Élő Magyar foci

Borzalmas hibákkal nyírta ki magát a válogatott a horvátok ellen

A magyar labdarúgó-válogatott 3-0-ra kikapott Horvátországtól az Európa-bajnoki selejtezősorozatban. Marco Rossi csapata az első félidőben saját magát verte meg, hatalmas védelmi hibák vezettek oda, hogy három gólt is kaptunk a szünetig. Gulácsi tizenegyest védett a második félidőben, Kleinheisler kiállítása miatt pedig jó félórát emberhátrányban játszottunk. Az egész mérkőzésen csak egyszer találtuk el a kaput. Magyarország az E csoport harmadik helyén áll.

A horvát sajtót a hazai kezdő tizenegy nem lepte meg, a Dnevnik inkább csak rácsodálkozott, hogy Zlatko Dalic mennyire biztosra ment és a rutin mellett döntött. A szakember már szerdán elmondta, hogy kilenc játékos helye biztos, a két kérdéses poszton azonban Ivan Rakitic és Ante Rebic kapott bizalmat Nikola Vlasic és Josip Brekalo ellenében.

A horvátok 4-3-3-as taktikája ért célba előbb, igaz, ahhoz az is kellett, hogy az 5. percben Kádár Tamás eladta a labdát, Luka Modric pedig begyalogoljon a kapuba (1-0).

Azt érezni lehetett, hogy Kádár középre húzásával és Korhut Mihály beállításával nem áll majd biztosabb lábakon a magyar védelem, és hogy a középpályásról nagyon fog hiányozni a Nagy Ádám, Pátkai Máté, Szoboszlai Dominik trió.

De arra, hogy tartalékosan önmaga paródiáját nyújtja majd a csapat, semmi sem utalt.

Amikor már kicsit sikerült labdát tartani, volt veszélyes szöglet és szabadrúgás, jött egy újabb elemi hiba: a 24. percben Lovrencsics Gergő szinte utolsó emberként elaludt, Rebic lelopta a lábáról labdát, beadásával megkötényezte Willi Orbánt, Bruno Petkovic pedig amilyen rossz passzt kapott, olyan zseniálisan oldotta meg, és a kifutó Gulácsi Péter mellett sarokkal behúzta a labdát a kapuba – miközben a visszafutó Kádár a földbe rúgva nem tudott menteni (2-0).

És még mindig nem volt vége, a Monty Python-csoport megirigyelte volna előbb azt, ahogy Petkovic az ötösön belül emelgetett (Gulácsi végül lábbal védett), majd a 43. percben Ivan Perisic bal oldali beadását Kádár elvétette, ez megzavarta Gulácsit is, így Petkovicnak nem volt nehéz dolga eltalálni az üres kaput (3-0).

A szünetben Kádár helyére Lang Ádám állt be, nyolc percig sikerült is hiba nélkül megoldani. Az 54. percben Rebic cselezgetett balról befelé, Kleinheisler László felrúgta, a jogos tizenegyest Perisic a jobb sarokra lőtte, Gulácsi szép vetődéssel szögletre ütötte a labdát.

Kleinheisler kiállítása miatt már egy váratlan feltámadásban sem reménykedhettünk, bár emberhátrányban merészebb lett a csapat, és a 68. percben Sallai Roland lövése végre kaput talált, de a horvát kapus védte a 18 méteres lövést. Az utolsó húsz percben a horvátok már nem hajtották szét magukat, Dalic lekapta a pályáról Perisicet, Modricot és Rakiticet, Marco Rossi pihenőt adott Dzsudzsák Balázsnak és Sallainak, így maradt a számunkra hízelgő 3-0-as végeredmény.

A magyar szurkolók számára maradt az „UEFA-maffia”-szlogen, és a remény, hogy vasárnap, Azerbajdzsán ellen a Groupama Arénában hozzuk a kötelezőt, és akkor november 19-én Cardiffban, Wales ellen ki lehet harcolni a továbbjutást.

Ezzel a mérkőzéssel egy időben rendezték a Szlovákia – Wales mérkőzést, ott 1-1-es döntetlen lett a vége.

Eb-selejtező, E csoport

Horvátország – Magyarország 3-0 (3-0)

 

Horvátország: Livakovic – Jedvaj, Lovren, Vida, Barisic – Modric (Kovacic, 67.), Brozovic – Rebic, Rakitic (Vlasic, 74.), Perisic (Brekalo, 60.) – Petkovic. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic

Magyarország: Gulácsi – Lovrencsics, Orbán, Kádár (Lang, a szünetben), Korhut – Vida M., Kleinheisler – Dzsudzsák (Nagy D., 60.), Holman, Sallai (Varga, 76.) – Szalai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi

 

Gólszerző: Modric (5.), Petkovic (24., 43.)

Sárga lap: Kleinheisler (19.), Lovrencsics (82.) illetve Vida (31.), Brozovic (45.)

Piros lap: Kleinheisler (56.)

 

A csoport másik meccsén:

Szlovákia-Wales 1-1 (0-1)
gól: Kucka (53.), illetve Moore (25.)
kiállítva: Gyömbér (88., Szlovákia)

 

A csoport állása:
1. Horvátország  6  4  1  1  13- 5  13 pont
2. Szlovákia     6  3  1  2  10- 8  10
3. Magyarország  6  3  –  3   7- 9   9
4. Wales         5  2  1  2   5- 5   7
5. Azerbajdzsán  5  –  1  4   5-13   1

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Készültek a horvátok is

Egész nap mindenki piros-fehér kockás cuccokban mászkált, így nem csoda, hogy a spliti stadion egyik hosszanti lelátóján is piros, valamint fehér lapokból állt össze a koreográfia. Ez sem volt csúnya.

Egy magyart kiemeltek a rendőrök

Erős rendőri kísérettel érkezett meg a magyar szurkolótábor a spliti Poljud Stadionba, a Slobodna Dalmacija információja szerint mindössze egy kósza rendbontás akadt.

Egy ittas magyar petárdát dobott a horvát rajongók felé, a rendőrök azonnal kiemelték a menetből és elvitték.

Ahogy a lap írta, „a többiek azonnal visszavonultak, látva, hogy nem lehet viccelni”.

Miközben a magyar szurkolók verbálisan provokálni akarták a hazai drukkereket, horvát részről felhangzott a jól ismert magyarellenes nacionalista induló: „Ustani Bane, Hrvatska te zove!” (Ébredj, bán, hív Horvátország!)

A horvát módi: ésszel, ne szívvel

Zlatko Dalic, a vb-ezüstérmes szövetségi kapitánya üzent a meccset felvezető nyilatkozatában a játékosainak:

Azt kérem a csapatomtól, hogy ésszel játsszon és ne szívvel, erre lesz szükségünk holnap. Ezért a szurkolókat is arra kérem, hogy ha a mérkőzésen nem szerezünk korán gólt, ne legyenek türelmetlenek.

Rossi: Ők az esélyesek

Természetesen ők az esélyesei a mérkőzésnek, de ahogy azt már korábban is elmondtam, ezúttal sem feltett kézzel fogunk kimenni a pályára, mindent meg fogunk tenni azért, hogy most is győztesen is jöhessünk le onnan a lefújáskor. Az pedig a minimum elvárásom, hogy még ha esetleg ki is kapunk, akkor azt úgy tegyük, hogy én is, de főként a szurkolók büszkék lehessenek a mutatott játékra és a csapat küzdeni akarására.

Fotó: MTI/Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik