Magyar foci

Csányi kizárással fenyegeti az NB I-es csapatokat

Fájó tendencia: csökkent a hazai fiatalok szerepeltetésének aránya.

Telkiben tartotta rendes éves közgyűlését a Magyar Labdarúgó-szövetség. Beszámoltunk már róla, hogy Csányi Sándor sportági elnök nagyratörő terveket fogalmazott meg, többek közt kiderült, az MLSZ pályázni fog a Bajnokok Ligája és az Európa Liga döntőjének megrendezésére.

A közgyűlést megelőző elnökségi ülésen döntés született arról is, hogy a közeljövőben itthon is bevezetésre kerül a VAR, vagyis a videóbíró.

Csányi hangsúlyozta, a testület gazdálkodása stabil, biztos a sportág anyagi háttere, a korábban elhatározott fejlesztések készen állnak. Ahogy az mlsz.hu oldalon olvasható, a szövetség tartaléka folyamatosan bővül, az elmúlt évben egy milliárd forint pluszt termelt, miközben húszmilliárd forint adót fizetett be az állami költségvetésbe.

Az elnök nem ment el szó nélkül amellett, hogy az NB I-ben a hazai fiatalok szerepeltetésének aránya csökkent az elmúlt évekhez képest. Éppen ezért, illetve a bérek és kiadások csökkentése érdekében Csányi Sándor bejelentette, a szövetség a jövőben maximalizálni fogja az egy keretbe nevezhető játékosok számát, és azon csapatokat, amelyek nem felelnek meg a pénzügyi követelményeknek, a jövőben – a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, az UEFA financial fair play tapasztalatait felhasználva – kizárhatják az átigazolásból.

A felnőtt futball korhatárát viszont 16 évről 14 évre csökkentette az elnökség, azzal a kitétellel, hogy a fiataloknak a pályára lépésük előtt részletes orvosi vizsgálaton kell átesniük.

Kiemelt kép: Fotó: Szirtesi László/Getty Images

Olvasói sztorik