Mohos Márton / 24.hu
Magyar foci bajnokok ligája

Kubatov megálmodta, és a valóság apránként közeledik

A Ferencváros Bajnokok Ligája-szereplésének legnagyobb hozama talán nem is a pénzjutalom lesz, hanem az, hogy a klub felkerült a nemzetközi térképre. Ez pedig akár szintlépést is hozhat a közeljövőben.

Kedd este a kijevi éjszakában véget ért a Ferencváros 2020-as Bajnokok Ligája-kalandja (Dinamo Kijev-Ferencváros 1-0), a magyar bajnok egy szerzett ponttal, a Juventus, a Barcelona és ukrán riválisa mögött csoportja negyedik helyén végzett. Objektíven, a száraz tények alapján értékeljük a magyar bajnok 2020-as európai menetelését.

A selejtező: 5 meccs, 3 győzelem, 2 döntetlen, 9-5-ös gólkülönbség

A zöld-fehérek 11 Bajnokok Ligája-mérkőzést játszottak az idén. Az öt selejtezőn szinte makulátlan mérleggel zártak,

 • a Djurgarden (svéd bajnok, 2-0),
 • a Celtic (skót bajnok, 2-1), majd
 • a Dinamo Zagreb (horvát bajnok, 2-1) legyőzése után,
 • a norvég bajnok (Molde) oda-visszavágós kiejtésével (3-3, 0-0) jutottak a BL-főtáblára.

Mindezt tették úgy, hogy tán a svéd bajnok kivételével minden ellenfelét esélyesebbnek tartotta a közvélemény. A BL-főtáblára jutás előzetesen nem remélt bravúr, még akkor is, ha a Fradi tavalyi EL-csoportkörös szereplése előrevetítette, Szerhij Rebrov képes megtanítani a rendelkezésére álló játékosok számára leginkább testhez álló pozíciós játékot, és ez olyan európai középcsapatok ellen is eredményre vezethet, mint az Espanyol, a CSZKA Moszkva és a Ludogorec.

A Fradi egymást követő második évben harcolta ki valamelyik európai sorozat főtáblájára kerülést. Ráadásul idén a Bajnokok Ligájába jutott, amelyet előzetesen a klubvezetés is az alig remélt csoda kategóriába sorolt. A csoportellenfelek megismerése után az előrelátó vezetőség az „ez már az örömjáték”, „megtiszteltetés ilyen csapatok ellen pályára lépni”, vagy „tanulni jöttünk” üzenetű mondatokkal próbálta helyretenni az óhatatlan szurkolói hurráoptimizmust.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A csoportkör: 6 meccs, 0 győzelem, 1 döntetlen, 5 vereség, 5–17-es gólkülönbség

Kétségtelen, a Barcelona és a Juventus nagyságrendekkel erősebb, de a Dinamo Kijev is jobb játékoskerettel és jóval nagyobb nemzetközi rutinnal rendelkező csapat. Előzetes esélylatolgatások alkalmával a hat meccs, nulla pont és a pofozógép szerep még akkor is benne volt a pakliban, ha tudjuk, a Barcelona két évtizedes mélyponton van, a Juventus is az átalakítás időszakát éli, a Kijev pedig kifejezetten fiatal kerettel bír – más kérdés, hogy Mircea Lucescu csapatának gerincét néhány légióssal és rutinos játékossal megerősítve a 2019-ben U20-as világbajnok ukrán válogatott adja.

A 6 meccs, 0 győzelem, 1 döntetlen, 5 vereség zárómérleget (5–17-es gólkülönbség), avagy a pontszerzést ezen a szemüvegen keresztül érdemes szemlélni. Fontos leszögezni:

 • a Fradit talán a budapesti Barcelona, illetve a Kijev elleni meccs első 45 percén kívül nem focizták le.
 • A Juventus ellen mindkét meccsen, de Torinóban nemzetközi mércével nézve is kifejezetten jól futballozott (talán állítható, pontszerzést érdemelt volna).
 • Az utolsó csoportmeccsen Kijevben minden mutatóban felülmúlta ellenfelét, csak éppen kimaradtak a helyzetek – erre később visszatérünk.

