Magyar foci

Agyondicsérte a magyar találmányt a Juventus brazil világsztárja

Douglas Costa szerint a Teqball olimpiai sportág lesz.

Kameruni győzelem született a Sal szigetén, a Zöld-foki Köztársaságban megrendezett Afrikai Strandjátékokon, ahol igazi sztárparádénak lehettek tanúi az Afrikai Strand Teqball Kupára kilátogatók: a Juventus brazil csillaga, Douglas Costa és a portugál legenda, Simão Sabrosa is megcsillogtatta tudását a Teqball-asztal mellett.

A Teqball a június 14-23. között megrendezésre kerülő 1. Afrikai Strandjátékokon is bemutatkozott demonstrációs sportként. A keddi Afrikai Strand Teqball Kupán 14 afrikai ország legjobb párosai mérték össze tudásukat. A verseny nagy izgalmak közepette dőlt el, az Olympic Channelen élőben közvetített döntőben a kameruni Noah Essomba Hubert, Tchami-Djomaha Gregory duó diadalmaskodott a nigériai Adindu Thankgod, Nwabueze Emmanuel párosa felett, míg a bronzérmet a házigazda Zöld-foki Köztársaság csapata hozta el.

A rangos nemzetközi verseny színvonalát emelte, hogy az olasz Juventusban játszó brazil Douglas Costa is Teqball-asztal mellé állt, oldalán honfitársával, Natalia Guitlerrel. A torinói zebrák villámléptű, ballábas sztárja mellett számos ismert labdarúgó vett részt a sztárok demonstrációs mérkőzésein, így a Sporting és a Barcelona egykori csillaga, a portugál Simão Sabrosa, továbbá a Zöld-foki szigeteki válogatott Fernando Maria Neves (Nando) és Pedro Leitão Brito (Bubista).

Magam is nagyon szeretem a teqballt, otthon van is asztalom, hiszen fejleszti a labdakezelési technikát és a gyerekeknek is nagyon hasznos képességfejlesztő sport. A villámgyors fejlődést látva biztos vagyok benne, hogy a Teqball olimpiai sportág lesz

– nyilatkozta Costa a mérkőzések után.

A magyar fejlesztésű Teqball páratlan gyorsasággal hódítja meg a földrészeket: az alig néhány éve kifejlesztett sportot immáron több mint 40 országban űzik, és a világ valaha volt leggyorsabban elismert hivatalos sportága lett, miután tavaly augusztusban az Ázsiai Olimpiai Tanács (OCA), múlt héten pedig az Afrikai Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOCA) is rekordsebességgel ismerte el a Nemzetközi Teqball Szövetséget (FITEQ). Ezzel újabb lépéssel került közelebb a sportág feltalálóinak nagy álmához, azaz, hogy a teqball egyszer az ötkarikás játékokon szerepeljen.

– Sporttörténelmi pillanat számunkra, hogy a Teqball bemutatkozhat az első Afrikai Strandjátékokon – mondta a hivatalos sajtótájékoztatón Gattyán György, a FITEQ alelnöke. Hozzátette: a FITEQ, az ANOCA-val és az Olympafricával együttműködve komoly erőforrásokat fordít arra a jövőben, hogy felkutasson és támogasson minden olyan tehetséget az afrikai kontinensen, aki szeretné képviselni hazáját a nemzetközi Teqball versenyeken.

Ez az együttműködés is része annak a fejlesztési tervnek, amelynek keretében asztalokkal és adományokkal támogatják a jövőbeni eseményeiken a sportágat népszerűsítő Nemzeti Olimpiai Bizottságokat. A FITEQ erre a célra egy 1.500.000 eurós alapot hozott létre.

Szintén a sajtótájékoztatón jelentették be a FITEQ és az Eurosport együttműködését, amelynek értelmében Európa legnagyobb televíziós sportcsatorna-hálózata megszerezte a Teqball nemzetközi sportversenyeinek közvetítési jogait. Így már az első Afrikai Strand Teqball Kupáról is összefoglalót készített a világ 54 országában, 20 nyelven fogható sportcsatorna, és így lesz ez az őszi Teqball Világkupán is.

– Az Eurosporttal kötött partnerségtől azt reméljük, hogy eddig el nem ért területekre is eljut a Teqball, ezáltal még több ember ismeri és szereti meg világszerte a sportágat – fogalmazott Borsányi Gábor, a FITEQ elnöke.

Olvasói sztorik