Magyar foci

Kisteleki István szerint kellett a kizárás ahhoz, hogy a Fradi eljusson oda, ahol most van

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

November 3-án ünnepli 70. születésnapját Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség korábbi elnöke. A sportvezető ennek apropóján adott egy hosszabb, videós interjút a sportal.hu-nak, amiben több témát is érintett, a kezdetektől kezdve egészen addig, hogy ő irányította az MLSZ-t.

Azt mondta, be tudja bizonyítani, hogy miután Bozóky Imrét leváltották 2006-ban, akkor ő Csányi Sándort akarta MLSZ-elnöknek.

Csányi Sándor kimagaslóan jól csinálja, az ő személyisége, egyénisége nagyon fontos ma a labdarúgásnak. Jó választás lett volna akkor is

– mondta Kisteleki, ám végül őt választották meg a szervezet első emberének, amire a mai napig büszke.

Kisteleki idejére esett a Ferencváros kizárása az NB I-ből 2006-ban licencproblémák miatt. Azt mondta ezzel kapcsolatban, nem biztos, hogy ez negatív volt a klub szempontjából.

– Ma is azt mondom, és ez nem álszent, ahhoz, hogy a Ferencváros ma olyan, amilyen, ehhez kellett ez az időszak, a Ferencvárosnak meg kellett tisztulni.

– Jó döntés volt akkor?

– Nem, de igazságos. Azért nem volt jó döntés, mert rengeteg ellenszelünk volt utána. Talán az MLSZ-nek nem kellett volna ezt ennyire keményen fölfogni. Szerintem teljesen igazságos volt és hozzájárultunk ahhoz, hogy a Fradiban elinduljon egy olyan gondolkodás, hogy igenis egy profi klubot alakítsanak ki. És ez ma kialakult Kubatov Gábornál, nemcsak a labdarúgás területén, hanem az egész Ferencvárosnál. Ha nagyon meg akarnám ideologizálni, segítettünk a Fradinak.

A Ferencváros a kizárást követően csak harmadik nekifutásra jutott vissza az élvonalba, az elmúlt szezonokban viszont az élvonalbeli mezőny fölé nőtt, a legutóbbi négy bajnokságot megnyerte, ezúttal pedig készülhet az Európa Liga egyenes kieséses szakaszára, miután csoportgyőztesként a nyolcaddöntőbe jutott.

A lemondása kapcsán Kisteleki azt mondta, tudta, hogy új időszak következik, le is ült Orbán Viktorral beszélgetni személyesen, sok mindenben nem értettek egyet. Ekkor megkérdezte, hogy Orbán vele képzeli-e el a folytatást, és amikor nemleges választ kapott, akkor tudta, hogy félre kell állnia – 2010 óta Csányi Sándor irányítja a szervezetet –, nem érezte ezt személyeskedésnek. Azt követően háttérbe húzódott, jelenleg pedig a BVSC szakmai igazgatója.

A teljes beszélgetést ITT lehet megnézni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik