Magyar foci

Végleg lezárult az újpesti címervita

Szigetváry Zsolt/MTI
Szigetváry Zsolt/MTI

Szerdán végső döntést hozott a Kúria azzal, hogy a másodfokú jogerős ítéletét hatályban tartotta az újpesti címervitában, adta hírül az UTE.

Ezzel hivatalosan is lezárult a pereskedés, amelynek végeredménye szerint az Újpest FC megsértette a felperes az UTE jóhírnevét azzal, hogy a hozzájárulása nélkül, az általa működtetett felnőtt férfi labdarúgó csapat címerét megváltoztatta. A Kúria egyúttal felszólította a klubot, hogy 30 napon belül hagyja abba a jogsértő magatartást, valamint eltiltja a további jogsértéstől.

Az Alkotmánybíróság korábbi döntése, majd a mai napon a Kúria végleges döntése egyértelműen bebizonyította, hogy az UTE-nak mint kisebbségi tulajdonosnak nemcsak erkölcsi szempontból, hanem jogi szempontból is igaza van a címer kérdésében

– áll az UTE közlményében.

Az Újpest FC honlapján egyelőre csak egy rövid közlemény olvasható, amelyben annyit ígér Roderick Duchatelet tulajdonos, hogy a kézhez kapott írásos döntés után reagál majd érdemben.

Kapcsolódó
„A csapatvédekezés nagyon jól működött" – ilyen lehet az Újpest az új edzővel
A lila-fehérek élére kinevezett Milos Kruscsics előző állomáshelyén igazi védekezési specialista volt. Michael Oenning távozása után a Megyeri úton is a fegyelmezettség dominálhat a meccseken.

Ez történt korábban:

Az Újpest FC 2017. július 3-án váltotta le hagyományos klubcímerét, amely azóta is szálka volt az anyaegyesület és a szurkolók szemében is. A bíróság első fokon az UTE ellen hozott döntést, másodfokon viszont az anyaegyesület nyerte a pert. Az Újpest FC ekkor fordult a Kúriához, amely támogatta is, mondván önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezet saját címerének saját döntése nem sérti az egyesület jóhírét.

Ezt azonban az UTE nem fogadta el és 2019-ben közgyűlésen felszólították az Újpest 1885 Kft. vezetését, hogy tisztelje a hagyományokat, álljon el a jogsértéstől és állítsa vissza a hagyományos címert. Két hónappal később az UTE az Újpest FC javára öt évre lemondott a címerrel kapcsolatos használati, értékesítési és hasznosítási jogairól. Ezután 2020 májusában Roderick Duchatelet, az Újpest FC belga tulajdonosa közölte, kész visszaállítani a régi címert, ha az UTE belegyezik abba, hogy a két klub utánpótlás-nevelő képzése egyesüljön a jövőben. Az UTE visszautasította a szerinte zsarolással felérő kezdeményezést.

Olvasói sztorik