Magyar foci

Külföldön is a Kisvárda ukránokat segítő akciójáról írtak

Czeglédi Zsolt/MTI
Czeglédi Zsolt/MTI

A német Deutsche Welle is beszámolt arról, hogy az NB I-ben szereplő Kisvárda FC segíti az ukrán labdarúgókat.

Kapcsolódó
A magyar labdarúgó akadémiák éppen jelesre vizsgáznak emberségből
Ukrajnából menekült labdarúgókat és kísérőiket szállásolnak el, és biztosítanak a gyerekek számára edzéslehetőséget.

A Várda Labdarúgó Akadémián elszállásolták a Dinamo Kijev tizenegy korosztályos labdarúgóját, összesen pedig több mint négyszáz ukrajnai sportoló gyermek elszállásolását és továbbszállítását szervezte meg.

Úgy döntöttünk, hogy ezt az erőfeszítést a saját költségvetésünkből finanszírozzuk és majd később aggódunk azon, hogyan próbáljuk meg kompenzálni a veszteséget. Most ez a prioritás, mert fontos, hogy a rászorulóknak új lehetőséget adjunk. Már most is rengeteg olyan ember van ebben a városban, akinek az otthonát lebombázták. Nem fognak tudni visszatérni, új életet kell kezdeni

– idézi Révészt a DW.

Ugyan több más akadémia is az ukránok segítségére sietett, de a Kisvárda ennél is továbbment: adománygyűjtést indított a fizetésükből kieső ukrán labdarúgók és családjuk támogatására. Ezzel a módszerrel tízezer euró jött össze, amivel 70 focista családját segítik.

Ez a pénz csak átmeneti segítség, a valódi problémákat nem oldja meg, de egy kicsit könnyebb így nekik. Úgy gondoljuk, ez volt a helyes döntés.

A Kisvárdának több ukrán játékosa is van, róluk korábban nem nagyon beszélt a sportigazgató, azonban a németeknek elárulta, két játékosa is nagyon mélyen van lelkileg. Anton Kravcsenko például azzal szembesült, hogy a Donyecktől nem messze élő szülei inkább meghalnak, minthogy elköltözzenek.

„Kravcsenko szülei Dnyipropetrovszk régióban élnek, ahol kezdetben nem voltak harcok. Ez mostanra megváltozott, talán át kell gondolniuk a korábbi döntésüket.

Ő egyébként sem bevethető most, mert megbetegedett, de mostanában annyira megérintették a történtek, hogy nem lehetett betenni a csapatba.”

Szintén a családjáért aggódik Artem Odintsov, akinek szülei és húga is Donyeckben rekedt.

Kapcsolódó
A Kisvárda ukránjai értelmetlennek találják az egész háborút
Révész Attila sportigazgatótól a határon megkérdezték, normális, hogy kifelé megy.

„Nem is tudom, hogyan fogalmazzam meg, mit érzek. Éjjel-nappal beszélünk, az hajtogatják, hogy jól vannak és óvatosak. Az első napokat nagyon nehezen éltem meg, de már megértettem, hogy ez a munkám. A mérkőzés és edzés idején egyedül a futballra figyelek, utána van időm midnen másra”

– magyarázta Odintsov a németeknek.

A 21 éves kapusnak négy tétmérkőzés jutott Dombó Dávid árnyékában, Kravcsenkónak viszont 13 tétmérkőzés jutott a jelenlegi szezonban.

Olvasói sztorik