Kovács Tamás / MTI
Magyar foci sport

Kisteleki István szerint kellett a kizárás ahhoz, hogy a Fradi eljusson oda, ahol most van

November 3-án ünnepli 70. születésnapját Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség korábbi elnöke. A sportvezető ennek apropóján adott egy hosszabb, videós interjút a sportal.hu-nak, amiben több témát is érintett, a kezdetektől kezdve egészen addig, hogy ő irányította az MLSZ-t.

Azt mondta, be tudja bizonyítani, hogy miután Bozóky Imrét leváltották 2006-ban, akkor ő Csányi Sándort akarta MLSZ-elnöknek.

Csányi Sándor kimagaslóan jól csinálja, az ő személyisége, egyénisége nagyon fontos ma a labdarúgásnak. Jó választás lett volna akkor is

– mondta Kisteleki, ám végül őt választották meg a szervezet első emberének, amire a mai napig büszke.

Kisteleki idejére esett a Ferencváros kizárása az NB I-ből 2006-ban licencproblémák miatt. Azt mondta ezzel kapcsolatban, nem biztos, hogy ez negatív volt a klub szempontjából.

– Ma is azt mondom, és ez nem álszent, ahhoz, hogy a Ferencváros ma olyan, amilyen, ehhez kellett ez az időszak, a Ferencvárosnak meg kellett tisztulni.

– Jó döntés volt akkor?

– Nem, de igazságos. Azért nem volt jó döntés, mert rengeteg ellenszelünk volt utána. Talán az MLSZ-nek nem kellett volna ezt ennyire keményen fölfogni. Szerintem teljesen igazságos volt és hozzájárultunk ahhoz, hogy a Fradiban elinduljon egy olyan gondolkodás, hogy igenis egy profi klubot alakítsanak ki. És ez ma kialakult Kubatov Gábornál, nemcsak a labdarúgás területén, hanem az egész Ferencvárosnál. Ha nagyon meg akarnám ideologizálni, segítettünk a Fradinak.

A Ferencváros a kizárást követően csak harmadik nekifutásra jutott vissza az élvonalba, az elmúlt szezonokban viszont az élvonalbeli mezőny fölé nőtt, a legutóbbi négy bajnokságot megnyerte, ezúttal pedig készülhet az Európa Liga egyenes kieséses szakaszára, miután csoportgyőztesként a nyolcaddöntőbe jutott.

A lemondása kapcsán Kisteleki azt mondta, tudta, hogy új időszak következik, le is ült Orbán Viktorral beszélgetni személyesen, sok mindenben nem értettek egyet. Ekkor megkérdezte, hogy Orbán vele képzeli-e el a folytatást, és amikor nemleges választ kapott, akkor tudta, hogy félre kell állnia – 2010 óta Csányi Sándor irányítja a szervezetet –, nem érezte ezt személyeskedésnek. Azt követően háttérbe húzódott, jelenleg pedig a BVSC szakmai igazgatója.

A teljes beszélgetést ITT lehet megnézni.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!