékos azzal védekezett, hogy játékfegyver volt a kezében. A labdarúgó nem minősült visszaesőnek, a szövetség megyei tagszervezete ennek ellenére példát statuált. Ennél súlyosabb büntetés nincs a magyar labdarúgásban.

Mint kedden beszámoltunk róla, november 6-án a Pér LSE-Tényő SE (2-0) tartalékmeccs alatt a vendégek kispadjáról egyszer csak felállt a felnőtt csapat ott jogosulatlanul tartózkodó játékosa, előhúzott egy pisztolyhoz megszólalásig hasonlító tárgyat, amit ráfogott az amúgy fiatalkorú partjelzőre.

Az esetet sem a játékvezető, sem az asszisztense nem vette észre, ám valaki lefotózta a helyzetet, a képet pedig azonnal megosztotta, így az villámgyorsan tovább terjedt a neten. A 14 órakor kezdődött felnőtt bajnoki (6-0) végére – ahol a pisztolyt ragadó labdarúgó szintén a kispadon ült – a játékvezetőkhöz is elérkezett a híre annak, ami órákkal korábban történt, ezért a spori mérkőzés jegyzőkönyvébe is beleírta a megdöbbentő jelenetet.

Megkeresésünkre Sipos Jenőtől, az MLSZ szóvivőjétől azt a választ kaptuk, hogy „a megyei igazgatóság fegyelmi bizottsága az illetékessége alá tartozó ügyet saját hatáskörben kezeli”. Nos, a Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság példás keménységgel ítélkezett. November 15. határozata szerint Tóth Krisztiánt, a labdarúgás szabálykönyv 8. § (1) a.); 9. § (1) d.) 4. pontjainak megsértése miatt az ominózus meccs másnapjától

végleg, minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől eltiltotta.

Mit jelent ez a büntetés?

A 8. § (1) a.) azt takarja, hogy a labdarúgó „sportszerűtlen magatartást tanúsított”, míg a 9. § (1) d.) 4. a végleges időtartamra szóló eltiltásra vonatkozik, és arról rendelkezik, hogy az „eltiltott személy semmilyen hivatalos formában, még sportszakemberként sem működhet az eltiltással érintett eseményeken, illetve időszakban.”

Felmerül a kérdés, mit is jelent pontosan ez a büntetés? Honlapunk megkereste Dr. Dányi Szilárd ügyvédet, aki úgy fogalmazott

az MLSZ foglalkozástól nem tilthat el, azaz a sportoló labdarúgó tevékenységet végezhet, csak nem az MLSZ rendezvényein belül. Amennyiben például külföldön, mondjuk Ausztriában szeretne futballozni, azt megtehetné.

Az MLSZ tagszervezetének határozatától függetlenül folyamatban van az a rendőrségi feljelentés alapján a zajló büntetőeljárás is, amelyet

a kérdéses ügyben a Győri Rendőrkapitányság 2022. november 7-én zaklatás vétség elkövetésének gyanúja miatt indított.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!