Magyar foci

Csányi Sándor majd akkor reagál az UEFA-büntetésre, ha itt lesz az ideje

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Az UEFA a szurkolók egy részének diszkriminatív viselkedése miatt három zárt kapus mérkőzéssel büntette az MLSZ-t – a harmadik találkozóra vonatkozó büntetést két évre felfüggesztették. Emellett 100 ezer eurót is be kell fizetnie a magyar szövetségnek, amely pontokba szedve ismertette, miket vizsgáltak:

  • a magyar-portugálon az „ANTI-LMBTQ” molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt), valamint a „Cristiano homosexual” rigmus többszöri skandálása (hangfelvétellel igazolt),
  • a magyar-francián a Black Lives Matter mozgalom révén a sport világában is elterjedt térdelést elutasító molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt), valamint a „Bonjour, buzi franciák” rigmus többszöri skandálása (hangfelvétellel igazolt),
  • a német-magyaron az „LMBT? Nein, Danke” molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt), valamint a „Deutschland, Deutschland homosexual” rigmus többszöri (és himnusz alatti) skandálása (hangfelvétellel igazolt).
Kapcsolódó
Anti-LMBTQ molinó és Bonjour, buzi franciák rigmus – ezek miatt büntette az UEFA az MLSZ-t
2019-ben kétszer is kaptunk büntetést rasszizmus és diszkrimináció vétsége miatt, így az UEFA visszaesőként kezelt minket.

Csányi Sándor így érdekes helyzetbe került, ugyanis ő az MLSZ első embere, valamint az európai szövetség alelnöke. Egyelőre azonban még nem fejtette ki a véleményét a büntetésről:

Részletesen elmondom majd a médiának, amit fontosnak tartok az UEFA fegyelmi döntésével kapcsolatban, amint ennek itt lesz az ideje

idézte a Nemzeti Sport a válaszát.

A büntetés, ami azért ilyen súlyos, mert visszaesőnek számítunk, az UEFA rendezvényeit érinti, így Angliát telt ház előtt fogadhatjuk majd szeptemberben, a világbajnoki selejtezősorozatban. Várhatóan a magyarok következő Nemzetek Ligája-összecsapásai lesznek majd zárt kapusak: Marco Rossi együttese a NL 2022-23-as kiírásában a legjobb 16 együttest felvonultató A divízióban szerepel.

Kubatov Gábor Csányit méltatta

A Ferencváros elnöke megjegyezte, joggal méltatták a magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnoki szereplésért, de az MLSZ-elnöknek is kijár a dicséretből.

 

„Volt azonban még egy ember, aki nélkül a részben hazai rendezésű Eb nem valósulhatott volna meg. Ez az ember Csányi Sándor, az MLSZ elnöke. Csányi Sándorral a múltban sok építő vitám volt már, de tudom azt is, hogy ő mindig csak adott a magyar labdarúgásnak, sosem vett el attól. A vezetőknek ritkán szokták megköszönni, ezért én most személyesen neki is szeretném megköszönni ezt a minden magyar számára felejthetetlen élményt” – írta Facebook-oldalán.

Olvasói sztorik