Magyar foci

Hadat üzentek a pirotechnikának az NB I-ben

Telkiben tartottak mesterkurzust a témában.

Az európai futballszövetség (UEFA) Telkiben tartott kétnapos pirotechnikai mesterkurzust a témában érintett magyar szakemberek számára, annak érdekében, hogy a hazai labdarúgás szereplői csökkenteni tudják a stadionokban előforduló pirotechnika-használat kockázatait.

A honi szövetség honlapjának beszámolója szerint az UEFA évek óta együttműködik a nemzeti tagszövetségeivel annak érdekében, hogy helyi szinten találjon megoldást a pirotechnikai eszközök használatának problémájára. Az MLSZ az érintettek teljes körét meghívta: a klubok, a rendőrség, a mentők, a tűzoltóság, a biztonsági cégek, az ügyészség, a bíróság, a fegyelmi bizottság tagjai valamint a szurkolók képviselői is részt vettek a szemináriumon.

Sajnos folyamatosan növekszik a pirotechnika-használattal kapcsolatos balesetek száma, az áldozatok egyre súlyosabb, sokak életre szóló sérüléseket szereznek, és már halálos áldozatok is előfordultak a futballstadionokban – mondta Michael van Praag, a holland szövetség elnöke, az UEFA végrehajtó bizottságának tagja, a biztonsági bizottság elnöke. – Sok szövetség és klub nem fogja fel, hogy ha valami történik a stadionjukban, ők tartoznak felelősséggel a játékosokért, a szurkolókért és a meccseken közreműködőkért.

A szemináriumon szó esett stratégiai kérdésekről is, a szabályozási keretekről, megelőzési lehetőségekről, valamint a szurkolókkal való folyamatos kapcsolattartás fontosságáról is.

Az elmúlt években Magyarországon is bőven volt példa pirotechnika-használattal kapcsolatos balesetre: előfordult, hogy gyermek szerzett maradandó sérülést a lelátón, szurkolók molinói és zászlói kaptak lángra, tereptárgyak és technikai eszközök gyulladtak be a stadionban. A kurzus végén a résztvevők egyetértettek abban, hogy a stadionok biztonsága, a pirotechnika-használat kockázatainak csökkentése érdekében a szurkolók, a klubok és a szövetség konstruktív párbeszédére van szükség.

Nyitókép: mlsz.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik