Magyar foci

Mégis hogyan akarja irányítani az önkormányzat a Lokit?

A debreceni önkormányzat közgyűlése csütörtökön egyórás vita után – 26 igen és 3 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett – úgy döntött, hogy a város tulajdonba veheti a DVSC labdarúgócsapatát, írja az MTI. Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester azt mondta, bár az önkormányzat eggyel több feladatot vesz a vállára, és nem tudható meddig,

a Loki a debreceni identitás része, és mivel kritikus helyzetbe került, az eddigi kisebbségi tulajdonos önkormányzatnak mögé kell állnia.

A polgármester szerint „elfáradt az együttműködés Szima Gábor eddigi többségi tulajdonossal”, aki megállapodásuk értelmében a jövőben sem tulajdonosként, sem más formában nem vesz részt a DVSC irányításában.

Szima Gábor kiszáll a DVSC-ből
A következő hetekben Debrecen városa megvásárolja a 73 százalékos részvénycsomagot.

Az új működési modell hasonló lesz, mint a DVSC női kézilabdacsapatánál:

a tulajdonos önkormányzat széles körű társadalmi és gazdasági beágyazottságot akar létrehozni, hogy a Loki stabil gazdasági háttérrel és társadalmi, szurkolói támogatással lehetőleg egy év múlva visszakerüljön az élvonalba.

Az előterjesztésről politikai vita alakult ki a közgyűlésben: az MSZP képviselője támogatta, hogy a város álljon a csapat mellé, a DK önkormányzati képviselői azonban kétségüknek adtak hangot amiatt, hogy időszerű-e a klubvásárlás most, amikor a koronavírus-járvány következtében valószínűleg milliárdos lyukak keletkeztek a város költségvetésében.

Gondola Zsolt, a Civil Fórum képviselője négy módosító indítványt terjesztett elő.

  • Javasolta, kezdeményezzék a Magyar Labdarúgó Szövetségnél (MLSZ), hogy 16 csapatos legyen az NB I,
  • és forduljanak a kormányhoz, hogy mondja fel a kaszinókoncessziót, amit csak olyan vállalkozás kaphatna, amelyik támogatja a csapatot. (A Loki többségi tulajdonosa a debreceni és a nyíregyházi kaszinókat működtető Szima Gábor volt.)
  • Javasolta továbbá, hogy a város költségvetéséből évente 300 millió forintnál többet ne költhessen a Lokira,
  • egy éven belül pedig részvényeinek 51 százalékát értékesítse az önkormányzat.

Ahogy Papp László, úgy a Fidesz-KDNP többségű közgyűlés sem támogatta a módosító javaslatokat. A polgármester szerint az első két kérdésben nincs illetékességük, azt pedig, hogy mennyivel és meddig kell az önkormányzatnak anyagilag támogatnia a Lokit, az új működési modell kialakítása után lesz látható. Megjegyezte ugyanakkor,

nem akarja a város költségvetését a Lokira költeni,

arra törekszik, hogy minél erősebb gazdasági háttérre, vállalkozói rétegre támaszkodhasson a DVSC.

A közgyűlés végül nagy többséggel elfogadta a Loki átvételéről, illetve az új igazgatóság és felügyelőbizottság összetételéről szóló határozatot, amelyet a polgármester pénteken a DVSC közgyűlése elé terjeszt.

A hétszeres bajnok, hatszoros kupagyőztes DVSC 1993 óta folyamatosan az első osztály tagja volt, az OTP Bank Liga múlt szombaton befejeződött szezonjában azonban csak a 11. helyen zárt, és ezzel búcsúzott.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Olvasói sztorik