Magyar foci

Szégyenérzet nélkül segíteni kell a bajba jutott magyar focistáknak

A világjárvány miatt a hazai focis élet is leállt, egyre több klub jelenti be, hogy csökkentik a béreket, legutóbb a Ferencváros elnöke, Kubatov Gábor beszélt erről. Április közepén erre válaszul a Hivatásos Labdarúgók Szervezete (HLSZ) bejelentette, hogy szociális támogatást fog nyújtani a bajba jutott magyar futballistáknak.

Kubatov büszkén újságolta, hogy jelentős pénzről lemondtak a Fradi futballistái
Egy futballista kivételével mindenki szolidáris volt.

Dr. Horváth Gábor, a HLSZ elnöke az Indexnek azt mondta, a játékosok tisztában vannak azzal, szerepet kell vállalniuk a probléma megoldásában, általánosságban a fizetéscsökkentést is elfogadják, de annak mikéntje klubonként eltérhet, a HLSZ ebben próbál meg segíteni a labdarúgóknak, akiktől egyébként a legtöbb információt, megkeresést kapják. Ez a segítség, ha igénylik a csapatkapitányok, tanácsadás és közvetítés is lehet.

Volt olyan csapat, ahol 60-80 százalékos bércsökkentéssel álltak elő, de a játékosok tudtak javítani a kondíciókon.

Horváth szerint a megállapodások eltérőek, valahol június 30-cal egyeztek meg klubok és a játékosok, máshol a világjárvány végéig, amikor majd újra lehet tárgyalni a szerződéseket. Úgy látja, hektikussá teszi a helyzetet, hogy az MLSZ részéről nincs központi kommunikáció, „nulla információ jön tőlük”, emiatt szétszórt a rendszer, amiből később baj lehet, egyenlőtlen feltételek alakulhatnak ki a bajnokságokban. Külföldről sokkal több információt tud szerezni a HLSZ.

Sokan felkapták a fejüket arra, hogy a mentőszolgálat alapítványának eljuttatott 3 millió forintos támogatás mellett segítenének nehéz helyzetbe került magyar focistákon. Horváth Gábor szerint nekik is meg kell tenniük ebben a nehéz helyzetben azt, ami tőlük telik.

Abszolút a segítőkészség munkál bennünk, nekünk ezt akkor is kommunikálnunk kell, ha 100 kommentelőből 98 azt írja, miért kapnak a futballisták támogatást, mikor annyit keresnek. Mindenféle szégyenérzet nélkül, a többi szakmát tiszteletben tartva, nekünk is meg kell tennünk ebben a nehéz helyzetben, ami tőlünk telik. A mi feladatunk, hogy az alacsonyabb jövedelmű játékosokat támogassuk, nem azokról van szó, akik megfelelő tartalékokkal rendelkeznek.

A pályázati felhívásra már többen jelentkeztek (az NB II-ből, NB III-ból), április 23-ig van rá lehetőség. Horváth az Indexnek nem mondta el, mekkora összeget osztanak szét, de azt igen, hogy differenciálni fognak a játékosok között, nem mindegy ugyanis, hogy valaki egyedül él vagy családfenntartó. Szerinte a járványhelyzetnek távolba mutató üzenete is van, ugyanis míg az elmúlt években kellemes helyzetben volt a magyar futball, addig most kiderült, hogy a váratlan eseményekre nem vagyunk felkészülve.

Évek óta javasoljuk a bérgarancia-alap létrehozását, de eddig süket fülekre találtunk. Ha létezne, most például nagy segítség lenne, nem a munkavállalókon kellene meghúzni a nadrágszíjat.

Ennek a bérgarancia-alapnak az lenne a lényege, hogy a futball összes szereplője (klubok, játékosok, szövetség) töltené fel, amikor egy csapat megkapja licencét, majd ha bárhol likviditási probléma merülne fel, akkor ebből az alapból lehetne fizetni a játékosokat pár hónapig, hogy be tudják fejezni a bajnokságot. Az ebből felhasznált pénzre kölcsönként lehetne tekinteni, egy klub csak akkor kezdhetné meg a következő szezont, ha a pénzt visszafizeti az alapba.

A HLSZ arra nem tud még felelős választ adni, milyen hatása lesz a világjárványnak a futballra. Ami a magyar focit illeti, a nehéz helyzetből fakadóan a futballunkat rossz irányba befolyásoló folyamatok megszűnhetnek. Ugyanakkor amiatt nem fog összeomlani a jelenlegi rendszer, hogy egy ideig nézők nélkül lesznek majd mérkőzések, mivel Magyarországon kevés olyan klub van, amelynek a jegybevétele meghatározó a költségvetésben. „A jelenlegi állapot csak közösen és rengeteg kompromisszum megkötésével oldódhat meg”, és ebben a HLSZ mindig partner lesz.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Olvasói sztorik