Magyar foci

Csányi Sándor: Az MLSZ elvégezte a saját feladatát

Nagyinterjút adott az Indexnek a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke, Csányi Sándor. Az apropót az Eb-selejtezők adták, márciusban ugyanis a magyar válogatott Szlovákiával és Horvátországgal kezd a 2020-as, részben Budapesten rendezendő tornáért. Csányi elmondta, természetesen tisztában van azzal, hogy a 2016-os jó világnak vége, de szeretné, ha visszatérhetnének a szurkolók a körútra.

Az selejetzezős esélyekről pedig azt mondta, a magyar csapat a szlovák és a walesi előtt végezhet a csoportban.

Marco Rossiban bízom, jó kezekben van nála a válogatott. (…) Mindenkinek szörnyű lenne (ha mondjuk a szlovákok jönnének Budapestre nyitómeccset játszani – a szerk.) és nyilván el tudja képzelni, milyen hangulatban fogadná a vendégeket az MLSZ elnöke. (…) Én is ugyanazt a népünnepélyt szeretném látni, ami 2016-ban volt a városban, most nem is nagyon tudok másra gondolni

– mondta Csányi.

Az MLSZ-elnök az elmúlt évek szenvedéseiről azt is elmondta, hogy az andorrai vereség például egészségügyileg is láthatóan megviselte. Pintér Attilának több időt adott volna, de nem lehetett; Georges Leekens pedig egyszerűen nem hozta az eredményeket, nem lehetett folytatni – itt hozzátette, hogy Pintér után Bernd Storck jött, akivel ugye kijutott a csapat az Eb-re, szóval végül jól sült el a váltás.

Az andorrai vereség fizikailag sem esett jól, megviselte a szervezetem. A családom is aggódott értem, amikor azt látták, dől az orromból a vér, olyan magas volt a vérnyomásom. És akkor még csak nem is sejtettem, hogy Luxemburg még hátra van. (…) Attilának én magam több lehetőséget adtam volna, de az idő nem engedte. Leekens nyilatkozatait hallottam, hogy azonnali eredményt szerettünk volna, és ez lehetetlen kérés volt. Nem hiszem, hogy a világ bármelyik pontján szeretnék a vereségeket

– fogalmazott az elnök.

Hogy mit tett az MLSZ azért, hogy a magyar futball fejlődjön? Csányi szerint rengeteget, az interjúban szépen fel is sorolta.

A magyar futballt szét kell választani. Más az MLSZ feladata, és más a kluboké. Azt gondolom, az MLSZ elvégezte a saját feladatát: jelentősen javította az infrastruktúra színvonalát. (…) Bevezettük azokat az ösztönzőket, amelyek előmozdították a fiatalok és a hazai nevelésűek játékát. Azt azonban tudomásul kell venni, hogy a játékosok fejlődéséért, a profi futball színvonaláért a klubok a felelősek, és a válogatott jelentős mértékben ki van szolgáltatva a munkájuknak.

Csányi elmondta, hogy regnálása legrosszabb döntésének a szurkolói kártyát tartja, amivel amúgy jó célért harcoltak. A taóról azt mondja, csak azért kér a jogerős ítélettel szemben 400 ezer forintot az adatokért a Transparency Internationaltól az MLSZ, mert 40 ezer oldalról beszélünk, és „nem elvárható, hogy ekkora adatmennyiség kiadásával kapcsolatos munkát ingyen végezzük.” Csányi hozzáteszi: „Felcsúton is kimondottan magas volt ez az arány, lényegesen többre pályáztak, mint amennyit megkaptak. A kontrollszerepünket talán jól érzékeltetik ezek a számok. Épp a politikai érzékenység miatt fordítottunk nagyobb és kiemelt figyelmet Felcsútra.”

Egyetlen egyszer sem került szóba közöttünk (Orbán Viktorral – a szerk.), mennyit igényelnének, és hogy valamelyik pályázatnak célba kell érnie. Pontosan tudja, hogy az embereink körültekintően dolgoznak

– jelentette ki az MLSZ elnöke.

Olvasói sztorik