Magyar foci sport

Nagy Ádám megmentője az ország kedvenc csapatává tenné a Puskás Akadémiát

Tízpontos reformjavaslattal újítaná meg a magyar labdarúgást Wágner Ádám edző, aki úgy érzi, itthon már bizonyított két játékos révén, egyikük az a Nagy Ádám, akit Wágner és testvére kétszer is visszacsábított a pályára, amikor a focista fel akarta adni. Wágner, aki szerint Mészáros Lőrinc lesz a következő MLSZ-elnök, üzent Orbán Viktornak, Csányi Sándornak és a nemrég kinevezett MLSZ-sportigazgatónak, Barczi Róbertnek is, utóbbinak azt tanácsolja, hívja fel, különben bele fog bukni a programjába.

Orbán Viktor miniszterelnöknek, Csányi Sándor MLSZ-elnöknek és a szövetség nemrég kinevezett sportigazgatójának, Barczi Róbertnek is üzen a missziós javaslatcsomagnak nevezett reformprogramjával Wágner Ádám futballedző, aki az általa halottnak titulált magyar labdarúgást szeretné feltámasztani.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

A 34 éves Wágnernek jelenleg nincs csapata, korábban dolgozott többek között a Kelen SC-nél, a Vasasnál, a Tabáni Spartacusnál és a Diósgyőrnél is,

és a magyar futballt követők számára onnan lehet ismerős a neve, hogy ő karolta fel a ma Angliában légióskodó Nagy Ádámot, amikor a válogatott középpályás korábban fel akart hagyni a sportággal.

A 2016-os Eb első magyar érdekeltségű meccse, az Ausztria elleni 2-0-s győzelem után a bordeaux-i stadionban még olyan kép készült, amelyen Nagy Ádám a két Wágnerrel, Ádámmal, valamint ikertestvérével, Gáborral mosolyog, mostanra azonban megromlott a kapcsolat a felek között.

Sikersztorinak indult, szakítás lett a vége

Wágner azt mondja, 2016 decemberétől elemzéseket készített a meccsek után az akkor még az olasz élvonalbeli Bolognában játszó, majd 2019 nyarán a Bristol Cityhez igazoló Nagy számára, aki ezért havonta 1200-1200 eurót fizetett nekik.

Az edző szerint derült égből villámcsapásként érte őket, amikor Nagy júniusban azt jelezte, a pénz az évek során megrontotta a kapcsolatukat, és emiatt nem utal többet a számukra. Korábban azt tervezte, kettőjük sztorijáról egy könyvet ír, hogy megmutassa,

ebben az országban tényleg meg lehet csinálni, hogy valaki a semmiből milliárdos és példakép lesz, és mellé a média számára egy megnyerő, értelmes karakter, ami a magyar fociban felettébb ritka

A könyv tervéről Wágner még nem tett le, de már nem a Nagy Ádám-féle sikersztoriról írna, hanem arról, mekkorát csalódott a játékosban.

„Amikor eddig megkérdezték, hogy mi a munkám, azt feleltem, hogy Nagy Ádámnak vagyok a sportszakmai tanácsadója. Az InStat rendszer révén Nagynak minden mozdulatát láttam az elmúlt években, még a levegővételeit is figyeltem. Rengeteget dolgoztam azon, hogy ő jó legyen, és értetlenül fogadtam a folyamatos visszaesését. Robog lefelé a lejtőn, és talán a könyv lehet az utolsó utáni pillanat, ami még visszarántja őt, amolyan sokkhatásként” – indokolta Wágner, hogy miért gondolkozik a könyvön, amely nem éppen jó színben tüntetné fel egykori játékosát.

Fotó: Virginie Lefour /Belga Mags /AFP

Ő úgy érzi, már kétszer is bizonyított a magyar futball számára, egyrészt Nagy Ádám révén, aki Wágner állítása szerint az ő közbenjárásával került az FTC-hez, ahol beindult a profi karrierje, másfelől a futsalválogatott Klacsák Bence edzőjeként. Ami közös a két játékosban, hogy korábban mindkettőjüket eltanácsolták, mondván, nem megfelelő az alkatuk ahhoz, hogy megállják a helyüket a pályán.

„Ez a hozzáállás vissza is adja, hogy miért nincs foci Magyarországon. Klacsák Bencét is mi karoltuk fel, ahogy Nagy Ádám, úgy ő is játszott már a világ legjobb csapatai ellen. Két válogatott játékost mutattam ennek az országnak, akiket mások eltanácsoltak és alkalmatlannak tartottak. Akkor csak konyítok valamit ehhez a sportághoz.

