Magyar foci

Máris megvan Rebrov utódja: Peter Stöger a Ferencváros vezetőedzője

MARIA ENZERSDORF, AUSTRIA
MARIA ENZERSDORF, AUSTRIA

A Ferencváros szombaton délelőtt bejelentette, hogy

az osztrák Peter Stöger a bajnoki címvédő új vezetőedzője. Azt nem közölték, hány évre írt alá.

Az 55 éves edző érkezéséről egy ideje már írt a magyar és az osztrák sportsajtó is, amikor felmerült a neve a Fradinál, akkor a csapat szurkolói már nemtetszésüket fejezték ki egy, a Groupama Arénához kifeszített felirattal. Stöger ugyanis a lila-fehér Austria Wien játékosa és edzője is volt, az utóbbit irányította az elmúlt egy évben.

Kapcsolódó

„Több különböző országból is voltak ajánlataim. A Ferencvárostól Kubatov Gábor elnök úr és Hajnal Tamás sportmenedzser keresett meg, és nagyon jó hangulatú beszélgetéseket folytattunk.

Tudom, hogy a Fradi irányítása nagy kihívás számomra, hiszen nagyon sikeres volt a csapat az elmúlt időszakban.

Nagyon szeretek nagy, tradicionális egyesületeknél dolgozni, ahol van egyfajta különleges miliő és kifejezetten nagy szurkolói bázisa van az együttesnek. Ezért is voltam korábban a Köln, a Borussia Dortmund vagy éppen az Austria Wien trénere. Bajnok akarok lenni a csapattal és jó teljesítményt nyújtani a nemzetközi porondon, a csoportkörben is” – idézi a fradi.hu Stögert.

Rebrov három bajnoki cím után távozott

A Fradi pénteken jelentette be, amit egy ideje már sejteni lehetett, azaz, hogy Szerhij Rebrov elhagyja a csapatot. Az ukrán szakembert 2018 nyarán nevezték ki, irányításával sorozatban három bajnoki címet nyert a Ferencváros, amely előbb az Európa Ligában, majd tavaly a Bajnokok Ligájában jutott el a csoportkörig.

Rebrov a Honvéd elleni bajnoki után fakadt ki az újságíróknak, mondván nem tárgyalt vele a klub, és nem tudja, mi lesz vele. Később Kubatov Gábor klubelnök azt mondta, hogy Rebrov már februárban felmondott – az edző erről később azt mondta, szó sem volt akkor szerződésbontásról és távozásról. Pénteken is arról beszélt a Nemzeti Sportnak, hogy értetlenül álla történtek előtt, és sajnálja, hogy így ért véget a munkája a Ferencvárosnál.

Kapcsolódó
Rebrov: Ami most történik, az egy kicsit csúnya, és ami még fontosabb, furcsa
Itt az ideje, hogy engem is tiszteljenek, mondta az ukrán edző.

A menedzsere, Varga Sándor a csakfoci.hu-nak azt mondta, februárban valóban jelezték a klub felé, hogy keressenek másik edzőt.

Voltak konfliktusok, és amikor egy kicsikét több gyűlt már össze, akkor februárban szólt nekem Szerhij, hogy jelezzem az elnök úrnak, hogy ezekkel a dolgokkal ő már nem ért egyet, és úgy érzi, hogy nem tudja tovább folytatni, nézzenek új edzőt

mondta Varga a csakfoci.hu-nak, és azt is elárulta, Rebrovnak több ajánlata is volt, közte a Dinamo Kijevtől is, de nem akarta idő előtt elhagyni a Ferencvárost. Rebrov és Kubatov között a beszélgetés, amit az edző hiányolt, végül elmaradt.

Játékosként és edzőként is bajnok

Stöger elég sikeres játékospályafutást tudhat maga mögött, a 65-szörös osztrák válogatott középpályás több osztrák csapatban is játszott, megfordult mindkét bécsi klubnál, az Austriánál és a Rapidnál is. Négyszeres bajnok volt, többszörös kupagyőztes, a Rapiddal 1996-ban KEK-döntőben szerepelt, végigjátszotta a PSG ellen 1-0-ra elveszített mérkőzést. A válogatottban 15 gólja volt, szerepelt az 1998-as világbajnokságon.

A PSG elleni KEK-döntő:

Edzőként az Austriánál kezdett 2005-ben, majd sportigazgató lett, a klub pedig bajnoki címet nyert. Egy rossz szezonkezdés után aztán elküldték, 2007-től pedig a First Vienna FC-t irányította. 2010-től kezdve évente csapatot váltott, de 2013-ban így is bajnoki címhez segítette az Austria Wient.

2013-ban őt és a másodedzőjét kivásárolta a Köln, amelyet feljuttatott a Bundesligába, volt olyan szezon, amikor ötödik helyen végzett a csapat – a hatodik Herthával azonos pontszámmal –, így ott lehetett az Európa Liga csoportkörében. A következő szezonban azonban borzalmasan indult, és ugyan volt Stögerrel egy győzelem az Arsenal ellen, decemberben kirúgták – a Köln a szezon végén kiesett.

Nem maradt sokáig munka nélkül, a menesztése után egy héttel kinevezték az akkor nyolcadik helyen álló Borussia Dortmundnál, amelyet végül a negyedik helyre vitt fel a szezon végére, így a csapat indulhatott a BL-ben.

Stöger távozott azon a nyáron, majd csak két év múlva vállalt ismét vezetőedzői munkát az Austria Wiennél. A bécsiekkel az alapszakaszban nyolcadik helyen zárt a csapat, ám később sikerült megmenteni a szezont, a Konferencia Ligáért zajló rájátszásban a Hartberget és a Wolsfberger AC-t is lenyomta az Austria, így a nemzetközi kupaporondon is szerepelhet majd.

Kölnben és az Austriánál is elsősorban 4-4-2-es felállásban játszatta a csapatait.

A Ferencvárossal lehetőségünk van, hogy támadó futballt játsszunk, amit tudom, hogy a szurkolók is szeretnek, elvárnak.

Amikor korábban az Austria Wiennel a bajnoki címért harcolhattunk, akkor is ezt a típusú játékot erőltettem, mert alkalmas volt a keret rá, ezt is kedvelem, és sikerült is rekordpontszámmal és rekordmennyiségű rúgott góllal bajnokságot nyernünk. Az NB I-ben nagyon támadó szellemű játékot szeretnék játszani, mert tudom, hogy nekünk van a legjobb keretünk és bajnokságot kell nyernünk. Az európai kupaporondon már más típusú játékra lehet szükség, ott biztos, hogy más döntéseket is kell hoznunk, és lesz mérkőzés, amikor kontráznunk kell. Nemzetközi szinten sok minden függ attól is, hogy milyen ellenféllel kerülsz szembe” – mondta a fradi.hu-nak, a bemutatkozó interjúban pedig azt is elmondta, ő örökölte meg Nyilasi Tibor után a 10-es mezt anno az Austriánál, ami nagyon különleges és megtiszteló volt számára.

Olvasói sztorik