Magyar foci

Szoboszlai Dominik: Kockázatvállalás nélkül nem lehet futballozni

Terjedelmes interjút közölt a France Football Szoboszlai Dominikkal, a Salzburg és a magyar válogatott középpályásával.

A beszélgetés rögtön a koronavírus-járvány miatti szünet utáni eseményekkel indít, a 19 éves futballista ezeken 8 gólt és 11 gólpasszt jegyzett. Mint elmondta, a karantén ideje alatt rengeteget edzett otthon, eljárt futni, sőt magánedzővel is dolgozott.

Szoboszlai Dominiknak is segít Shane Tusup a felkészülésben
Az amerikai módszere bárkinek segíthet, aki bírja a strapát.

Kedvenc felállásaként a 4-2-2-2-t említette, ahol a bal szélen játszhat, mert befeé cselezve erősebbik, jobb lábával lőhet kapura. Külön kiemelte Szoboszlai, hogy edzések után vagy ötvenszer rúg még kapura, mert szereti elvállalni a szabadrúgásokat, hiszen az is esély a gólra. Az újságíró, Emile Gillet erre felvetette, hogy a szabadrúgásokat is kockázatos mindig kapura tűzni, erre a magyar focistának is volt válasza.

Nem lehet kockázatvállalás nélkül futballozni. Olyan focista vagyok, aki kockáztat, ezzel is mutatom, nem félek semmitől és senkitől. Amikor hibázol, legalább megpróbáltál valamit, ha nem próbálkozol soha, nem is érsz el semmit

– idézi Szoboszlait a France Football.

Ezután némi taktikai elemzésre kerül sor, a 4-2-2-2-es hadrend mellett a 4-2-3-1 és a 4-4-2-es gyémánt alakzat is a Salzburg repertoárjába tartozik, amivel sokoldalúvá vált a magyar játékos is. Ahogyan Szoboszlai kifejtette, neki azonnal kapcsolnia kell, ha Jesse Marsch vezetőedző formációt vált és ilyen téren is érez fejlődést.

Folyamatos irányítás alatt kell tartanom a pályát, úgyhogy végig fent van a fejem és figyelem, mi van előttem és mögöttem, vagy éppen mellettem. Ha ezt nem teszed meg, nem fogod tudni, mi a következő lépés, mire elér hozzád a labda. Így viszont van egy elképzelésem, merre akarok passzolni, ki van szabadon, ki mozog üres területbe. Már azelőtt tudom, mi a következő lépés, hogy megkapnám a labdát.

Erről a magyar középpályás kifejtette, egyéntől függ, ki mennyire tehetséges az ilyen játékra, csak részben tanulható. Ami viszont már tanulható és a salzburgi időszak hozománya, hogy mindig előre próbál passzolni, mivel Szoboszlai szerint ez a támadó foci kulcsa.

Szoboszlai Dominik: Azt hittem, király vagyok és az edző a hülye, holott nyilván én voltam az
Azon kevés magyar futballista egyike, aki reális eséllyel vetheti meg a lábát valamelyik európai topbajnokság topklubjának kezdő tizenegyében. Nagyinterjú a Red Bull Salzburg 19 éves játékmesterével.

Szóba kerül ezután, hogy 15 évesen került ki külföldre édesapja utánpótlásából, valamint az is, hogy a Lieferingtől indulva szépen végigmászta a lépcsőfokokat. Erről elismerte Szoboszlai, hogy gyorsan sikerült a salzburgi elsőcsapatba is beverekednie magát. Persze nem egyedül.

Imádom Erling Haalandot és Takumi Minaminót, jü volt velük játszani. Megérdemelték, hogy a Dortmundhoz és a Liverpoolhoz kerüljenek. Én azonban magamra és a csapatomra koncentrálok. Ők sokat segítettek a csapatnak, de nélkülük is ugyanolyan jól tudunk játszani. Emellett egy az egy ellen jobb vagyok Erlingnél, de ha őt is megkérdezik, az ellenkezőjét fogja mondani. Remélem játszunk majd egymás ellen

– mondta Szoboszlai nevetve.

Az interjú végén szóba került még a válogatott is, erről úgy nyilatkozott a 19 éves futballista, hogy szeretne olyan teljesítményt nyújtani, amitől növekszik az érdeklődés a magyar foci iránt.

Szeretnék a válogatott vezére lenni, de itt nem állok meg. Senki se tudja már, hol van Magyarország, vagy ki játszik a csapatban. Azt akarom, hogy az emberek újra nézzék a magyar válogatott meccseit. Talán én vagyok az ember, aki erre képes, vagy legalább segíthetem a csapattársaim ebbe az irányba, csak hinni kell benne. Hinni kell az Európa-bajnoki szereplésben, különben ki sem kell futni a pályára. Csodálatos lenne szabadrúgásgólt rúgni, amivel kijutunk az Eb-re! Remélem így lesz majd, úgy érzem így lesz.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Olvasói sztorik