Magyar foci

Rossi szeretné látni, hogy félelem nélkül játszunk a világ legjobb csapatai ellen

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Hosszú interjút készített Marco Rossival, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányával a Sme szlovák hírportál. Az olasz szakember mesélt arról, miért Szalai Ádám a legfontosabb embere, miért nem hívta meg az utóbbi időben Holman Dávidot, és hogy mit vár az idei Európa-bajnokságtól.

Rossi elmondta, nagyon meglepődött azon, hogy az elmúlt év legjobb edzőjének választották Magyarországon, de ez is csak azt erősítette meg benne, hogy megerősíti, hogy a futball nagyon népszerű sport, és mennyire imádják itthon az emberek.

Kapcsolódó
Marco Rossi: Nem szabad összemosni a futballt és a politikát
A szövetségi kapitány beszélt a 2020-as év sikereit megalapozó változtatásairól, Orbán Viktor üzeneteiről, arról, miért nem indokolt Dzsudzsák Balázs behívása, valamint arról is, miért érzi fontosnak, hogy mindig megvédje a szurkolók által megtalált Szalai Ádámot. Interjú.

„Olaszországban adok pár kisebb interjút, de egyébként semmi sem változott. Ott inkább az olasz bajnokságra és természetesen a válogatottra koncentrálnak, és azokra az edzőkre, akik ott dolgoznak. Be kell vallanom, hogy Magyarországon sokkal népszerűbb vagyok, mint a világ bármely más országában. Olaszországban senki sem ismer fel, míg Magyarországon sokan megállítanak az utcán” – nyilatkozta.

A magyar labdarúgó-válogatott kiváló évet tudhat maga mögött, nyolc meccséből ötöt megnyert, kétszer döntetlen játszott és csak egyszer veszített. A FIFA rangsorában így 12 pozíciót előrelépve az 52. helyről a 40. helyre ugrott.

Bár csak nyolc mérkőzést játszottunk, ez volt a karrierem nyolc legfontosabb meccse

– mondta Rossi, aki elmesélte, hogy a pótselejtezők elhalasztása miatt volt elég ideje részletesen átnézni az összes játékos statisztikáját.

„Úgy döntöttünk, hogy kissé megújítjuk a magyar válogatottat, több új fiatal játékost hívunk meg. Persze nem elég a fiatalság, a játékosnak rendkívül jónak és motiváltnak kell lennie. Úgy gondolom, hogy találunk ígéretes labdarúgókat, azonban elsősorban azt a csapatot akarjuk megtartani, amely kvalifikálta magát az Eb-re. Ahhoz, hogy valaki mást is nevessek a tornára, valami igazán kivételes dolgot kell bemutatnia.”

Szoboszlai Európa egyik legjobbja lesz

Bár sokan korábban csapatba követelték Szoboszlai Dominikot, az olasz szakember a fokozatosság elvét követte.

Kapcsolódó
Rossi elárulta, mi a legnagyobb álma a magyar válogatottal
Az elmúlt 34 évben egyetlen kapitány sem járt sikerrel ezen a téren.

„A futballban, csakúgy, mint az életben, megfelelő idő kell bizonyos dolgokhoz. Szoboszlai 18 évesen debütált a válogatottban, amikor csak néha játszott Salzburgban. Láttuk, hogy nagy tehetség, de akkor még nem volt kész arra, hogy minden mérkőzést végigjátsszon a válogatottban. Ez azonban lépésről lépésre javult. Nagy tehetség, ráadásul intelligens és elszánt fiú, aki erősségeit és gyengeségeit, és tudja, miben kell fejlődnie.”

Szerinte a középpályás jól döntött, hogy végül az RB Leipziget választotta, mert bár nagy a különbség az osztrák és a német bajnokság között, sok alapelv hasonló, így képes lesz alkalmazkodni.

Véleményem szerint néhány év múlva Szoboszlai Európa egyik legjobb középpályása lesz

– jelentette ki.

Azt mondta, a játékosait folyamatosan arra emlékezteti, hogy neki is megvannak a megfelelő adottságaik ahhoz, hogy bármelyik ellenfelet megszorongassák. De a mentális tényezők nagyon fontosak.

„A horvátországi és walesi selejtezőn egyértelmű volt, hogy félünk. Megijedtünk a nagy nevű játékosoktól . De ez nem történhet meg! Ezért arra késztetjük a játékosokat, hogy működjenek együtt pszichológusokkal, akár klubjaikon belül, akár azon kívül, hogy jobban bízzanak egymásban.”

Csak Szalai Ádámra számíthat

Szalai Ádám csapatban betöltött szerepét nem először és nem utoljára méltatta, szerinte ő a legfontosabb játékos és a válogatott abszolút vezére, ezért ő a csapatkapitány az első pillanattól kezdve.

„Karizmatikus személyiség, aki azért is nagyon fontos játékosom, mert nincs még egy ilyen csatárom. Idén Németország, Portugália, Franciaország vár ránk az Európa-bajnokságon, Anglia és Lengyelország pedig a vb-selejtezőkön. Velük szemben szükségünk van egy támadóra, aki a hosszú labdákat meg tudja tartani elöl. Kit hívhatnánk meg Szalai helyett? Ki felel meg ezeknek a paramétereknek? Nincs másunk! A Honvédból Balogh Norbert magas, de nem tartja meg a labdát. Bobál Gergely és Novothny Soma nem játszik a portugál CD Nacionalban és a Bochumban, ráadásul nincs válogatottbeli tapasztalatuk. Eppel Márton nincs olyan fizikai formában, hogy meghívnánk. Csak Szalai Ádámra számíthatunk.”

A két dunaszerdahelyi labdarúgó, Schäfer András és Vida Máté esetében lát esélyt a válogatottságra a továbbiakban, Holman Dávidnál már nem annyira biztos ebben. Bár ő tette be először a válogatottba, hiányosságokat lát nála, amelyek elsősorban a Slovan játékból adódnak.

„A Slovan abszolút meghatározó csapat a szlovák bajnokságban, sokkal többet támad, mint védekezik. Gyakorlatilag anélkül játszhat, hogy a támadó játékosok nagyobb mértékben kivennék a részüket a védekezésből. Így aztán a labda elvesztése után Holman néha megáll, nem megy hátra. Ez a válogatottban nem megy.

Be kell látnunk, hogy nem Belgium vagy Franciaország, hanem Magyarország vagyunk, ahol minden játékosnak meg kell küzdenie minden labdáért. Ezért nem hívtam meg Holmant az utóbbi időben. Szoboszlai és Kalmár összetettebb játékos, mint ő.

Mindig nyerni akar

A 2021-es év nagy kihívása az Eb lesz, de Marco Rossi szerint a földön kell maradunk.

„Nagyot léptünk előre a világranglistán, de még mindig csak a 40. helyen vagyunk, míg ellenfeleink a csúcs közelében járnak. Papíron sokkal jobbak, nincs esélyünk ellenük. Másrészt nagyon fontos lesz, hogyan játszunk, és ha taktikailag jól szervezettek vagyunk, ha bízunk egymásban és segítjük egymást, akkor a világ legerősebb csapatát is meggyötörhetjük.

Nyerni akarok, de nem vagyok beképzelt ember, nagyon jól tudom, hogy rendkívül nehéz lesz. Egy dolgot szeretnék látni, hogy félelem nélkül játszhassunk a világ legjobb csapatai ellen is.

Olvasói sztorik