Magyar foci

Lang: Nekünk jót tett, hogy majdnem egy évig nem játszottunk válogatott meccset

Kurucz Árpád / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP
Kurucz Árpád / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Hosszú interjút adott a Csakfocinak Lang Ádám, a magyar válogatott védője, aki klubcsapatában, a ciprusi Omonia Nicosiában csütörtökön végigjátszotta a görög PAOK elleni, 2-1-re megnyert meccset az Európa Ligánan.

Lang a 2016-os és a 2021-re halasztott Eb-re kijutó válogatottnak is tagja volt, a két csapat között szerinte az a legnagyobb különbség, hogy „most képesek vagyunk magasan letámadni, hatékony presszinget alkalmazni, amihez elengedhetetlenek a váratlan szituációkra villámgyorsan reagálni tudó futballisták”.

A védő elismerte, az a fajta játékos volt fiatalon, aki túlgondolt egy-egy hibát, emésztette magát, és a médiában, valamint a közösségi felületeken olvasott kritikák is rosszul érintették.

Ez hiba volt, mert így szinte soha nem tisztult ki a fejem. Ma már csak az érdekel, hogy az aktuális edzőm mit gondol rólam, neki akarok megfelelni. Hosszú volt az út, amíg ide eljutottam és egy mentáltréner is segített ebben

Lang a 2016-os Eb után a francia Dijon játékosa lett, ahol nem tudott megragadni, és utólag úgy látja, nem állt teljesen készen erre a kihívásra. Azt is hozzátette, nem futotta még be azt a karriert, amit maga elé kitűzött, és pozitív példaként hozta fel a 20 éves Szoboszlai Dominikot, aki mentálisan nagyon erős, és ha hibázik is néhányszor, az sem csökkenti a magabiztosságát.

„Engem ennyi idősen még agyonnyomtak a hibák” – mondta Lang önkritikusan.

A magyar válogatott tavaly ősszel csúnya vereségbe futott bele Horvátországban, majd ki-ki meccset bukott el Walesben, idén ősszel azonban teljesen másik arcát mutatta, és kiharcolta az Eb-részvételt, valamint megnyerte a Nemzetek Ligája-csoportját, amivel feljutott a legjobb 16 csapatot tömörítő A osztályba.

Nekünk jót tett, hogy majdnem egy évig nem játszottunk válogatott meccset a járvány miatt. Mindenki feldolgozhatta a kudarcokat, és a klubcsapatainkban elért sikerek után feltöltődve jöttünk újra a nemzeti csapatba

– magyarázta a 27 éves védő, és igazat kell adnunk neki, amikor azt mondja, fejben nagyon rendben volt a válogatott.

Az internet népét nagyon fellelkesítette, amikor a válogatott kapusa, Gulácsi Péter 25 millióval segítette egy beteg kisfiú gyógykezelését, de Langra is igaz, hogy szociálisan érzékeny, ő tableteket vásárolt a távoktatásban résztvevő, rászoruló gyerekeknek.

„Sokan vannak, akik önhibájukon kívül nem élhetnek olyan életet, mint mi, ezért kötelességünk segíteni” – hangzott a nemes gesztus indoklása. Le a kalappal!

Olvasói sztorik