Élő Magyar foci

Őrült meccsen döntetlennel kezdte a vb-selejtezőket a magyar válogatott

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI
Többször is győztes helyzetben volt, végül mégis meg kellett elégednie az egy ponttal a magyar labdarúgó-válogatottnak, amely fordulatos mérkőzésen 3-3-as döntetlent játszott Lengyelországgal a világbajnoki selejtezők első fordulójában.

A pazarul végződő 2020 – Eb-kvalifikáció és Nemzetek Ligája-csoportelsőség – után a 2021-es évet egyből egy tétmeccsel kezdte a magyar labdarúgó-válogatott, amely a nála a világranglistán 21 hellyel előrébb álló (mi a 40., ők a 19. pozíciót foglalták el) lengyel csapatot látta vendégül.

Az ősszel Marco Rossi csapata hozzászoktatott minket, hogy az erősebb csapatok ellen is képes komoly karaktert mutatni, és hiába volt a lengyel kezdőben nyolc topligás játékos (a másik háromból kettő az orosz élvonalban, egy az angol másodosztályban játszik), az első félidő a magyar válogatottról szólt.

Kezdésnek Fiola olyan labdát tett a védők mögé beinduló Sallainak, hogy az egy pengés irányítónak is becsületére válna, nemhogy egy védőnek, a Freiburgban idén hat gólnál tartó szélsőnk pedig kihasználta, hogy Szczesny nagyon látványosan felkínálta a rövid sarkot (1-0).

A korábbi fehérvári edzővel, Paulo Sousával első tétmeccsét játszó lengyel csapat jóval többet birtokolta a labdát, de a magyar csapat stabilan állt a lábán, és nagyon jól ment át védekezésből támadásba. Az egyik jól kinéző kontránk végén Lovrencsics került nagyon ígéretes lövőhelyzetbe, de ballal Szczesny kezébe emelt.

A lengyelek csak egy mérsékelten veszélyes Milik-fejest tudtak felmutatni, míg nálunk Szalai került kis híján ziccerbe Lovrencsics beadása után, de a vele együtt berobbanó lengyel védő szorításában nem tudott kibontakozni.

Az első félidőben az volt a legnagyobb pozitívum, hogy milyen szervezetten, tudatosan játszott a magyar csapat, igaz, ez a két jelző Rossi idején szinte mindig illik a válogatottra.

Tartottunk attól, hogy a lengyel csapat nekünk ugrik a fordulás után, de nem így történt, sőt, csak dörzsöltük a szemünket, amikor az ellenfél térfelének közepén labdát szereztünk, majd a Sallai lövése utáni lecsorgót Szalai Ádám bepofozta. A magyar válogatott csapatkapitánya ezt megelőzően utoljára 2019 novemberében, a Puskás Aréna avatóján volt eredményes a nemzeti csapatban (2-0).

Sousa hármas cserével reagált a kétgólos hátrányra, de talán ő sem gondolta, hogy ez ilyen hamar meghozza a gyümölcsét, előbb az egyik csere, a korábban a Milanban, ma Dárdai Pál keze alatt a Herthában játszó Piatek kotort be egy labdát (2-1).

Majd Lovrencsics nagyon csúnya labdaeladása után a vendégek tökéletesen kihasználták, hogy el van tolódva a védelmünk, és a szintén a kispadról beszálló Józwiak egyenlített (2-2).

A lélektani előny a lengyeleknél volt, de a magyar csapat pár perc után éledezni kezdett a sokkból, és Szalai beadása után két védő összehozta a harmadik gólunkat, Lang csúsztatásába Orbán kapott bele a legjobban sípcsonttal (3-2).

Na, de hol van Lewandowski? – tehették fel a kérdést a lengyel drukkerek, a Bayern sztárja ugyanis nagyon sokáig nem hallatott magáról. Aztán a 83. percben a lengyelek mögénk kerültek a védelmünk bal oldalán, Lewandowski pedig megmutatta, miért világklasszis, a 16-oson belül levette a labdát, egyet igazított, majd irgalmatlanul beverte a léc alá (3-3).

Több fordulat már nem volt a meccsben – bár Fiolát kiállították második sárgával a hosszabbításban –, maradt a 3-3, és azt mondhatjuk, félig tele a pohár, hiszen előzetesen sokan aláírtuk volna a döntetlent, de az első 59 perc remek játéka után nagy kár volt azért a rövidzárlatért, amikor a lengyelek 2-0-ról kiegyenlítettek.

Folytatás vasárnap, amikor San Marino lesz az ellenfél.

A csoport másik két mérkőzésén az angolok magabiztosan, 5-0-ra verték a vendég San Marinót, míg Albánia 1-0-ra nyert Andorra vendégeként.

Vb-selejtező, I csoport, 1. forduló

Magyarország – Lengyelország 3-3 (1-0)
Budapest, Puskás Aréna, zárt kapuk mögött
v.: Brych (német)
Magyarország: Gulácsi – Fiola, Orbán, Szalai A. – Lovrencsics (Nego, 66.), Nagy Á., Kleinheisler, Kalmár (Sigér, 81.), Hangya (Lang, 66.) – Szalai Á., Sallai (Varga Kevin, 72.)
Lengyelország: Szczesny – Bereszynski, Bednarek, Helik (Glik, 58.), Reca – Szymanski (Józwiak, 59.), Krychowiak, Moder (Piatek, 59.), Zielinski – Lewandowski, Milik (Grosicki, 83.)
gól: Sallai (6.), Szalai Ádám (52.), Orbán (78.), illetve Piatek (60.), Józwiak (61.), Lewandowski (83.)

 

Anglia – San Marino 5-0 (3-0)
gól: Ward-Prowse (14.), Calvert-Lewin (21., 53.), Sterling (31.), Watkins (83.)

 

Andorra – Albánia 0-1 (0-1)
gól: Lenjani (41.)

Hatgólos meccsen egy pontot szerzett a magyar válogatott

Amikor az 53. percben Szalai Ádám megszerezte a második gólt, kevesen hitték volna, hogy ezt a világbajnoki selejtezőt nem nyeri meg a magyar válogatott Lengyelország ellen. A vendégek azonban egy perc alatt egyenlítettek, a hajrában pedig Orbán és Lewandowski gólváltásával alakult ki a 3-3-as végeredmény.

GÓL! Orbán 3-2

Micsoda gól! Szalai Ádám emelt balról középre, Lang fején megcsúszott a labda, Orbán pedig jókor volt jó helyen és a térdéről a hálóba pattant (3-2).

Bravó, gyerekek!

Ez hallatszódott valamelyik magyar játékos szájából az első félidő lefújása után, és tényleg jár a dicséret, hátul stabilak vagyunk, és akármilyen fura is ezt leírni, közelebb voltunk a 2-0-hoz, mint az 1-1-hez.

Félidő

Az első 45 perc nagyon megnyugtató lehet: Sallai gyorsan vezetést szerzett, volt egy-két olyan helyzetünk, amiből növelhettük volna az előnyt. Negyedóra pihenő.

Hú, mi maradt ki!

Lovrencsics kapott jó labdát, jobbról centerezett, de Szalai Ádámról (vagy a védőről?) a bal kapufa mellett az alapvonalon túlra gurult a labda.

Benne van ezekben a kontrákban a gól

A labdaszerzések után elég jól megyünk át védekezésből támadásba, Lovrencsics előtt nagy lehetőség adódott, aztán néhány perce Szczesnynek kellett önfeláldozó módon bevállalnia egy mentést fejjel a 16-oson kívül, szóval lehetne akár nagyobb is a meglepetés, hiába van jóval többet a labda náluk.

Olvasói sztorik