Viszont ettől a rendszertől sem anyagi megbecsülést, sem motivációt, sem hálát, sem köszönő szót nem kapok, de még azt sem kérdezik meg, hogy az a hét-nyolcévnyi munka, amit Nagy Ádámmal végeztünk, hogy nézett ki. Ellenben mindenki azzal jön, hogy a Wágnerék villognak a Nagy Ádámmal. Pedig én nem vele villogok, hanem a jelenséggel. Azt szeretném, hogy ha Vizsláson, ami egy Nógrád megyei település, van egy Nagy Ádám-szintű gyerek, akkor ő ne kallódjon el!

– magyarázta Wágner Ádám.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Adódik a kérdés, hogy az edző nem akar-e újabb Nagy Ádámokat találni a magyar futball számára, erre ő azt felelte, akkor tér majd vissza a sportágba, ha egy klubnál teljhatalmat kap. Vagy, ha sikerül egy saját focisulit indítania, ezt eredetileg Nagy Ádámmal közösen, illetve a tőle kapott pénzből szerette volna megcsinálni, most viszont azon ügyködik, hogy a labdarúgástól elszakadva próbáljon pénzt előteremteni.

„Vezetői, felsővezetői vagy tulajdonosi szerepben fogok visszatérni a labdarúgásba, minden képesítésem megvan ehhez, UEFA A diplomám van, sportmenedzseri diplomám van, futsaledzői papírom, kapusedzői licencem van, rekreációs sportedzői OKJ-s papírom van, csak a pro licenc hiányzik, de az is meglenne, ha ez a rendszer nem lenne ilyen mocskos” – fakadt ki az edző.

A pro licenc miatt korábban Wágnerék pert is indítottak az MLSZ ellen, mert kétszer is felvételiztek, és bár úgy érezték, kiváló tesztet írtak, mégsem vették fel őket a tanfolyamra, ráadásul elmondásuk szerint indoklást sem kaptak, hogy miért született ez a döntés.

A testvérpár úgy érzi, a szakmán belül meg lettek bélyegezve, összeférhetetlennek titulálták őket, és azt tartják róluk, minden olyan területbe beleszólnak edzőként, ami nem hozzájuk tartozik.

Mészáros az MLSZ élén? Örökös NB I-es tagság a Puskás Akadémiának?

A Wágner által elővezetett, tízpontos reformprogram azokra a területekre fókuszál, amelyek Csányi Sándor tízéves MLSZ-elnöklete alapján szerinte fejlesztésre szorulnak. Az edző úgy érzi, Orbán jó döntést hozott, amikor tíz éve Magyarország leggazdagabb emberét megnyerte MLSZ-elnöknek, de az a megérzése, hogy legközelebb már Mészáros Lőrincet választják majd meg a szövetség élére.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

„Tíz évvel ezelőtt Csányi megkerülhetetlen tényező volt a vagyona miatt, de Orbán úgy felépítette Mészárost, hogy ma már folyamatosan ott van Magyarország három leggazdagabb embere között. Elvileg sikeres sportvezető, hiszen épp most lépett ki a nemzetközi porondra a Puskás Akadémia, ott van a legvagyonosabb magyarok között és ő a Puskás Ferenc örökséget bitorló/birtokló/ápoló személy. El tudom képzelni, hogy Csányi félre lesz téve, és Mészáros kerül az MLSZ élére. Nekem legalábbis ez a tippem”.

Wágner szerint Csányi nagyot bukhat azon, ha a válogatott nem jut ki 2021-re halasztott Eb-re, amelynek négy meccsét Budapesten, a Puskás Arénában rendezik. Az edző azt mondja, az új sportigazgató, Barczi Róbert csak akkor lehet sikeres, ha maga mögé állítja az edzői társadalmat, és velük összefogva dolgozik.

A nyíregyházi földrajz-testnevelés tanár, aki megkapta, hogy tegye rendbe a magyar futballt
Az MLSZ váratlanul egy, a széles közvélemény számára ismeretlen háttéremberét, a korábban megyei, majd versenyigazgatóként dolgozó Barczi Róbertet bízta meg a sportigazgatói feladatokkal. Vajon a 46 éves szakember mitől lesz hitelesebb a pár éve üres kulcspozíció élén, mint elődei, Bernd Storck vagy Nyilasi Tibor? Interjú.

Wágner úgy látja, az egyik legnagyobb hiba itthon, hogy folyamatosan külföldi irányvonalat akarunk másolni, pedig a legjobb lenne a 1954-ben vb-döntőt játszó Aranycsapat szakmai revolúcióját átültetni a 2020-as keretek közé.

