MB Media/Getty Images
Magyar foci sport

Szomorkodhatunk Szoboszlai elrontott ziccere miatt, de akkor mit érezhetnek az újabb vébéről lemaradó olaszok?

Irigyelhettük az osztrákokat, a walesieket, vagy az Eb-győztes olaszok ellen kilenc NB I-es kötödésű játékossal felálló északmacedónokat csütörtök este, hiszen rájuk igazi, kiélezett tétmeccs, a vb-pótselejtező várt, míg a magyar válogatott felkészülési találkozón debütált 2022-ben – igaz, az ellenfelünk egy már biztos vb-résztvevő, Szerbia volt.

Velük a közelmúltban kétszer is játszottunk a Nemzetek Ligájában, és akkor sikerült borítani az előzetes papírformát, Belgrádban 1-0-ra nyertünk a Vajdaságból származó Könyves Norbert góljával, Budapesten pedig 1-1 lett a vége. A szerb futball új sztárja, a Juventus által a télen megvásárolt, Dusan Vlahovic kisebb lágyéksérülése miatt nem tartott a társakkal, de a vb-selejtezők során a portugálokat idegenben legyőző, és ezzel a csoportot megnyerő szomszédunk keretében így is hemzsegtek a topligás játékosok.

Szirtesi László/Getty Images A hazáért mindent a legjutányosabban.

A Puskás Aréna felé igyekvő szurkolók azonban sokkal inkább a magyar játékosokra voltak kíváncsiak, akiket rég nem láthattak hazai pályán futballozni. Így volt ezzel az a 15 éves srác is, aki saját bevallása szerint Újpest-szimpatizáns, de a válogatott meccsek hangulata ragadja igazán magával, és ilyenkor minden bizonnyal az összes fontos hírt elolvassa, mert amikor a mostani találkozóról kérdeztem, kapásból idézte a két kapitány sajtótájékoztatón elhangzott mondatait.

Az ifjonti lelkesedést aztán megfontoltabb hangnem váltotta, amikor a barátait egy sört kortyolgatva váró Petivel elegyedtem szóba, aki a két Eb-részvétel előtt számtalan kellemetlen kudarcélménynek volt szemtanúja. Elmesélte, hogy amikor 2016-ban kiutaztak a franciaországi Eb-re, úgy voltak vele, muszáj menni, mert ki tudja, adódik-e még hasonló kaland.

Aztán adódott, hiszen a 2021 nyarára halasztott Eb-n is szerepelt a magyar csapat, de a fesztiválhangulat után jött a keserédes ébredés a vb-selejtezőben, az angolok elleni 0-4, és a két vereség az albánok ellen.

„Nincs elég minőségi játékosunk, Rossinak építkeznie kell, de itthon mintha azt várnák a szurkolók, hogy ha az Eb összejött, akkor azonnal ott kell lennünk a vébén is. Leekens távozása után Dárdainak örültünk volna a legjobban, de Rossi is jó választás volt, jól összerakta ezt a csapatot, és hiteles, ami nagyon fontos. Hú, ha a vébére kijutottunk volna…hogy felbolydult volna az ország. De látod, így is jönnek a nézők mindig nagy létszámban, csak kell egy-két játékos, akiért igazán lelkesedni lehet” – magyarázta Peti.

Kapcsolódó
Ádám Martin: Lehet utánam csinálni
A Paks csatára 22 forduló alatt 21 gólt szerzett, mellé kiosztott négy gólpasszt is, azaz meccsenként átlag 1,14 gólban van benne. A válogatott meghívón nem lepődne meg, és azt mondja, a statisztikái miatt keleti és nyugati klubok is érdeklődnek iránta, de nem kapkod. A pénz nem igazán mozgatja, a kilókról pedig nem beszél, mert mindig is masszív srác volt. Interjú Ádám Martinnal, Forráskút leghíresebb emberével.

A mostani meccs előtt leginkább két újonnan behívott futballistára voltak kíváncsiak a szurkolók: egyikük igazán szem előtt van, hiszen Ádám Martin, a Paks csatára 23 góljával magasan az NB I legeredményesebb játékosa az idén, a másik, Styles Callum viszont leginkább a videómegosztókon szerezhetett magának új rajongókat, mivel az angol másodosztályú Barnsley focistája úgy került képbe, hogy nagymamája magyar volt, az MLSZ pedig fantáziát látott a honosításában.

Stylesszal kapcsolatban frappáns véleményt fogalmazott meg Dani, aki azt mondta, valahol a magyar utánpótlás súlyos kritikája, hogy előbb került szóba a válogatottnál egy Angliában született, de honosítható játékos, mint valamelyik akadémia növendéke. A meccsel kapcsolatban hozzátette, a szerbeknél vannak a nagy nevek, nálunk viszont komoly fegyver a csapategység, így gondolkodás nélkül feltett 2000 forintot a majdnem négyszeres oddsot érő hazai sikerre. Dani barátja, Balázs is magyar győzelemben reménykedett, és azt mondta, bár járnak Fradi-meccsekre is, mégis többet ad számunkra élményben, emocionálisan, ha a válogatottnak szurkolhatnak.

A stadionban végül 29 914 néző foglalt helyet, köztük rengeteg gyerek egyenmelegítőben, mivel egy rakás egyesülettől érkeztek kis focisták az edzőikkel, de komplett iskolai osztályok is kijöttek a meccsre, ami kicsit olyan érzést keltett az emberben,

mintha a szövetségben biztosra akartak volna menni, hogy legyenek nézők akkor is elegen, ha esetleg a rendszeresen kilátogatók ezúttal nem jönnének lázba.

A szerbek a legfelső karéjban lettek elhelyezve, és a kis létszámú vendégsereg túl korán ünnepelt, amikor Kostic nagy lőtt gólt a léc alá, a szlovák bíró ugyanis Mitrovic szabálytalansága miatt nekünk ítélt szabadrúgást. A szerb drukkerek azonban annyire belefeledkeztek a gólörömbe, hogy még egy görögtüzet is begyújtottak, mire ráeszméltek, hogy maradt a 0-0. A biztonságiak ellenben sokkal gyorsabban kapcsoltak, és jelezték a tüzes szerbnek, hogy szépen sétáljon ki a szektorból a pirotechnikai eszközzel.

Szirtesi László / Getty Images

Az első negyedóra végén a szerbek időnként négy-öt emberrel csapdázták a magyar 16-os környéken, emiatt meglehetősen szenvedőssé váltak a magyar labdakihozatalok. Aztán enyhült a nyomás, és a félidő közepén az addig jóformán labdához sem érő Szoboszlai csodás keresztlabdával kínálta meg a jobb oldalon robogó Negót, aki ki is nézte magának a középen érkező Sallait, de egy szerb védő átlátott a szitán, és lekapcsolta az átadást.

A 35. percben sajnos összehoztuk a gólt a szerbeknek, pedig Gulácsi eszelősen nagyot védett az angol másodosztályban 35 forduló alatt 35 gólt szerző Mitrovic közeli lövésénél, de aztán a kapusunk és Nagy Zsolt egyszerre próbálta eltakarítani a labdát, aminek az lett a vége, hogy jól megzavarták egymást, és a labda a gólvonal mögé pattant. A szerbek úgy ölelgették egymást, mintha már biztosak lennének, hogy csakis közpkezdés következhet, de a szlovák bíró még percekig egyeztett a videószobában ülőkkel, majd végül a szerbeknek adott igazat, felhúzva ezzel a magyar drukkereket.

Kisbenedek Attila / AFP

Szalai Ádám gyorsan vidámmá tehette volna morcos honfitársait, ám ígéretes lövőhelyzetben nem találta el jól a labdát. Aztán a szerbek futottak megint lyukra, mármint a szurkolóik, akik Sergej Milinkovic-Savic nagyon veszélyes, de becsapós szabadrúgása után azt hitték, a hálóban táncol a labda, pedig csak az egyik hirdetőtábláról pattant vissza a háló hátuljára.

Az első félidő után így is ők álltak jobban, a másodikban pedig egy darabig hiányzott a kraft a magyar csapat játékából. Aztán a szurkolók megkapták, amit akartak, jött a két újonc, Ádám és Styles, de az egyenlítés helyett majdnem a második szerb gól érkezett, Gulácsi azonban meccsben tartott minket egy nagy védéssel. A mezőnybe a második félidőbe is beleszürkülő Szoboszlai egy pazar meglátással gólpasszal jutalmazhatta volna meg Sallait, ám utóbbi utolsó megmozdulása, egy jónak tűnő balos löket egy arasznyival elsuhant a jobb alsó mellett.

Az utolsó tíz perc nagyjából a miénk volt, a közönség is csavart még egyet a hangerőn, aztán Vécsei pocsék sarkazása után Radonjic tehetett volna róla, hogy elhallgasson a magyar tábor, de kissé túlbonyolította a ziccerét. A katarzis a hosszabbításban jöhetett volna, a magyar csapat legjobbja, Schäfer óriási szólóba kezdett, az addig szinte labdába sem érő Ádám jól tette vissza neki a kényszerítő után, de a kapufa a szerbekkel volt, más kérdés,

hogy Szoboszlai még mindig tehetett volna arról, hogy közel 30 ezer ember vidámabban menjen haza, de a kipattanót mellépüfölte.

A Leipzig játékosa a földre rogyott a lefújás után, és valljuk be, nem volt jó meccse, kevésszer találkozott a labdával, és hiányoztak a váratlan megoldásai. De az egész magyar csapatról elmondható, hogy erősen akadályozott a támadójátékunk, többször próbálkoztunk ugyan (7-6), de csak egyszer találtuk el a kaput, míg a szerbek háromszor.

Szirtesi László / Getty Images

„Basszus, de szar volt ez” – összegzett csalódottan egy középiskolás srác a barátjának a kijárat felé araszolva, de a többi általunk megkérdezett szurkoló megengedőbb volt, és nem taposta a földbe a csapatot. Styles többekre is jó benyomást tett, és nem csodálkoznánk, ha kedden, az északírek ellen már ott lenne a kezdőben, Ádám Martin pedig abban bízhat, előbb-utóbb megszokják őt a társak, mert most időnként úgy tűnt, akkor sem tették le neki a labdát, amikor egyébként lelépett a védőjéről, és kérte.

Folytatás kedden Belfastban, aztán nyáron jöhetnek a Nemzetek Ligája-meccsek az angolok, a németek és az olaszok ellen. És most már azt is tudjuk, hogy a magyar-olasz meccsen két olyan válogatott csap össze, amelyik egyaránt lemaradt a katari vébéről, hiszen az északmacedónok hatalmas meglepetésre nyertek az Európa-bajnok ellen.

Kapcsolódó

Chielliniék ezek után biztosan megkapják majd a magukét a helyi sajtótól, szegény Rossinak pedig a szerbek elleni 0-1 és hazája újabb gyötrelmes vb-blamája után nem lehetett jó éjszakája.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Rangado.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.