Magyar foci

Ott leszünk az Eb-n? Mutatjuk, mi kell ehhez

„Ez most szarul jött ki, de valahogy mégis azt érzem, ki fogunk jutni” – mondta Buzsáky Ákos a csütörtöki eléggé tanácstalan játék és az ezzel járó sima, a horvátoktól elszenvedett 3-0-ás zakó után a 24.hu focis podcastjában, a Ziccerben.

Válogatottunknak még két mérkőzést kell vívnia.

  • Vasárnap este hazai pályán, a Groupama Arénában, zárt kapuk, ellenben 15 ezer gyermek zsivajában,
  • majd november 19-én Wales ellen idegenben, Cardiffban

próbálja realizálni a 20-szoros magyar válogatott mondását, azaz az első, vagy a második helyen végez az Eb-selejtezők E-csoportjában. Nézzük a matematikát, hogyan lehetséges ez.

Abban nincs vita, hogy a magyar csapatnak alaphangon mindkét meccsen nyernie kellene ahhoz, hogy a legnagyobb százalékos továbbjutási esélyt elérje. A hat, összességében 15 pont megszerzése esetében, és ha az egyre jobban játszó Horvátország is mindkét meccsét – Wales és Szlovákia – hozza a papírformának megfelelően, úgy sima liba: Szlovákiának 13 pontja lesz csak (ha hozza Azerbajdzsán meccset), míg Walesnek, ha legyőzi Azerbajdzsánt tíz, ha nem marad a jelenlegi hét.

Ha legyőzzük Azerbajdzsánt, és pontot vesztünk, döntetlent játszunk Wales ellen, akkor csak abban az esetben juthatunk ki, ha Szlovákia nem tudja legyőzni sem Horvátországot, sem Azerbajdzsánt – erre kevés az esély – és Wales pontot veszít Horvátország vagy Azerbajdzsán ellen, erre azért lehet számítani. Ha fordítva szerzünk négy pontot, azaz Azeriek ellen csak egyet, míg Walesben bravúrgyőzelmet érünk el a végén, úgy csak a szlovákok kell mindkét meccsüket elveszítsék.

További pontvesztéseink esetén sincs minden veszve. De ha mondjuk mindkét hátralévő meccsünkön döntetlent érünk el, úgy ahhoz már tényleg elég nagy mázli kell: a szlovákok egyetlen pontot se szerezzenek Azerbajdzsán és Horvátország ellen, miközben Wales megteszi ugyanezt a szívességet nekünk, egyik meccsén sem nyer.

Ha a szlovákok ikszelnek egyszer, akkor 11 pontjuk lesz. Nekünk két döntetlennel szintén. Egymás elleni eredmények tekintetében azonban ők a jobbak – bármilyen pontegyenlőség is alakuljon ki köztünk –, hiszen kétszer is legyőztek minket, így maradnak előttünk, a második helyen.

Egyszóval a kijutás érdekében a magyar válogatott mellett Horvátországnak is szurkolni kell, mert úgy a legnagyobb a sansz, ha mindkét továbbjutásra esélyes ellenfelünket legyőzi. Ha vasárnap Walesben győznek, úgy már biztos továbbjutók, így nekünk még az is kell, hogy november 16-án Szlovákia ellen lehetőleg ne a második csapatukkal álljanak ki és a sztárok komolyan vegyék az összecsapást.

Ha végül úgy alakul, hogy mégis a harmadik, vagy negyedik helyen zárunk csoportunkban, úgy  a Nemzetek Ligáján keresztül még mindig akad egy utolsó szalmaszál, amit megragadhatunk.

(Kiemelt kép: ATTILA KISBENEDEK / AFP)

Labdarúgó Európa-bajnokság, csoportkör, E-csoport:

Október 13., vasárnap
Magyarország–Azerbajdzsán 18.00
Wales–Horvátország 20.45

November 16., szombat
Azerbajdzsán–Wales 18.00
Horvátország–Szlovákia 20.45

November 19., kedd
Szlovákia–Azerbajdzsán 20.45
Wales–Magyarország 20.45

A csoport állása:

1. Horvátország 6 4 1 1 13–5 +8 13
2. Szlovákia 6 3 1 2 10–8 +2 10
3. MAGYARORSZÁG 6 3 3 7–9 –2 9
4. Wales 5 2 1 2 5–5 0 7
5. Azerbajdzsán 5 1 4 5–13 –8 1
Olvasói sztorik