„Voltunk mi már németek, hollandok, olaszok, csak épp magyarok nem voltunk, pedig magyarok vagyunk. Amit az MLSZ csinál, azzal megerőszakolják a gyerekeket, és identitászavart okoznak nekik. Ha Gera Zoltánt néztem, akkor azt mondtam, na, ő magyar, és most Szoboszlai Dominikkal kapcsolatban is ezt érzem. Gerában minden megvolt, úgy is hívták Angliában, hogy Mágikus Magyar, ami az Aranycsapatnak volt az egyik megnevezése külföldön. A világ is tudja, hogy a magyar identitás az, amit Gera képviselt, vagy amit Nyilasi Tibor hordozott magában. Róla Sebes Gusztáv, az Aranycsapat szövetségi kapitánya azt mondta, hogy befért volna nála is a kezdőbe.”

A Wágner által kitalált tíz pont magában foglalja többek között a nevelőedzők munkájának méltó honorálását, a kiválasztási kritériumrendszert és az utánpótlásműhelyeket felügyelő munkacsoport megalakítását, egy MLSZ által létrehozott mentorházat a tehetségek megtalálására és gondozására, a magyar edzők szakmai és érdekvédelmi szervezetének elindítását, valamint egy országos tudásmegosztó központ és egy interaktív futballközösség létrehozását is.

Wágner Ádám 10 pontja:

Fotó: Facebook

A tíz pontból a legegyedibb talán az, amelyben Wágner azt vázolta fel, hogyan csinálna rövid idő alatt közönségkedvencet a Puskás Akadémiából, amelynek itthon semmilyen szurkolói bázisa nincs, és a többi klub drukkerei leginkább megvetik Orbán, Mészáros és az évente besöpört tao-milliárdok miatt.

„Az lenne az ötletem, hogy a legtehetségesebb U17-U23-as korú gyerekeinkből, akik a korosztályos válogatottaknak tagjai, vagy azok közelében vannak, megcsináljuk az NB I mindenkori 13. csapatát, amelynek Gera Zoltán a vezetőedzője és a felnőttválogatott edzői is részesei a stábnak, így aztán ők se háromhavonta dolgoznának, hanem minden héten. Ez a csapat nem tudna kiesni az NB I-ből, viszont, ha odaérne a nemzetközi kupát jelentő helyek valamelyikére, akkor kvalifikálhatná magát.

Ha a legjobb magyar gyerekek játszanának a Puskás Akadémiában, akkor Orbán NB I-es meccsen szotyizhatna a páholyban, soha nem kellene attól félnie, hogy kiesik a csapata, és egy ilyen csapatnak mindenki tudna szurkolni. Ha lenne gyerekem, egy ilyen csapat meccsére én is kivinném.

Vállalom azt, hogy ha így átalakul a Puskás Akadémia, akkor kettő éven belül minden hazai meccsen telt ház lesz Felcsúton. llyen se Európában, sem a világon nincs, elsők lehetnénk ebben is.”

Névjegy

Név: Wágner Ádám
Születési idő: 1986.03.13.
Eddigi klubjai edzőként:

– Jánoshida SE (2018) – labdarúgó felnőtt edző, labdarúgó utánpótlásedző – JNSZMLSZ I. osztályú korosztály, U19-es korosztály, U16-os korosztály;

– Voyage SE (2015) – szakmai igazgató, labdarúgó felnőtt edző, labdarúgó utánpótlásedző – BLSZ I. osztályú korosztály, U9-U8-U7-U6-os korosztály;

– DVTK (2014) – labdarúgó utánpótlásedző – U16-os korosztály, U9-es korosztály;

– ASR Gázgyár (2013-2014) – labdarúgó felnőtt edző, Bozsik Programban résztvevő csapatoknál felkészítő edző – BLSZ II. osztályú korosztály, U11-U9-U7-es korosztály;

– ASR-Gázművek MTE (2012-2013) – labdarúgó felnőtt edző, labdarúgó utánpótlásedző – BLSZ I. osztályú korosztály, U19-es korosztály;

– XII. kerületi Önkormányzat-Hegyvidék SE (2012) – futsaledző – NB II-es felnőtt korosztály;

– Postás SE (2012) – labdarúgó utánpótlás szakmai igazgató, futsal utánpótlás szakosztály elnök, labdarúgó utánpótlásedző, futsal utánpótlásedző – U12-U11-U10-U9-U8-U7-U6-U5-ös korosztály;

– Airnergy FC (2011) – labdarúgó utánpótlásedző – U19-es korosztály, U17-es korosztály;

– Szent István SE (2010-2011) – labdarúgó utánpótlásedző – U17-U16-os korosztály, U11-es korosztály;

– Tabáni Spartacus SKE (2009-2010) – labdarúgó utánpótlásedző – U15-U14-es korosztály, U10–es korosztály;

– Vasas-Pasarét Kft. (2009-2010) – labdarúgó utánpótlásedző – U10-es korosztály, U9-es korosztály, U8-as korosztály;

– Kelen SC (2009-2010) – labdarúgó utánpótlásedző – U14-es korosztály, U13-as korosztály, U12-es korosztály, U11-es korosztály, U10-es korosztály, U9-es korosztály.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!