Élő Magyar foci

Sima bulgáriai győzelemmel élnek a magyar Eb-remények

Az év egyik legfontosabb mérkőzését simán hozta a magyar labdarúgó-válogatott, amely Európa-bajnoki pótselejtezőn Bulgáriában 3-1-re győzött, és készülhet a románokat legyőző Izland elleni mindent eldöntő csatára.

A szófiai mérkőzésen minden úgy alakult, ahogy szerettük volna, hiszen a kezdeti lagymatag játéknak egy magyar gól fújt ébresztőt: Kalmár bal oldali szögletét követően a labda Orbán testéről pattant a hálóba. Olyannyira váratlan és furcsa volt a szituáció, hogy a videobíró is megnézte, hátha kéz volt, de nem (0-1).

Több lehetőségünk nem is akadt, a hazaiak uralták a középpályát, ha néha lendületből elindultak, át is játszották a magyar védelmet, de a kapu előtt – egy ideig legalábbis – elfogyott a tudomány.

Ebben az időszakban a legnagyobb bolgár helyzetet Nedelev 22 méteres bombája jelentette a 19. percben, de Gulácsi a helyén volt.

Megvan a magyarok ellenfele az Eb-szereplésért
Románia nem tudott bravúrt tenni, Izland ellen kell kiharcolni az Európa-bajnoki kvótát.

A félidő hajrájára aztán jöttek a bolgár lehetőségek, a 37. percben egy bal oldali beadást követően Nedjalkov közeli fejesét jobb térdével hárította Gulácsi, majd a ráadásban Kraev sarkazása akadt el a lipcsei kapusban, a labda pedig szerencsénkre a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret.

Ekkor még nem is sejthettük, hogy a szerencse szó még fokozottabban érvényes lesz a második félidőre.

A 47. percben Kalmár végzett el szabadrúgást, a labda a sorfalon megpattant, és a rövid, bal alsó sarokba csorgott (0-2).

Az 55. percben megélénkült a hazai közönség, Lang és Kraev harcát követően mindketten földre estek, a bíró tizenegyest ítélt, és sárgát adott a magyar védőnek. Nedelev már felállt a büntetőhöz, amikor jött a jelzés, a videobíró szerint Lang valóban eltalálta ellenfele arcát, de a szabálytalanság a 16-oson kívül történt, így a játékvezető visszavonta a büntetőt.

A 75. percben aztán két cserejátékos végleg eldöntött mindent: Hangya beadása teljesen egyedül találta Nikolicsot az ötösnél, ő pedig nem hibázott (0-3).

A hajrában Jomov még szépített, Magyarország 3-1-re győzött, és továbbra is versenyben van a jövő évi Eb-szereplésért.

November 12-én Izland lesz az ellenfél, amely otthon 2-1-re legyőzte Romániát.

Eb-pótselejtező/Nemzetek Ligája-rájátszás
Bulgária – Magyarország 1-3 (0-1)
Szófia, 2000 néző
vezette: Marciniak (lengyel)
Bulgária: P. Iliev – Cicinho, Terziev, Bozsikov, Nedjalkov – Karabeljov, Malinov – Karagaren (Deszpodov, 58.), Nedelev (Jankov, 80.), Ivanov (Jomov, 30.) – Kraev (Isza, 80.)
Magyarország: Gulácsi – Orbán, Lang, Szalai A. – Fiola (Botka, 82.), Sigér, Nagy Á. (Gazdag, 82.), Kalmár (Hangya, 70.), Holender (Nego, 70.) – Szalai Á. (Nikolics, 59.), Sallai R..
gól: Jomov (89.), illetve Orbán (17.), Kalmár (47.), Nikolics (75.)

Izland – Románia 2-1 (2-0)
gól: G. Sigurdsson (17., 35.), illetve Maxim (63., 11-esből)

Kiemelt fotó: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP

Izland is vezet

Reykjavíkban is megvan az első gól, azt a hazaiak szerezték Gylfi Sigurdsson révén.

