Magyar foci

Mészáros Lőrinc szerint nem bíztak az MLSZ-nél abban, hogy a Puskás Akadémia lesz az NB I bronzérmese

Mészáros Lőrinc nyilatkozott a Nemzeti Sportnak annak kapcsán, hogy a Puskás Akadémia az NB I-es szezont a harmadik helyen zárta, így a következő idényben indulhat az Európa Liga selejtezőjében. Szöllősi György, a lap főszerkesztője készítette az interjút, felvetette, hogy miközben Csányi Sándor az utolsó fordulóban Budapesten akasztotta az aranyérmet a ferencvárosi játékosok nyakába, addig senki nem volt az MLSZ részéről, aki Felcsúton segített volna Mészáros Lőrincnek átadni az érmeket és a harmadik helyezettnek járó trófeát.

Szerintem nem bíztak abban, hogy mi leszünk a harmadikok…

– felelte a felcsúti klubot működtető alapítvány elnöke.

A mezőkövesdi edző, Kuttor Attila nem épp így látta:

Kuttor: Mérkőzések óta ki akarnak bennünket végezni
A Mezőkövesd edzője azt üzente, elindulhat bárki az Európa Ligában, őt nem ez hajtja.

Mészáros Lőrinc azt is mondta, rengetegen gratuláltak neki és ennél már csak akkor lenne boldogabb, ha az akadémiai csapat megnyerné a Puskás-Suzuki-kupát, mert náluk továbbra is a nevelés a legfontosabb, viszont rájöttek arra, hogy élvonalbeli, profi szereplés lehetőségét kell kínálniuk a növendékeiknek. Korábban együtt dolgoztak a Vidivel, de nem működött ideálisan a dolog, ezért vállalkoztak az NB I-es csapatra.

Szóba került az is, hogy az elmúlt években rengeteg külföldit igazolt a felcsúti csapat, most nyáron is a portugál Joao Nunes az első érkező. Mészáros erre azt felelte, hogy mostanra egyre több a saját nevelésű játékos a keretben (Szolnoki Rolandot és Nagy Zsoltot említette), viszont ahhoz tartják magukat, hogy csak a magyaroknál sokkal jobb külföldi játékos kell.

Kiemelte Hornyák Zsolt vezetőedzőt, aki szerinte megtalálta a megfelelő egyensúlyt a csapaton belül. És hogy miben jobb Hornyák a korábbi edzőknél, például Pintér Attilánál?

„Lehet, hogy nem lesz kellemes vagy tapintatos, amit mondok, de Zsolt egyik, szerintem jó tulajdonsága, hogy több elődjével és az edzők többségével szemben nem nyafog, nem hisztizik, nem keres kifogásokat, hanem csendben, szerényen teszi a dolgát, végzi a feladatát. És amíg sok tréner kijelentette, hogy a fiatalok beépítése az eredménykényszer mellett lehetetlen, ő bizonyította, hogy nagyon is lehetséges.”

Kérdésre azt mondta, hogy évi 10 millió euróból gazdálkodik a profi klub.

Szóba került az is, hogy alig van néző a felcsúti stadionban (1358 volt az átlag a szezonban a magyarfutball.hu szerint, ami legkevesebb volt a mezőnyben), Mészáros erre azt mondta, hogy ők egy fiatal klub, de bíznak benne, hogy például az európai kupaselejtezőkre megtelik a Pancho Aréna.

„Mégis sokan támadtak, támadnak bennünket a névválasztás miatt is, holott azt gondolom, sokat tettünk Puskás Ferencért már életében, és aztán azóta is, a tárgyi és szakmai hagyatékának ápolásával, trófeáinak hazahozatalával, a FIFA Puskás-díj létrejöttének felcsúti bejelentésével, azóta is bővülő Aranycsapat-gyűjteményünk gondozásával. A róla elnevezett Makovecz-stadionunkkal is igyekeztünk méltó módon tisztelegni Öcsi bácsi emléke előtt. Nagy öröm, hogy többféle nemzetközi rangsorban szerepel a világ legszebb futballstadionjai között, igazi turisztikai látványosság” – mondta a csapat nevével kapcsolatban.

Az nem bántja, hogy vannak, akik nem hajlandóak Puskás Akadémiaként emlegetni a csapatot, hanem Felcsútként, ez a szülőfaluja, büszke rá. Polgármesterként már nehezebben viselte a sajtóban megjelenteket.

Polgármesterként óriási nyomás nehezedett rám az ellenzéki sajtó részéről, sértegettek, zaklattak, számtalanszor megbántottak, amit a családom segített elviselni.

Kiemelt kép: MTI/Beliczay László

Olvasói sztorik