Magyar foci bajnokok ligája

A Fradit még a máltai, litván és örmény bajnok is előzi az erőrangsorban

Szép lassan befejeződnek az európai focibajnokságok, ezzel egyidőben pedig kialakul a Bajnokok Ligája selejtezőinek résztvevői is. A magyar bajnok Ferencváros sorsa biztosan eldőlt, nem lesznek kiemeltek Szerhij Rebrovék, ezért aztán érdemes számba venni a lehetséges kiemelt ellenfeleket.

A jelenleg már biztos kiemelteket a későbbiekben két csoportra osztják, valamint három csapat csatlakozik még a listához:

  • Celtic (skót, keretének értéke: 88,4 millió euró),
  • BATE-Boriszov (fehérorosz, keretének értéke: 12,25 millió euró),
  • Asztana (kazah, keretének értéke: 22,15 millió euró),
  • Garabag (azeri, keretének értéke: 16,55 millió euró),
  • Crvena Zvezda (szerb, keretének értéke: 51,2 millió euró),
  • Sheriff Tiraspol (moldáv, keretének értéke: 9,7 millió euró),
  • Rosenborg (norvég, keretének értéke: 17,8 millió euró)
  • Helsinki (finn, keretének értéke: 4,58 millió euró),
  • Dundalk (ír, keretének értéke: 1,13 millió euró),
  • Dudelange (luxemburgi, keretének értéke: 4 millió euró),
  • Skendija (macedón, keretének értéke: 8,2 millió euró),
  • TNS (walesi, keretének értéke: 1,35 millió euró),
  • Slovan Bratislava (szlovák, keretének értéke: 10,23 millió euró).

Mondhatni, a Ferencváros (19,85 millió euró) bajban lehet, vagy legalábbis fel kell kötnie a gatyáját, mert ha a sorsoláson nem áll mellé a szerencse, olyan klubot is kaphat, amelyeknek jelentősen nagyobb a nemzetközi rutinja és jóval erősebb, magasabb értékű a játékoskerete – már az első körben hatalmas bravúrra lenne szükség a továbbjutáshoz. 

Kikkel találkozott már a Fradi, vagy magyar csapat?

A fentiek közül a Crvena Zvezdával 1975-ben Kupagyőztesek Európa-kupája (KEK)-elődöntőt játszott az FTC és 4-3-mal jutott fináléba, ahol azonban a Dinamo Kijevtől kikapott. Jelenleg a szerbek elég nagy falatnak tűnnek.

A Slovan Bratislavának ugyan kisebb az értéke, de a Guzmics Richárddal, Holman Dáviddal felálló pozsonyiak sem lebecsülendő ellenfél, mi több, a történelem sem a Fradinak kedvez. A BEK utolsó évében – amely azóta Bajnokok Ligája néven fut – 1992-ben játszott a Fradi Pozsonyban, ahol a rossz emlékű meccsen 4-1-re kikapott, a visszavágón pedig nem született gól.

A többiekkel még nem sorsolták össze soha a magyar bajnokot, bár az utóbbi években a Vidi és a Debrecen többször is összeakadt a játékoskeret értéke alapján a Fradinál szintén szerényebb tudású BATE-Boriszovval – sok öröm nem származott belőle. A fehérváriak a TNS és a Dudelange ellen is továbbjutottak már, a Loki pedig oda-vissza kikapott a Rosenborgtól 2015-ben.

Ne feledjük, még három csapat csatlakozhat a listához. 37,35 milliós játékoskerete alapján a Legia Warszawa (37,35 millió euró) nem tűnik egyszerű ellenfélnek – még két forduló van hátra az Ekstraklasából –, ahogy a bolgárok listavezető, a Ludogorec (48,45 millió euró) sem leányálom… A szlovén bajnok Maribor pályázik a harmadik fennmaradó helyre, amely ugyan csak 13,9 milliós kerettel bír, de tudjuk, a jugoszláv utódállamok egyikénél sem lehet biztosra venni a magyar csapat győzelmét.

Érdekesség, hogy a Vidi már mindhárom csapattal találkozott már korábbi európai mérkőzésein:

  • a Legiával az 1985-ös UEFA-kupa selejtezőjében, ahol 2-1-re kikaptak a székesfehérváriak,
  • a Mariborral 2010-ben már Európa Liga néven, de ugyanennek a sorozatnak a selejtezőjében 3-1-s összesítéssel búcsúzott a Videoton,
  • a Ludogorecet viszont 2018-ban, a BL-selejtezőn összesítésben 1-0-ra legyőzte a Vidi – ez kisebbfajta csodának számított.
Sikerült! Továbbjutott a Vidi a BL-ben
Óriási birkózásban sikerült kiütni a bolgár Ludogorec csapatát a fehérváriaknak.

Ha a lengyeleknek nem sikerül a címvédés egyébként, akkor a svéd AIK (16,25 millió euró) dörzsölheti a tenyerét, akikkel szintén csak a székesfehérváriak találkoztak korábban, az 1985-ös Intertoto-kupában Az a párharc 3-1-es svéd sikert hozott.

Lehangoló statisztika, de sajnos tény: a magyar klubcsapatok és a Fradi az elmúlt években olyan gyengén szerepelt Európában, hogy az UEFA-koefficiensek alapján a litván Sūduva Marijampolė (4,7 millió euró), és a máltai Valletta FC (3,15 millió euró) és a 4.250), a jelenleg listavezető örmény FC Pyunik (5,1 millió euró) is előrébb van a rangsorban, mint a Ferencváros. Sőt, ha a bosnyák bajnokságban két meccs alatt ledolgozza hárompontos hátrányát a Zrinjski (7,58 millió euró), az egyik legjobb koefficiensű nem kiemelt lesz a maga 5.250 pontjával.

Hogy melyik ellenfél lenne az ideális a Ferencvárosnak, megoszlanak a vélemények. Látható, kaphat rettentő kemény riválist és verhetőnek tűnőt is. Az első fordulót június 18-án sorsolják ki, az első mérkőzésre viszont csak júliusban, 9-én, vagy 10-én kerül sor. A Fradi-szurkolók álmodhatnak a továbbjutásról, de nem lesz egyszerű, az biztos.

Kiemelt kép: Szirtesi László/Getty Images

Olvasói sztorik