Magyar foci

Az MLSZ nem írt elő kötelező tesztelést a csapatoknak

Már a labdarúgó NB I első fordulójába beleszólt a koronavírus, a Puskás Akadémiánál vasárnap, a Honvéd elleni meccs napján derült ki, hogy van pozitív eset, így a találkozót egy későbbi időpontra halasztották – a pontos dátumot majd később tűzi ki a Magyar Labdarúgó Szövetség.

A történtek után kíváncsiak voltunk arra, mi a hivatalos protokoll, hány naponta kell ellenőrizni a játékosokat az előírás szerint. Mint azt Sipos Jenőtől, a szövetség szóvivőjétől megtudtuk, az MLSZ egészségügyi ajánlásokat fogalmazott meg a klubok felé például a távolságtartás betartására, a maszkok hordására, a tüsszentésre (a többiektől elfordulva, a könyékhajlatba), valamint a csapatok által használt helyiségek fertőtlenítésére vonatkozóan (részletek itt találhatóak).

Kötelező tesztelés jelenleg nincs előírva a csapatok számára.

A vizsgálatokat a klubok végzik el, saját felelősségre, és ha pozitív eset van, azt jelzik a szövetség felé. Egy pozitív teszteredmény még nem feltétlen kell, hogy halasztást jelentsen, ám a Puskás-Honvéd  mérkőzés kapcsán az egészség megóvása, az  idő rövidsége, valamint az, hogy két nemzetközi kupában is érdekelt csapatról van szó, a halasztás tűnt a felelős döntésnek .

Bár eleinte arról szólt a hír, hogy egy felcsúti játékos tesztje lett pozitív, az MTI azt írta, hogy többen is koronavírusosak lettek, a román ProSport pedig úgy tudja, hét labdarúgóról van szó, egyikük a frissen igazolt Alexandru Baluta. Az MLSZ-t kérdeztük arról, hány koronavírusos felcsúti játékosról tud, de a szövetség erről nem adhat tájékoztatást.

Egy román lap szerint majdnem egy kezdőcsapatnyi felcsúti focista koronavírusos
Egyikük a hírek szerint a román Baluta, akinek szombaton volt az esküvője.

Labdarúgó-mérkőzésekre jelenleg korlátozás nélkül mehetnek a nézők, ez így volt az előző szezon végén is. Eleinte még nézők nélkül, majd limitált létszámmal tért vissza a magyar foci, hogy aztán már mindenkit beengedjenek a stadionokba. Sipos Jenő szerint követik és betartják az egészségügyi hatóságok útmutatásait, ajánlásait, viszont ha a járványügyi intézkedések azt írják elő, a legrövidebb időn belül meghozzák a szigorú és alapos intézkedéseket.

„Az MLSZ eddigi körültekintő intézkedéseinek köszönhetően gond nélkül ért véget az előző bajnoki idény és a Magyar Kupa küzdelmei is rendben befejeződtek” – mondta.

Annyit még hozzátett, hogy a felelősségteljes viselkedést hangsúlyosan kérik a csapatoktól és remélik, hogy ezek az esetek – a felkészülés során egy mérkőzést kellett halasztani, bár ott hibás teszteredményre gyanakodtak – is felhívják a figyelmet az egészségügyi előírások betartására.

Két negatív teszt után mentesülhetnek a karantén alól a felcsúti focisták

Az RTL Klub Híradója megkereste az UEFA-t, hogy milyen feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy a Puskás Akadémia pályára léphessen jövő csütörtökön, az Európa Liga-selejtezőben (a svéd Hammarbyval játszik a csapat), de nem kaptak választ. Az Operatív Törzstől viszont azt a választ kapták, a felcsútiakra is ugyanaz vonatkozik, mint bárkire, karanténba kell vonulniuk és ez alól csak két negatív teszt után mentesülhetnek – a két eredmény között el kell telnie 48 órának.

 

A külügyminiszter, Szijjártó Péter a napokban jelentette be, hogy a külföldön pályára lépő magyar csapatokra is vonatkozik majd protokoll.

 

  • „Ha egy magyar csapat sárga vagy piros országból tér haza, akkor hazaérkezés után valamennyi játékosának, edzőjének és stábtagjának két teszten kell átesnie 24 óra különbséggel. A tesztek eredményéig a játékosok, edzők és stábtagok csak az otthonuk és edzéseik helyszínei között közlekedhetnek. Csütörtöki idegenbeli kupameccsel számolva tehát pénteken és szombaton meg lehet csinálni a teszteket, az eredmény a vasárnapi hazai bajnoki előtt megvan és addig edzést sem kell kihagyni.
  • Ha pedig sárga vagy piros országból jön csapat Magyarországra játszani, akkor azt írjuk elő, hogy minden hozzánk érkező játékosnak, edzőnek és stábtagnak rendelkeznie kell két, az elmúlt öt napból származó negatív teszttel, melyek között legalább 48 órának el kell telnie” – olvasható Szijjártó Facebook-bejegyzésében.

A kiemelt képen a felcsúti Pancho Aréna. Fotó: Marjai János / 24.hu

Olvasói sztorik