Magyar foci

Marco Rossi: Intelligens és szervezett játékkal felvesszük a versenyt bárkivel

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Marco Rossi története valószínűleg az idei labdarúgó Európa-bajnokság legizgalmasabb sztorija – ezzel vezette fel a magyar válogatott szövetségi kapitányával készített interjúját a Footballnews24.it portál.

A szakember a Lumezzane, a Pro Patria, a Spezia, a Scafese és a Cavese kispadja után Magyarországon kapott olyan lehetőséget, amelynek köszönhetően felszálló ágba került a pályája.

Kapcsolódó
Szalai Ádám 8,5 millió forinttal segít egy agydaganattal küzdő kisfiút
A négyéves Marci életminősége sokat javult, de a fenntartó terápia sokba kerül.

A Budapest Honvédot bajnoki címhez segítette 2017-ben, egy évvel később a dunaszerdahelyi DAC-cal nyert szlovák bajnoki bronzot. Aztán 2018. június 19-én ki nevezték szövetségi kapitánynak a magyar válogatottnál, annál a csapatnál, amelyet egykoron a nagyapja oly’ nagy lelkesedéssel figyelt.

A válogatottal azóta – bár nem jutott tovább csoportjából – szenzációsan szerepelt az Eb-n, most pedig újabb álmot kerget, szeretne kijutni a világbajnokságra.

„A Franciaország, Portugália és Németország elleni mérkőzések nagy jelentőséggel bírtak számunkra, méltó módon képviseltünk egy egész országot. Azt hiszem, Magyarországon senki sem szégyellte magát a teljesítményünk miatt” – nyilatkozta.

„A futball nyilvánvalóan a legnépszerűbb Magyarországon. A szurkolók pedig kivételesek, valósággal szerelmesek ebbe a sportágba. Mi pedig tudjuk, amikor mindent beleadunk a pályán, akkor intelligens és szervezett játékkal bárkivel felvesszük a versenyt. És időnként ez is elég lehet a szurkolóinknak. A portugálok elleni 3–0-s vereség ellenére értékelték az erőfeszítést, az akaratot és az utcán vártak minket, hogy megtapsoljanak bennünket.”

Azt mondta, Cristiano Ronaldo, Kylian Mbappé vagy Manuel Neuer neve csak a meccsek előtt nyűgözte le.

Attól a pillanattól kezdve, hogy a pályára léptünk, mindent megpróbáltunk beleadni, hogy nyerjünk.

Leginkább a franciák lepték meg, mert a játékuk és az egyéniségeik lenyűgözték, ezért azt hitte, messzire jutnak, de már a nyolcaddöntőben kipottyantak.

Azt mondta, szakmai szempontból nem hiányzik neki Olaszország.

„El kell mondanom, hogy sohasem volt alkalmam visszatérni, engem nem kerestek más csapatok. Hiszem, hogy külföldön folytatom és fejezem be a pályafutásomat. Olaszországban nagyon jó edzők vannak, akik kevésbé jók, azoknak pedig meg kell próbálniuk máshol megtalálni a helyüket.”

Azt is elárulta, hogy sok edző van, akiket különös érdeklődéssel csodál, és akiktől inspirációt kapott.

„A legtöbbet Mircea Lucescutól és Marcelo Bielsától tanultam” – jelentette ki.

Ami a jövőbeli célokat illeti, azt mondta, Magyarország az angolokkal, a lengyelekkel és az albánokkal egy nagyon nehéz vb-selejtezős csoportban van, de az álom valóban a 2022-es világbajnokság lenne.

Papíron nem lehetőségről, hanem álomról beszélhetünk. De minden tőlünk telhetőt megteszünk.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik