Magyar foci

Az MLSZ elrettentő videóval támasztotta alá döntését

Évek óta megy a huzavona a szurkolói csoportok és a világ-, illetve az európai labdarúgás vezetői között arról, mi megengedett a lelátón, mi nem. A pirotechnikai eszközök használata például sarkalatos kérdés.

Egyes országokban – maradva Európában például a görögöknél, Szerbiában – elképzelhetetlen egy-egy rangadó lángba borult lelátok, füst-, és hanggránátok nélkül.

A Magyar Labdarúgó Szövetség ezzel szemben azt a vonalat képviseli, hogy tiltja az ilyen eszközök használatát, sőt, legutóbbi, júliusi elnökségi ülésükön úgy határoztak, tovább szigorítják ide vonatkozó szabályzatukat.

Két, eléggé megkerülhetetlen érvet vonultatnak fel indokként:

  1. ők, csak betartatják a törvényt, lévén az európai szövetség (UEFA) évek óta szigorúan bünteti a pirotechnikát a stadionokban, hovatovább a magyar törvények is tiltják a pirotechnikai eszközök bárminemű használatát.
  2. A pirotechnikai eszközöket a stadionokban jellemzően tömegben, szűk helyen nem lehet biztonságosan működtetni és bár sem a szövetség, sem a klubok nem kommunikálták, de tény, az elmúlt években több tucat esetben okozott égési, látási, hallási, toxikus vagy roncsolásos sérüléseket a pirotechnika használata.

2018. tavaszán például a Fradi-Diósgyőr (4-0) meccsen egy hanggránát robbant fel egy kisfiú kezében. Az apuka úgy gondolta, jó ötlet, ha odaadja neki.

Utóbbiról esetről ugyan nem készült videó, de az MLSZ tán elrettentésként, a honlapján olvasható, a szigorításról szóló hírében elég sokkoló videót tett közzé, ahol vélhetően egy angol ultra mutatja be a lelátón történ pirotechnikai balesete következményét; súlyosan roncsolódott jobb kezét és mellkasát.

Az MLSZ elnöksége mindezért döntött úgy, ők bizony nem vállalhatják a személyi sérülések kockázatát,

ezért a szombaton induló bajnokságtól a pirotechnikai eszközök egyszeri alkalommal történő használata egy millió forinttól tíz millió forintig terjedő pénzbüntetést von maga után, többszöri előfordulás esetén a pénzbüntetésen túl szektor(ok) bezárását róhatja ki a fegyelmi bizottság.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik