Magyar foci

Hrutka János: Van pénz, paripa, fegyver, mégsem nyerünk csatát

Úgy gondolja, hogy a tíz év alatt felépült infrastruktúra sokat jelent, az MLSZ biztos hátteret épített, csak szakmailag nem vagyunk a megfelelő szinten.

Az ÉS-nek adott nagyinterjút Hrutka János. A huszonnégyszeres magyar válogatott labdarúgó – szokásához hűen – ezúttal sem kertelt, nyíltan beszélt arról, miért nem sikeres a magyar labdarúgás.

Engem zavar, ha csak a negatívumokat látjuk egy összetett helyzetben. Az én szemléletem jövőorientált. Nézzük meg, mi az, amit jól csináltunk, azt tartsuk meg, mi az, amiben esetleg hibás döntéseket hoztunk, azt lássuk be, beszéljünk róla, javítsuk ki. Ennek jegyében mondom azt a futballunkról, hogy most már akár lehetne jól is csinálni. Minden feltétel adott. Van pénz, paripa, fegyver, mégsem nyerünk csatát. Kisebb ütközeteket azonban igen. A tíz év alatt felépült infrastruktúra sokat jelent, az MLSZ biztos hátteret épített. Szakmailag nem vagyunk megfelelő szinten

– reagált arra, amikor korábbi erős kijelentéseivel szembesítették.

Hrutka kimondta, amit hallani sem akarunk a magyar futball kapcsán
A Hiperkarmától idézett a fájóan pontos megállapításaihoz.

Hrutka azt is tudni véli, miért nem egyenesen arányos a labdarúgásba áramló pénz, és a teljesítmény. Szerinte ez nem kizárólag a labdarúgás sajátossága.

Az állítást kiterjesztem a többi látványsportágra is. A korábbiakhoz képest szintén sokkal jobb helyzetbe kerültek, ám ugyancsak jól érzékelhető eredmény nélkül. A pénzbőség lehetővé tette, hogy külföldről behozzunk olyan munkaerőt, amelynek korábban eszébe sem jutott ezt a piacot keresni. Komoly probléma viszont, hogy nem csak minőséget veszünk. Amikor pedig igen – mint például kézilabdában –, akkor a világversenyeken láthatjuk, hogy mi ennek a hatása a hazai mezőnyre, a válogatott teljesítményére. Ahogy a magyar futballnak is egyre kevesebb a minőségi játékosa. Ez az új helyzet kontraproduktivitása

– mondta.

Kiemelt fotó: Hrutka János Facebook

Olvasói sztorik