Magyar foci

Szihnyevics: A magyar csapatok a német mintát követik

Mikalaj Szihnyevics azt hitte, elkapta a koronavírust, de láza és mellkasfájdalmai ellenére mindét tesztje negatív lett. A karantént Budapesten vészelte át, magyarok nem tanul, mert nincs rá igény. A Ferencváros légiósával a Pressball.by fehérorosz portál készített hosszabb interjút.

„Nemrégiben beteg voltam, és aggódtam, mivel a tünetek nagyon hasonlóak voltak a koronavírusnál megfigyeltekhez. 37,8 volt a testhőmérsékletem, ami ugyan lement, de néhány nap múlva ismét belázasodtam. A mellkasomban is fájt. Kétszer is végeztek rajtam koronavírus-tesztet, de mindkettő negatívnak bizonyult” – nyilatkozta a 17-szeres fehérorosz válogatott csatár.

Fél óra alatt kiütötte ellenfelét a Fradi
Egy félidő alatt döntött az MTK ellen.

A lap kérdésére azt mondta, valóban kevesebb lett a fizetése, de a játékosok maguk is egyetértettek az intézkedéssel.

„Húsz százalékkal csökkent addig, amíg a bajnokság áll. De a hónap végén már ismét játszunk” – jegyezte meg.

A budapesti karanténról elmondta, nem olyan szörnyű, ki lehet menni az utcára, ezért nem büntetnek.

A csoportosulás azonban tilos. A gyerekeimmel nem is a városban próbálunk sétálni, hanem ahol kevesebb ember van: parkokban, erdőkben. Az időjárás kedvező, mert a magyar éghajlat enyhébb, mint a fehéroroszországi. Itt több hétig tizennyolc fok volt.

Azért maradt Budapesten, mert egyszerűen nem engedték, hogy távozzon.

„Azt mondták, hogy nincs jogunk elhagyni az országot. És valószínűleg ez helyes is volt. Elrepülhettem volna Fehéroroszországba, de hogyan térek vissza? Például egy chartergéppel, amelyért ötvenezer eurót fizetek? De még akkor is, ha sikerrel járok, két hét kötelező karantén vált volna rám. Természetesen, ha azt mondják nekünk, hogy a bajnokság egyáltalán nem, vagy csak hat hónap elteltével folytatódik, akkor természetesen mindenki távozott volna”

Mikalaj Szihnyevics (Fotó: Fradi.hu)

Elmondása szerint a grúz Lasa Dvalival és a brazil Isaellel oroszul beszél, a többiekkel pedig angolul.

„A csapatban mindenki legalább alapfokon beszéli a nyelvet. De mi, a posztszovjet térség játékosai tudunk valószínűleg a legrosszabbul. Ha a csapat magyarul kommunikálna, akkor tanulnánk, de mivel az angol nyelvet használják, nincs ilyen igény. A legszükségesebb szavakat ismerem – köszönöm, viszlát –, tudok tízig számolni. A legviccesebb kifejezés a jó reggelt.”

Nem túl gyakran, de azért beszél a Mezőkövesd légiósával, Alekszandr Karnickijjal.

A csapata egy sötét ló, a bajnokság kezdete előtt kevesen mondták volna, hogy ilyen jól teljesít majd. A Mezőkövesd jelenleg a harmadik helyen van, februárban esélyünk sem volt, 3-0-ra vert bennünket.

Úgy érzi, a magyarok a német mintát követik, nagy figyelmet fordítanak a sprintekre, a gyorsaságra, a robbanékonyságra.

„De nem csak a Ferencvárosban, az egész országban így van. Nemrég beszéltem Slobodan Simoviccsal, aki a BATE Boriszovban a csapattársam volt, azt mondta, hogy ugyanez a helyzet Kisvárdán.

Úgy fogalmazott, életében sohasem sprintelt még ennyit.

Kiemelt fotó: Fradi.hu

Olvasói sztorik