Magyar foci bajnokok ligája

Ötven éve játszott BEK-döntőt Puskás Ferenc csapata

A Panathinaikosz éppen ötven éve játszott döntőt a Bajnokcsapatok Európa-kupájában Puskás Ferenc irányításával.

Puskás 1966-ban vonult vissza a játéktól, de a következő évben már edzőnek állt, elsőként a spanyol Hércules Alicante csapatánál, majd az Egyesült Államokban és Kanadában is dolgozott, mielőtt visszatért Spanyolországba, a Deportivo Alavéshez. Három év alatt négy csapatnál is megfordult így, mielőtt a Panathinaikosz edzője lett volna. Itt viszont négy évet töltött el és hatalmas sikereket ért el.

Első két évében bajnokságot nyert, legelső szezonjában pedig annyira ment a szekét, hogy BEK-döntőig jutott az athéni csapat.

Ekkoriban nem volt csoportkör, oda-visszavágók után továbbjutott a párharc győztese. Puskásék 7-1-es összesítéssel kiütötték a luxemburgi Jeunesse Esch-t, majd a Slovan Bratislava elleni meggyőző 3-0-s siker után 4-2-vel jutottak negyeddöntőbe.

Innentől vált csak igazán nehézzé az út. Az angol bajnok Everton elleni 1-1 után fogcsikorgatva 0-0-ra végzett Athénban, így idegenben lőtt gólokkal továbbment. Az elődöntőben hajtotta végre a legnagyobb csodát a Panathinaikosz: a jugoszláv bajnok Crvena zvezda 4-1-re verte Belgrádban Puskás csapatát, a görög fővárosban azonban 3-0-ra nyertek a hazaiak. Az idegenben lőtt gól újra a Panának kedvezett.

Így jutott fináléba Puskás Ferenc a Panathinaikosz edzőjeként. Az 1971-ben rendezett mérkőzésen a Johan Cruijff-fal felálló Ajax Amszterdam állta a görög csapat útját a Wembley Stadionban és bár a hollandok 2-0-ra nyerték a döntőt, a görögök így sem felejtették el magyar edzőjük hőstettét.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik