Magyar foci

Szoboszlai: Ha télen a Juvéhoz szerződöm, nem jutottam volna messzire

Nem panaszkodhat a mostani idényére Szoboszlai Dominik, hiszen a 18 éves játékos bajnok és kupagyőztes lett az RB Salzburg csapatával, és kétszer már a magyar válogatottban is pályára léphetett.

A középpályás a Nemzeti Sportnak adott hosszabb interjút, amiben mondott néhány érdekes, tanulságos dolgot.

  • Az első salzburgi edzésén, ahogy fedezte a labdát, a mögötte álló csapattárs letépte róla a megkülönböztető mezt. Kíváncsiak voltak, Szoboszlai hogy reagál, az edző nem is fújta le az esetet. Ő azonban nem adta vissza a kölcsönt, azt mondja, ez nem stílusa, inkább kicselezi az ellenfelet, mert az jobban idegesíti.
  • Otthon az utánpótlásmeccseken követő emberfogással próbálták semlegesíteni, egy ízben egy fővárosi csapat ellen a ráállított játékos még akkor is követte, amikor beállt a gólvonalukra.
  • A Salzburgnál játszott meccseken a közönség és a tét is energiát ad neki, de a Napoli elleni EL-találkozón azért a szokásosnál jobban izgult, úgyhogy az első tíz percben csak a biztos passzokat erőltette, majd utána belelendült.
  • A legnagyobb különbség az osztrák és a magyar foci között a játékosok és az edzők közötti viszony. Kint ráadásul az idősebb focisták nem szívatják a fiatalokat, hanem támogatják őket.
  • A tehetsége mellett a pluszmunka is kellett ahhoz, hogy most nagy klubok érdeklődjenek iránta. Edző édesapja folyamatosan figyelmeztette, hogy napi másfél óra edzéssel nem lesz belőle kiemelkedő játékos. Így végül napi öt órát focizott.
  • Apja azt mondja, most nehezebb a dolga, mert a még mindig kamasz fiát nem tudja szemmel tartani, és biztos benne, hogy Dominik néha elcsábul, és nem utasítja vissza a cukros üdítőt, vagy az imádott gumicukrot.
  • Sokan úgy tartják, túl nagy az önbizalma Szoboszlainak, de erre csak annyit reagált: Aki nem bízik magában, hagyja abba a labdarúgást.

“Tisztában vagyok a realitásokkal. Ha a Juventushoz szerződtem volna fél évvel ezelőtt, amikor még semmit nem tudtam a profi futballról, nem jutottam volna messzire. Most az osztrák bajnoknál küzdök azért, hogy a következő idénytől stabil kezdőjátékos váljék belőlem, ősszel pedig a Bajnokok Ligája csoportkörében mérhetem le, hol tartok a fejlődésben. Minden másról csak utána érdemes beszélni” – mondta azzal kapcsolatban, hogy éli meg a nagycsapatok érdeklődését.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Olvasói sztorik