Magyar foci sport

Itthon kinevették érte, a németeknél pontokat hoz csapatának a magyar kapus

Kiss Ágoston is az automatizmusokat emlegette az egyik különbségnek a német és magyar foci között.

Idén májusban jelentette be az akkor még az OTP Bank Ligában szereplő Szombathelyi Haladás, hogy kölcsönadta 18 éves kapusát, Kiss Ágostont a német másodosztályban szereplő Arminia Bielefeldnek. A kölcsönjátékot követően a német klubnak opciós vásárlási joga lesz Kiss megvásárlására.

A fiatal kapus édesapjával, Kiss Antallal az Index készített egy hosszabb interjút fia első németországi tapasztalatairól – mint kiderült, az U-válogatott hálóőrre az U19-es csapat első számú portásként számít, míg a felnőtteknél Stefan Ortega és Philipp Klewin után a harmadik a sorban.

Elmondta, jó választás volt a szombathelyi Illés Akadémia, mely mellett több érv is szólt:

A magyar futballban a pénz már megvan. A szív hiányzik, a labdarúgó karakter építésének gondossága. Többek közt ezért nincsenek húsz-huszonkét éves, európai szinten is jegyzett játékosaink. A gyerekem nem véletlenül választotta a Szombathelyi Haladást. Szerettem volna, ha melós hétköznapjai lesznek. Négy testvére van, őt sem zavarta, ha kicsit spártai a rend. Jómagam ott érzékeltem, hogy a vasi srácok józan paraszti eszének és munkába vetett hitének értéke van a képzésben

– mondta az Indexnek Kiss Antal.

Kissért a Bundesliga-újonc Union Berlin is érdeklődött, de végül elállt az üzlettől. A Bielefeld viszont nagyon akarta, s az ifi Bundesligában már bizonyította is kérőjének, hogy komoly jövő előtt áll. Édesapja elárulta: amiért itthon kiröhögték, azt Németországban már most kamatoztatta a fia.

Fontosnak gondoltam a futsalos képzettséget, mert akkor többször ér a labdához. Itthon ezért röhögtek rajtam, kint nagyra értékelik a labdabiztosságot. Lehet legyinteni a Bielefeld hallatán, sokan meg is tették ezt. A magyar futballban amúgy is szokás legyinteni a részletekre, pedig a siker a részletekben rejlik, ahogy az ördög is.

Az Index megszólaltatta az U19-es válogatotthoz hazaérkezett Kiss Ágostont is, aki elárulta: nem tapasztalta, hogy reflexekben vagy gyorsaságban sokkal előrébb lennének a németországi játékosok, de „fejben, mentalitásban, akaratban, koncentrációban nagyon erősek, és mindenben pozitívak”. Inspiráló a közeg, hajtósabbak az edzések. Hozzátette, helyzetfelismerésben, helyezkedésben, a döntések gyorsaságában van még tanulnivalója.

Érdekesség, hogy Kiss is kiemelte azt, amit a korábbi szövetségi kapitány, Dárdai Pál rengetegszer hangoztatott a nemzeti csapatnál: azok a bizonyos automatizmusok mások a németeknél, mint nálunk, „egy kinti edzésgyakorlatnál máshogy helyezkednek a játékosok, mint itthon”.

Kiemelt kép: haladas.hu

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!