Sebesség, ellenállás a presszingnek és az a fránya xG

Ami mindezek alapján bizonyosságot nyert, hogy a 32 BL-csoportkörös csapat közül a legkevesebbre, 28,75 millió euróra (nagyjából tízmilliárd forintra) becsült játékoskeret és a szintén a legalacsonyabb, tízmilliárd forintos költségvetés nagyjából arra elegendő, hogy egy jó edző alkalmazásával a klub eljusson az európai középmezőny aljára.

Rebrov és a Fradi dicsérete az is, hogy a klubfutball közvetlen világelitjéhez tartozó csapatok ellen sem kötöttek alkut, nem alkalmaztak célfutballt, hovatovább nem rúgták szét az ellenfelet (a hat csoportmeccsen átlagosan 12-szer szabálytalankodtak).

Lovrencsicsék ugyanabban a stílusban, fegyelmezett pozíciós játékot alkalmazva futballoztak a Barcelona és a Juventus ellen, ahogy teszik azt hétvégente a Mezőkövesddel és a Kisvárdával szemben. A labdát a világsztárok ellen sem rugdalták fel pánikszerűen, céltalanul, arra törekedtek, hogy minden esetben a földön, passzal építsék fel a támadásaikat.

Az uefa.com statisztikái szerint a hat találkozó alatt meccsenként átlagosan 510-szer passzoltak egymáshoz és ezt 86 százalékos hatékonysággal tették, ami jelzi, a Fradi e téren elérte a nemzetközi szintet.

Marjai János / 24.hu

A játékosai minősége és a csapat összműködése arra azonban még nem elegendő, hogy az európai futball csúcsszintjén

 • a védelem és a középpálya a labdakihozatalnál huzamosabb ideig ellenálljon a Barcelona és a Juventus által képviselt nívójú presszingnek (ezt az NB I-ben lehetetlen modellezni, mert a csapatok zöme nem játszik őszinte focit, csak a Paks presszingel jelenleg, de bátran kijelenthető, hogy ők sem Barca-szinten teszik ezt),
 • és hatékonyan gátat szabjon az ellenfél nagy sebességű ritmusváltásainak, kiváltképp a labdavesztés utáni visszarendeződés alkalmával – lásd a Barcelona ellen emberelőnyben bekapott két gól, vagy a Kijev elleni budapesti meccs első félideje.
 • A párharcokat nagyobb arányban nyerje meg, mint ellenfelei (6 meccs alatt átlagosan 131 párharc 46 százalékát nyerték meg).
 • Végül, de nem utolsósorban: ezen a szinten a támadásoknál az xG-mutató átlagát (Expected Goal Ratio, avagy a mutató, amely nem a kapuralövés mennyiségét helyezi előtérbe, hanem a valós gólszerzési helyzetek minőségének százalékos bemutatására törekszik) sem képes olyan magasságba emelni, amely hosszabb távon is biztosíthatná a mérkőzésenként egynél több gól megszerzését, következésképp növelné a győzelem esélyét.

Óriási fegyvertény, hogy a Ferencváros meccsenként átlagosan

 • 7 kulcspasszal próbálkozott,
 • a Kijev elleni két meccsen 24-szer (15 és 9), a Barcelona ellen 17-szer (9 és 8), míg a Juventus ellen 20-szor (10 és 10) jutott el kapura lövésig.
 • Viszont az már figyelmeztető, hogy a hat meccs összesen 61 kísérletéből 16 talált kaput, meccsenként csak 2,6, ami 27 százalékos mutató.

Ha a támadások mennyiségét jellemző mutatókat leszűkítjük a fentebb citált xG-re, avagy a valóban gólszerzésre alkalmas minőségi helyzetekre, úgy még inkább szembetűnő a különbség a jelenlegi Fradi és az európai elit között.

Mohos Márton / 24.hu

A zöld-fehérek az öt BL-selejtezőn 9 gólt lőttek átlag 0,98-as xG mellett, ami rendkívüli hatékonyság, jelentős túlteljesítés. Tán sokakat meglepő módon az elvileg magasabb kvalitást sejtető BL-csoportmeccseken az xG-átlaguk nem csökkent, sőt, ha csak minimálisan is, de 1,01-re emelkedett: ugyanakkor ez a 6 meccs 5 gólját tekintve minimális alulteljesítést mutat.

Ebből két következtetést biztosan le lehet vonni:

 • A Barcelona 2,8-as, a Juventus, 1,84-es xG-átlagot ért el a csoportkörben, ami azt mutatja, ha a Fradi középtávon szeretné megvetni a lábát az európai középcsapatok között, Rebrovnak a támadójáték minőségét kell fejlesztenie, és ezzel az érdemi gólszerzési helyzetek számát kell feltornáznia a jövőben legalább 1,5–1,7 környékére. Így reálisabb esélye lesz a két rúgott gólra, avagy a győzelemre.
 • Az xG-statisztikára lehet azt mondani, hogy „hülyeség”, „nézz fel a táblára, az a lényeg”, vagy hogy „milyen jó játékos Tokmac, neki helyzet sem kell, úgy lő gólt”, de a sport már csak olyan, hogy hosszú távon a szerencse és a pech kiegyenlíti egymást. Előbbire adott példát a selejtező túlteljesítése, utóbbira a csoportkör alulteljesítése.

Mire lesz ez elég jövőre?

Kubatov Gábor a sorozat lezárásaként kedd éjszaka annyit posztolt a Facebook-oldalára: „Jövőre erősebben térünk vissza!” A Fradi elnöke nyilván az álmait fogalmazta meg.

Ugyanis a magyar klubfutball alacsony UEFA-együtthatója miatt nemhogy a BL-, de még az EL-csoportkörre sem lehet automatizmusként tekinteni. Egyelőre.

Kubatov optimizmusát ugyanakkor alátámasztja, hogy a Fradi csapat- és játékosszinten az 5+6 BL-meccs alatt kétségkívül sokat fejlődött. De ez sem biztosítja az automatikus belépőt az elitbe.

A Bajnokok Ligája csoportköre épp azt mutatta meg, hogy az egyének képességeit milyen magas szintre kell emelni ahhoz, hogy bárki ellen és stabilan helyt álljon a csapat, hovatovább a győzelem reményében lépjen pályára. Hogy valós esélye legyen az elnöki mondatnak, és minden évben jogos szurkolói elvárás legyen a klubbal szemben valamelyik európai csoportkör elérése.

A Fradinak ehhez az elmúlt két évhez hasonlóan tudatos és szerencsés játékospolitikát kell folytatnia, az UEFA-tól érkező eurómilliókkal és a várható játékoseladásból befolyt összeggel ügyesen kell sáfárkodnia. Mert minden bizonnyal

 • egy-két játékosra – például Tokmac, Zubkov, esetleg Haratin – visszautasíthatatlan ajánlat érkezik majd a télen, legkésőbb nyáron.
 • Lesznek olyanok, akik a több játéklehetőség miatt váltanának,
 • vagy olyanok, akiknél a klub szánja el magát minőségbeli cserére. Isael varázsa például megkopni látszik, nem ártana egy olyan (támadó) középpályás, aki nemzetközi szinten is képes az irányításra, a játék ütemének a meghatározására, és emellett még gólokat is lő, gólpasszokat is ad szép számmal.

Azon túl, hogy a Fradi összességében 11 meccsre nyúló BL-menetelése komoly fegyvertény, a harmadik pont rejt óriási lehetőséget. Azzal, hogy a Fradi egymást követő két évben európai porondon szerepelt, és ott olyan játékminőséget mutatott, amilyet, egyértelműen szintet lépett. Emellett a klub infrastrukturális és anyagi háttere, stabilitása azt üzeni a menedzsereknek és akár a nyugat európai topbajnokságok vagy Dél-Amerika kimeríthetetlen utánpótlásából kiszemelt, de ott játéklehetőséghez nem jutó 19-22 éves játékosoknak, hogy a Fradi kiváló lépcsőfok a távlati karrierben. A reklámszöveg szólhat ma már így is:

ha nemzetközi szintű kvalitás van benned, de a végcél, a topbajnokságok eléréséhez egy közbülső állomás és az európai kirakatba kerülés hiányzik, gyere a Fradiba!

A Ferencváros idei BL-menetelésének legnagyobb hozama tán nem is az UEFA-tól jövőre befolyó eurómilliók, hanem ez. Mert ha ügyesen sáfárkodnak, jövő nyárra a játékosállományban és a csapat szintjén is még erősebbek lehetnek. És ha ez az automatikus visszatérést nem is biztosítja, de az esélyt mindenképp növeli. Nem csak rövid távon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Rangado.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.