Magyar foci

Marco Rossi: Magyarországon nincsenek olyan labdarúgók, mint Gavi

Koszticsák Szilárd/MTI
Koszticsák Szilárd/MTI

Március 24-én a Puskás Arénában Szerbia, 29-én Belfastban Észak-Írország elleni két felkészülési mérkőzéssel kezdi az évet a magyar labdarúgó-válogatott. Ebből az apropóból a Telki Edzőközpontban tartott szűk körű sajtóbeszélgetésre invitált Marco Rossi, ahol a meghívott újságírók kötetlenül kérdezhették, beszélgethettek a szövetségi kapitánnyal. Az alábbiakban a szóba került témákat, és az 57 éves olasz szakember válaszait, gondolatait összegezzük.

Az NB I góllövőlistáját vezető Ádám Martinról

„Korábban is figyeltem, beszélgettem vele, és tanácsot is adtam arra vonatkozóan, hogyan lehet még jobb labdarúgó. Úgy látom megfogadta a javaslataimat, többet fut, gyorsabb, erősebb, remek formát mutat a Paksban.”

Arról, hogy aktuálisan Szalai Ádám, vagy Ádám Martin a jobb formában lévő labdarúgó, az előttünk álló meccseken melyikük lehet az első számú center

„Szalai Ádámot megoperáltak, hol játszik, hol nem, de arra a tapasztalatra, karizmára, amivel rendelkezik, személyiségére az öltözőben elengedhetetlenül szükség van.

Igazi csapatkapitány, nálam mindig válogatott, első számú center lesz.

Az NB I-ben az egyetlen magyar center Ádám Martin, Szalai mellett egyelőre ő jöhet szóba. Szeretném meghívni a következő összetartásra, amelyet március 14-től tervezünk.”

Vasvári Tamás/MTI Ádám Martin a MOL Fehérvár elleni októberi bajnokin.

Játékosok, akiket figyelnek még

A téli átigazolási szezonban Ciprusra igazoló Bognár Istvánt és a center poszt szempontjából Novothny Somát. Utóbbi remélhetőleg több játéklehetőséget kap, mint korábban Bochumban, és ez előny egy esetleges jövőbeli meghívó szempontjából.

De figyelik a magyar bajnokságokban fejlődő, csángó-magyar felmenőkkel rendelkező Marius Corbut, a nagyszülei révén magyar származású 21 éves középpályás, Callum Styles (az angol másodosztályú Barnsley játékosa) is képben van. Rossi kész behívót küldeni a több pozícióban bevethető középpályásnak, és a Puskás Akadémia labdarúgójának is, amint arra lehetőség lesz. Mindkét esetben az MLSZ-szel közösen vizsgálják, hogy a nemzetközi szabályok szerint van-e, és ha igen, mikor van sansz a honosításra.

Kapcsolódó
Az angol másodosztályból honosíthat játékost az MLSZ, ha akar
Éppen olyan poszton is tud játszani, amelyiknél elkél a segítség.

Az U21-es válogatott labdarúgóira is kitért a kapitány, aki szerint nem szabad idő előtt mély vízbe dobni őket. „Vancsa Zalánt a City Football Group vásárolta meg, de tisztában kell lenni azzal, a felnőtt futballban pályán töltött ideje alapján még nem indokolt a meghívó, ám ha továbbra is szépen fejlődik, fontos játékos lehet a jövőben. Németh András hasonló cipőben jár, centerként az U21-es válogatottban fontos gólokat szerzett, jó benyomást tett rám, ám a Genkben nem kap még elég játékpercet ahhoz, hogy meghívót küldjünk neki. Bár bontogatják a szárnyaikat tehetséges fiatalok, az NB II-ben az U21-es válogatott Bíró Bence például, de a sajnos Magyarországon nincsenek olyan labdarúgók, mint Gavi a Barcelonában, aki tizenhét évesen meghatározó játékossá vált a világ egyik legnagyobb, legeredményesebb klubjában.”

A kapitány ugyanakkor kiemelte:

Amikor a Honvéddal bajnokságot nyertünk, nálam rendszeresen két-három 20-21 év alatti labdarúgó lépett pályára.

A téli átigazolásokról

A válogatott szempontjából a legfontosabb ügyletnek Schäfer András Union Berlinhez szerződését említette, ahogy a kapitány szerint a török Kasimpasától kölcsönben a svájci Young Boyshoz szerződő Varga Kevin is magasabb szintre, erősebb csapatba lépett ezzel. A 24.hu rákérdezett a Kínából Újpestre hazaköltöző Kádár Tamásra is. Rossi úgy felelt, a covid-helyzet miatt sokáig elszigetelt futballista korábban magát zárta ki, de tiszta lappal indul, figyelemmel kíséri az 57-szeres válogatott védő Megyeri úti teljesítményét, ha magas szinten játszik, még lehet helye a nemzeti csapatban.

Arra is rákérdeztünk, melyik poszt jelenti a legnagyobb problémát

„A bal oldali védő, és a center. Egyiken sem rendelkezünk nagy választékkal, kevés magyar kap játéklehetőséget ezekben a pozíciókban. Amikor Nagy Zsoltot 2019-ben Wales ellen mély vízbe dobtam, kevés tapasztalattal rendelkezett, nem igazán remekelt, igaz Gareth Bale jött vele szembe. Szerencsére a Puskás Akadémia játékosa azóta rendszeresen játszik, sokat fejlődött, ezt mindenki láthatta. De mögötte, ahogy a már 34 éves Szalai mellett, mögött sincs megfelelő, kipróbált, azonnal bevethető alternatíva, aki olyan magas szinten tartja meg, készíti le a labdákat. Korábban próbálkoztunk Sallai Rolanddal, Schön Szabolccsal, de ők teljesen más játékosok, át is kellett alakítani a válogatott játékát Szalai hiányában. Ádám Martin megfelelő alany lehet, de még sosem szerepelt a válogatottban, így még kérdőjel, mire lehet képes.”

Harry Langer/DeFodi Images via Getty Images Sallai Roland

A kapitány kitért a szerbek és az északírek elleni mérkőzésekre, illetve a júniusi, Olaszország és Anglia elleni Nemzetek Ligája-meccsekre is.

Már az első két felkészülési meccsen is a legerősebb összeállításban küldi pályára a válogatottat, mert az eddigi eredmények okán ugyan érzi a szurkolók és a média bizalmát, de a magyar válogatottnak nincs barátságos meccse. A szerbek elleni meccsnél nem is néz távolabb, hiszen déli szomszédunk a vb-selejtezőn legyőzte Portugáliát, rendkívül erős válogatott, akár egy nagyobb vereségbe is beleszaladhatunk, és akkor már senki sem tekintene barátságos meccsként a szerbek ellenire. Ezért a Bundesligában szereplő játékosoknak is küld meghívót, és meglátja, a klubjuk elengedi-e őket, hiszen korábban abból is adódott probléma, hogy a munkáltató nyomást helyezett a labdarúgóra.

Olvasói sztorik