Magyar foci

Itthon kinevették érte, a németeknél pontokat hoz csapatának a magyar kapus

Kiss Ágoston is az automatizmusokat emlegette az egyik különbségnek a német és magyar foci között.

Idén májusban jelentette be az akkor még az OTP Bank Ligában szereplő Szombathelyi Haladás, hogy kölcsönadta 18 éves kapusát, Kiss Ágostont a német másodosztályban szereplő Arminia Bielefeldnek. A kölcsönjátékot követően a német klubnak opciós vásárlási joga lesz Kiss megvásárlására.

A fiatal kapus édesapjával, Kiss Antallal az Index készített egy hosszabb interjút fia első németországi tapasztalatairól – mint kiderült, az U-válogatott hálóőrre az U19-es csapat első számú portásként számít, míg a felnőtteknél Stefan Ortega és Philipp Klewin után a harmadik a sorban.

Elmondta, jó választás volt a szombathelyi Illés Akadémia, mely mellett több érv is szólt:

A magyar futballban a pénz már megvan. A szív hiányzik, a labdarúgó karakter építésének gondossága. Többek közt ezért nincsenek húsz-huszonkét éves, európai szinten is jegyzett játékosaink. A gyerekem nem véletlenül választotta a Szombathelyi Haladást. Szerettem volna, ha melós hétköznapjai lesznek. Négy testvére van, őt sem zavarta, ha kicsit spártai a rend. Jómagam ott érzékeltem, hogy a vasi srácok józan paraszti eszének és munkába vetett hitének értéke van a képzésben

– mondta az Indexnek Kiss Antal.

Kissért a Bundesliga-újonc Union Berlin is érdeklődött, de végül elállt az üzlettől. A Bielefeld viszont nagyon akarta, s az ifi Bundesligában már bizonyította is kérőjének, hogy komoly jövő előtt áll. Édesapja elárulta: amiért itthon kiröhögték, azt Németországban már most kamatoztatta a fia.

Fontosnak gondoltam a futsalos képzettséget, mert akkor többször ér a labdához. Itthon ezért röhögtek rajtam, kint nagyra értékelik a labdabiztosságot. Lehet legyinteni a Bielefeld hallatán, sokan meg is tették ezt. A magyar futballban amúgy is szokás legyinteni a részletekre, pedig a siker a részletekben rejlik, ahogy az ördög is.

Az Index megszólaltatta az U19-es válogatotthoz hazaérkezett Kiss Ágostont is, aki elárulta: nem tapasztalta, hogy reflexekben vagy gyorsaságban sokkal előrébb lennének a németországi játékosok, de „fejben, mentalitásban, akaratban, koncentrációban nagyon erősek, és mindenben pozitívak”. Inspiráló a közeg, hajtósabbak az edzések. Hozzátette, helyzetfelismerésben, helyezkedésben, a döntések gyorsaságában van még tanulnivalója.

Érdekesség, hogy Kiss is kiemelte azt, amit a korábbi szövetségi kapitány, Dárdai Pál rengetegszer hangoztatott a nemzeti csapatnál: azok a bizonyos automatizmusok mások a németeknél, mint nálunk, „egy kinti edzésgyakorlatnál máshogy helyezkednek a játékosok, mint itthon”.

Kiemelt kép: haladas.hu

Olvasói sztorik