Gulácsi-védés

Nedelev 22 méteres löketét Gulácsi tolta a léc fölé.

GÓL!!!!

Az első magyar szöglet gólt hozott: Kalmár balról tekert középre, a labda pedig Orbán testéről a hálóba csorgott a labda (0-1).

Csak a biztonság

Érdemes megnézni, mennyire túlbiztosítja magát a hazai csapat, olykor heten-nyolcan is védekeznek, így nem lesz könnyű kontráznunk.

Sallai próbálkozása

Ebből akár lehetett is volna valami, Sallai előtt szabaddá vált a terület, de jobbról eltörte a labdát, ami így elgurult a kapu előtt keresztbe.

Még csak ismerkedés

Lassan tíz perc is eltelik, egyelőre ismerkednek a játékosok a középpályán, nagy rohanás nem lesz.

Ez merész volt

Nedelev megmutatta, akad vállalkozókedv, de távoli szabadrúgása messze a lelátóra szállt.

Elkezdődött

A bolgárok indították útjára a labdát.

Grúzia nyeregben

Egy győztese már van az estének: a D divízió első mérkőzésén Grúzia 1-0-ra verte Fehéroroszországot Okriasvili 7. percben szerzett büntetőjével.

45 év után győzelemre éhesen

A magyar labdarúgó-válogatott 45 éve nem győzte le Európa-bajnoki pótselejtezős ellenfelét. A szófiai összecsapáson 23. alkalommal találkozik a bolgár és a magyar válogatott: a korábbi 22 találkozó közül a magyarok 12-t, a bolgárok ötöt nyertek meg, ötször döntetlen született, a gólkülönbség 52-22 a magyarok javára.

Kezdőcsapatok

Másfél órával a kezdés előtt már ismerté vált a felállás. A koronavírus miatt Salzburgban maradt Szoboszlai Dominik helyén Kalmár Zsolt lép pályára, a debütálásra váró fehérvári Nego Loic a kispadon kezd.

Bulgária – Magyarország
Bulgária: Iliev – Cicinho, Terziev, Bozsikov, Nedjalkov – Karabeljov, Malinov – Karagaren, Nedelev, Ivanov – Kraev
Magyarország: Gulácsi – Orbán, Lang, Szalai A. – Fiola, Nagy Á., Sigér, Kalmár, Holender – Sallai, Szalai Á.

Dermendzsiev legfontosabb meccse

Georgi Dermendzsiev 2019. októberi kinevezése óta a bolgár válogatott öt mérkőzést vívott, a mérleg egy győzelem, egy döntetlen és három vereség.

Bolgár sajtó a magyar meccsről: Eljött a nap! Hősök, csatára fel!
Dermendzsiev kapitány szerint ez a pályafutása és Bulgária legfontosabb mérkőzése.

De ahogy a szakember fogalmazott, ehhez a mostani meccshez semmi sem hasonlítható.

Úgy gondolom, hogy ez pályafutásom legfontosabb meccse, de ugyanolyan fontos a nemzetnek is. Hogy a fiatalabb generáció lássa, milyen érzés az Európa-bajnokságon játszani. Mindent megteszünk, optimisták vagyunk

– mondta.

Rossi: Nincs nagy különbség

Marco Rossi szövetségi kapitány még a hazai utolsó edzések egyikén azt mondta, a hozzáállásban, és a taktikai fegyelembe látja a siker kulcsát.

„Nagyon harcos csapat lesz az ellenfelünk, amely sosem adja fel, és több kerettagjuk egyénileg is remek teljesítményre képes. Ismerjük ellenfelünk erősségeit és gyengéit is, bízom a játékosaim képességeiben, és tudom, hogy megfelelő hozzáállással, a kidolgozott taktika betartásával sikeresek lehetünk Szófiában. Nincs nagy különbség a két csapat között, a hazai pálya és a szurkolók riválisunkat segítik, de győzni megyünk Bulgáriába, mindent megteszünk annak érdekében, hogy megnyerjük a meccset.”

Marco Rossi (Mlsz.hu)
Olvasói sztorik