Magyar foci

Portréfilm készült Király Gáborról

Az M4 Sport tűzhette elsőként műsorára.

Létezik-e alkalmasabb pillanat beszélni a szürke mackónadrágról, abban az országban, ahol kétmillió home office-ban dolgozó magyar cserélte le egy hónapja kényszerűen az irodát a nappalira, a vasalt nadrágot, farmert melegítőre – teszi fel a kérdést közleményében a KirálySport Média.

Aligha.

Életünk talán legnehezebb időszakában inspiráló lehet egy olyan sportember történetét megismerni, akiről bár sokaknak a szürke mackóalsó ugrik be elsőként, de az őt jobban ismerő szurkolók, edzők, játékostársak, sportvezetők a kitartását, szorgalmát és elhivatottságát említenék – a tehetsége mellett persze -, mint azokat a tulajdonságokat, amelyek kiemelték őt hazai pályatársai közül.

A TOP Média Kft. és a Királysport kooprodukciójában egy évig készült, 70 perces Király 108 – Egy szürke nadrág legendája című portréfilm abban biztosan nem ad támpontot, hogy az otthoni kanapénkra milyen mackóban huppanjunk le, azt viszont megtudhatjuk belőle, hogy a 108 fellépésével válogatottsági rekorder, az aktív játékot 2019-ben befejező Király Gábor pályafutásának melyek voltak a legfontosabb mérföldkövei, emblematikus helyszínei, és kik voltak a karrierjét befolyásoló sporttársai.

A debütálás a Haladás felnőtt csapatában a Dinamo Kijev ellen 16 évesen vagy az év legszebb védésének választott légtornász mozdulat Kevin De Bruyne szabadrúgásánál az Eb-k kor rekordereként egyformán emlékezetes momentumok a szurkolóknak, akik pontosan tudják, hogy 18 évet nem lehet véletlenül eltölteni külföldi topbajnokságokban és a magyar válogatottban sem.

A szombathelyi kapusnak sikerült felállítania ezt a példátlanul hosszú pályaívet, úgy, hogy a karrierjét keretbe foglalva a Haladásból indult és a szombathelyi zöld-fehérekhez is érkezett vissza.

Az ötszörös magyar aranylabdás életének legfontosabb csapatai a válogatott mellett a Hertha, a Crystal Palace és a 1860 voltak, nem véletlen, hogy a stáb a Szombathely-Berlin-London-München tengelyen mozogva kísérelte meg felidézni, dokumentálni a vonatkozó időszakok legemlékezetesebb történéseit, és megszólaltatni azokat a sportembereket, akikkel együtt alakították akkori csapati sorsát.

Mit mond róla Jürgen Röber, a Herthát a Bajnokok Ligájába vezető szakember, vagy Enver Maric kapusedző, akivel 7 évet dolgoztak együtt? Miért volt személyesen is fontos a San Siróban védenie? Hogyan látja Király habitusát Julian Speroni kapustárs, hogyan vélekednek róla a szövetségi kapitányok, Bernd Storck, Lothar Matthäus, Dárdai Pál, a volt csapattárs, klubvezető Michael Preetz, edzők, játékostársak, Rainer Maurer, Daniel Bierofka, Benjamin Lauth, Gera Zoltán, Juhász Roland, a sportkommentátor, Hajdú B. István, vagy Gábor felesége, Zsanett?

Mit üzent a gyerekeinek egy válogatott meccs utáni nyilatkozatában?

És hogyan szól Bon Jovi It’s my life-ja egy fekete zongora billentyűiből?

Kiderül április 18-án szombaton 19.15-től az M4 Sporton a Király 108 – Egy szürke nadrág legendája című portréfilmből, amit a Magyar Televízió mutat be elsőként.

Kiemelt kép: Királysport Média

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik