Magyar foci

Pisztolynak látszó tárgyat fogott a partjelzőre egy focista egy magyar amatőr bajnokin

Az érintett játékos azzal védekezik, hogy játékfegyver volt a kezében. A szövetség feljelentést tett, a győri kapitányság zaklatás gyanúja miatt indított eljárást.

A futball sajátossága, hogy a mérkőzéseken a játékvezetők egy-egy ítéletét okkal, ok nélkül kritika éri. A sporik jó esetben csak verbálisan kapnak hideget-meleget, de az alsóbb osztályokban, a megyei „rangadók” közben és után még manapság is nem egyszer fordul elő, hogy megtámadják a bírókat.

Ám az, ami november 6-án a Pér LSE-Tényő SE (2-0) tartalékmeccs alatt történt, túlmegy a korábban látottakon. A vasárnap 12 órakor kezdődött találkozón a Tényő SE kispadjáról egyszer csak felállt a felnőtt csapat ott jogosulatlanul tartózkodó játékosa, előhúzott egy pisztolyhoz megszólalásig hasonlító tárgyat, amit ráfogott az amúgy fiatalkorú partjelzőre.

Az esetet sem a játékvezető, sem az asszisztense nem vette észre, ám valaki lefotózta a helyzetet, a képet pedig azonnal megosztotta, így az villámgyorsan tovább terjedt a neten. A 14 órakor kezdődött felnőtt bajnoki (6-0) végére – ahol a pisztolyt ragadó labdarúgó szintén a kispadon ült – a játékvezetőkhöz is elérkezett a híre annak, ami órákkal korábban történt, ezért a spori mérkőzés jegyzőkönyvébe is beleírta a megdöbbentő jelenetet.

Információnk szerint a játékvezetői jelentés egyik bekezdése a felnőtt bajnokin történtekről szól, egy másik a tartalék meccs hihetetlen eseményére tér ki, a szövegben arról is panaszkodott a játékvezető:

sokszor félrészeg, másnapos játékosokkal találkozik, és az ehhez hasonló helyzetek miatt egyre kevesebb a motivációja a játékvezetéshez.

Ez az eset is jelzi, hogy a játékvezetők inzultálása – ha nem is ilyen szinten, de – rendszeres.

Az ügy természetesen eljutott az MLSZ területileg illetékes Győr-Moson-Sopron megyei igazgatóságához is – megkeresésünkre egyelőre nem kívántak nyilatkozni az ügyben. Úgy tudjuk azonban, hogy a szervezet biztonsági bizottsága a győri rendőrségen hivatalból ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, illetve egy játékos játékjogát felfüggesztette. Az esetről elsőként beszámoló Kisalföldnek az érintett játékos azzal magyarázta tettét, hogy viccelődött, csupán csapattársa gyermekének játékpisztolya volt a kezében.

Lapunk megkereste a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságot, ahonnan azt a választ kaptuk:

a kérdéses ügyben a Győri Rendőrkapitányság 2022. november 7-én zaklatás vétség elkövetésének gyanúja miatt büntetőeljárást indított. A folyamatban lévő nyomozással kapcsolatban bővebb információt nem áll módunkban adni.

Arra is kíváncsiak voltunk, mit tesz, mit tehet ilyen esetben a Magyar Labdarúgó Szövetség.

Sipos Jenő szóvivőtől azt a választ kaptuk, hogy „a megyei igazgatóság fegyelmi bizottsága az illetékessége alá tartozó ügyet saját hatáskörben kezeli”.

Játékvezetői berkekben évek óta téma, hogy a bírókat nem védik eléggé a jogszabályok, mert nem számítanak hivatalos vagy közfeladatot ellátó személynek. Ennek nyomán a játékvezetők bántalmazása, zaklatása nem olyan büntetőjogi tényállás, mint például a buszsofőröké vagy a pedagógusoké. Sipos erre a felvetésünkre úgy reagált:

Az MLSZ korábban indoklással ellátva kezdeményezte, hogy a játékvezetők is bekerüljenek a „közfeladatot ellátó személy” jogi kategóriába. Folytak egyeztetések a témakörben, de egyelőre a kormányzat részéről nem kaptunk pozitív visszajelzést a kezdeményezésünkre. Így jelenleg a játékvezetők jogi státusza nem változott.

Olvasói sztorik