Magyar foci

Együtt emlékeztek az újpesti és angol legendák az 1969-es kupadöntőre

Budapesten együtt ünnepelték az 1969-es Vásárvárosok Kupája-döntő ötvenedik évfordulóját az Újpest és a győztes Newcastle United labdarúgócsapatának legendái. A fináléban az angolok 6-2-es összesítéssel diadalmaskodtak, otthon 3-0-ra, Újpesten pedig 3-2-re nyertek, ez a klub legnagyobb nemzetközi sikere.

A csütörtöki pódiumbeszélgetésen az angolok mind a kilenc élő játékosa részt vett, többek között Robert Moncur, a Szarkák akkori csapatkapitánya is. Moncur a klub hivatalos honlapjának is mesélt a döntőről, amelyen félidőben a magyarok vezettek 0-2-re, a Newcastle mégis fordítani tudott térfélcsere után.

Ez volt nekünk a budapesti csoda. Tudom, 2005-ben volt az isztambuli (a Liverpool 3-0-s hátrányt dolgozott le egy félidő alatt a Bajnokok Ligája döntőjében – a szerk.), de ez volt előbb, úgyhogy nekem ez a legnagyobb. Szünetben bejött az edzőnk, Joe Harvey az öltözőbe és azt mondta »Srácok, csak annyi a dolgotok, hogy rúgtok egy gólt. Kártyavárként omlanak majd össze tőle« Ennyit mondott és kisétált. Nem beszélt taktikáról, nem adott senkinek egyéni utasítást, a maga módján intézte a meccset. A mai napig nem tudom, hogy a fiúk elhitték ezt neki, vagy mind azt gondolták, megbolondult

– emlékezett vissza a csapatkapitány, ugyanakkor azt is megemlítette, az első angol gól után csakugyan megtört a Dózsa.

A legendás lila-fehér csapatot többek között Káposzta Benő, Nagy László, Dunai Ede, Dunai Antal, Noskó Ernő és Nyírő István képviselte. Az érdeklődők két részletben hallgathatták meg előbb az angol, majd a magyar csapat játékosainak élménybeszámolóit.

A rendezvény során Matthew Watson-Broughton angol újságíró bemutatta a The amazing journey (Döntősök) című angolul és magyarul is kiadott könyvét, amely a VVK-döntő eseményeit dolgozza fel.

Kiemelt kép: nufc.co.uk

Olvasói sztorik