Magyar foci

80 éves Mezey György, akit egykoron a világ legjobb kapitányának választottak

ISZA FERENC / AFP
ISZA FERENC / AFP
Kedden ünnepli a nyolcvanadik születésnapját dr. Mezey György, az egyetlen magyar edző, akit 1985 végén a londoni World Soccer a világ legjobb szövetségi kapitányának választott.

Mezey György 1941. szeptember 7-én, a vajdasági Topolyán született. Játékosként 1954-ben a Rákosligeti AC-ben kezdett el futballozni, majd megfordult a TFSE, a Budafoki MTE, a Keszthelyi Haladás, az MTK és végül a Bp. Spartacus csapataiban. Az élvonalban sohasem szerepelt.

Kapcsolódó
Mezey György: Irapuato még most is ugyanolyan zavaros, mint harmincnégy éve volt
Tetszett neki, amit a válogatott elért, míg az akadémiai rendszert a jelenlegi formájában nem tartja sikeresnek.

Edzői pályafutását a Bp. Spartacusnál kezdte, dolgozott a BVSC korosztályos csapatainál, egyik felfedezettje Törőcsik András volt.

1977-ben, mindössze 36 évesen debütált az MTK-VM élén az élvonalban, csapatával végül bronzérmet nyert. 1980-ig irányította a kék-fehéreket, majd a szövetség alkalmazottjaként az Mészöly Kálmán segítője lett az válogatottnál, amelyet 1983-ban át is vett és Európa legjobb csapatai közé emelt.

Sikerrel vívta meg a mexikói világbajnokság selejtezőit, győzött az NSZK ellen Hamburgban és a brazilok ellen a Népstadionban. 1985 végén a londoni World Soccer Év edzője választásán egyetlen szövetségi kapitány sem előzte meg.

A mexikói világbajnokságot aztán egy KO-vereséggel kezdte a csapat, a szovjetek elleni, irapuatói 6-0-s vereséget nem tudták megbocsátani neki a szurkolók.

A vb-kudarca után két évig Kuvaitban dolgozott, majd 1988 nyarán hazatért, újból átvette a válogatottat, azonban a bundabotrány kirobbanása után lemondott.

1989-90-ben a finn Hangö IK csapatánál dolgozott, majd 1990-ben, Kaszás Gábor tragikus halála után fél évre a Videoton edzője lett. 1990 és 1992 között a Kispest-Honvédot irányította, az első idényben bajnoki címet nyert.

Miután távozott Kispestről, rövid ideig újra Kuvaitban vállalt munkát, majd némi kihagyás után a BVSC-t (1997-98), később a Vasast (2000-2001), rövid ideig az Újpestet (2003-2004) irányította.

2008-ban az FC Fehérvár sportigazgatójává, egy évvel később edzőjévé nevezték ki. A 2010–2011-es idény végén második bajnoki címét ünnepelhette, azonban a klub nem újította meg a szezon végén lejáró szerződését és helyére a portugál Paulo Sousát igazolta le.

Pályafutása során vezette a magyar edzőképzést, a FIFA és az UEFA felkérésére rendszeresen dolgozott nagy tornákon, szakkönyveket írt, publikált.

Olvasói sztorik