Magyar foci

Hadifogságban fogta el a futballvágy a bundázás miatt örökre eltiltott játékost

Fortepan / Tarbay Júlia
Fortepan / Tarbay Júlia

A bundázás egyidős a labdarúgással: vagy fogadási célzatú, pénzszerzési okok állnak a háttérben, vagy egyszerűen egyik csapat mindenáron győzni akar. Szegedi Péter korábbi írásában úgy fogalmazott, az első világháború előtt csupán két bundaügy kavart vihart Magyarországon. Mi véletlenül belefutottunk egy harmadikba is.

Kapcsolódó
Egyszer a futballkarácsony is hozott Puskáséknak egy 6:3-at
A briteknél nagy divatja van az ünnepi bajnokiknak, de volt erre példa itthon is.

Szegedi anno azt írta: 1905-ben a Postás csapatát vádolták meg, hogy mérkőzésük előtt a Fővárosi TC két játékosát állás ígéretével lazsálásra bírták. A Postás győzelmével bajnoki címet szerzett, az eredményt azonban az MLSZ megsemmisítette, így jobb gólarányával az egy mérkőzéssel többet játszott Ferencvárosi TC lett a bajnok. A Postás tiltakozásul kilépett az MLSZ-ből, a Fővárosi TC két játékosát pedig örökre eltiltották a játéktól.

Egy 1912-es ügy főszereplője a bíró volt: a III. ker. TVE egyik vezetője vesztegette meg a MAC elleni találkozójuk játékvezetőjét. Miután az esetre fény derült, az óbudaiakat kizárták az első osztályból.

De mi történt 1914 nyarán a másodosztályban?

Arcanum.hu Pesti Hírlap, 1914. június 25.

Tíz korona plusz írásbeli nyilatkozat

Amikor régi futballkarácsonyi emlékeket kerestünk, akkor bukkantunk rá az Arcanum segítségével Gelb Sándor nevére.

„Az Erzsébetvárosi Sport Club beadvánnyal fordult a MLSZ-hez, melyben kéri a vizsgálat megindítását Gelb Sándor nevű játékosa által közjegyző előtt tett nyilatkozat alapján. A nyilatkozatban Gelb Sándor elmondja, hogy a TTC–ESC mérkőzés előtt a TTC 10 koronát juttatott hozzá, hogy az ellene való mérkőzésen ne vegyen részt s erről tőle írásbeli kötelező nyilatkozatot vett. Hirschler Jenő, a TTC labdarugó osztályának vezetője, egy társaság előtt olyan nyilatkozatot tett, mely egész vilá­gosan bizonyítja, a TTC játékosainak legalább is egy részét meg nem engedett módón fizetésben részesítette. Ez ügy följelentés kapcsán szintén a MLSZ elé kerül. Kíváncsian várjuk mindkét ügyben a MLSZ vizsgálatának eredményét” – olvasható a Pesti Hírlap 1914. június 25-i számában.

A magyar szövetség nem is sokat tétovázott, a Sporthírlap július 6-i számában már olvasható is a döntés, miszerint

A TTC nem vesztegetett.

A fegyelmi bizottság előtt Gelb azt a meglepő vallomást tette, hogy pénzbeli ígéretekkel, majd presszióval kényszerítették, hogy a közjegyzőhöz felmenjen, s ott azt vallja, hogy a TTC megvesztegette. Azt is vallotta, hogy a tíz koronát az egyik tanú adta át neki a helyszínén. Az ESC elnöksége a fegyelmi bizottság előtt kijelentette, hogy a feljelentéstől távol áll, csak pusztán egy tudomásukra jutott esetet jelentettek be.”

Baján Gyula, a fegyelmi bizottság elnöke végül kijelentette, a Terézvárosi Torna Club teljesen tiszta ebben az ügyben, ezért nem indít eljárást.

Gelb Sándor játékosnak a sportszerűséggel össze nem egyeztethető és két egyesület reputációját veszedelmeztető eljárásáért az igazolt játékosok névsorából való törlését javasolja.

40 nap kórház után egy labda volt a vágya

Az örökös eltiltás a világháború kitörése miatt nem okozott akkora törést, 1914 őszén a nemzeti bajnokság helyett Auguszta-serlegbajnokságot rendeztek, de ezen Gelb már amúgy sem vett volna részt, hiszen bevonult katonának.

Arcanum.hu Sporthírlap, 1914. december 21.

1914 karácsonya szerb hadifogságban érte, ahogy erről a Sporthírlap december 21-i száma beszámolt.

„Gelb Sándor az ESC volt játékosa szerb hadifogságba esett. Gelb neve az idén tavasszal sokat szerepelt a sportnyilvá­nosság előtt annak a feljelentésnek a kapcsán, amelyben a MAFC azzal vádolta a TTC-ét, hogy Gelb Sándort az ESC–TTC mérkőzésen lazsírozásra bírta. Az ügy nagy hullámokat vetett, a TTC tisztán került ki a vád alól, de Gelbet megfosztotta játékjogától az MLSZ.

Gelb Sándort úgy látszik most a szerb hadifogságban elfogta a footballvágy. Erre vall egyik barátjához intézett és igazi footballista vérre valló levele, amelyben többek között ezt írja:

Sebesült voltam, 40 napig feküdtem kórházban és most hála istennek egészséges vagyok. Nagyon jól érzem magam és jó dolgom van, itt vagyok Bitoljban (Monasztir).

Írjál nekem azonnal, hogy van-e mérkőzés és légy szíves, ha lehet, küldj Sporthírlapot meg egy labdát. Újságot okvetlen küldj!”

Hogy mi lett Gelb sorsa, az nem derült ki a lapokból. Egyetlen rövidhírt találtunk, még 1922-ből:

Gelb Sándor, az ESC volt játékosa, vasárnap tartja esküvőjét Kaufmann Rózsi urleánnyal.

Olvasói sztorik