Magyar foci

Kun Bertalan alapember a PSV-ben, a válogatottnál mégis mellőzik

A fiatal magyar játékosnak új posztot találtak az eindhoveniek, egyelőre a parádézik a holland másodosztályban.

Új szerepkörben, balhátvédként teljesít remekül a PSV második csapatában Kun Bertalan – írja az utánpótlássport.hu. A 19 esztendős veszprémi futballista alapember az eindhoveniek holland másodosztályban szereplő együttesében, ennek ellenére mellőzik az utánpótlás-válogatottakban.

– A célom az volt, hogy rendszeresen pályára lépjek a holland másodosztályú Jong PSV-ben, és fontos tagja legyek a csapatnak. Egyébként sem jellemző, hogy valaki az U19-es csapatból egyből a felnőttekhez kerül, előbb itt kell kiérdemelnem a helyem, és végigjárnom a ranglétrát.

Kun Bertalan (9) és a PSV gólt ünnepel a holland másodosztályban – fotó: Aaron van Zandvoort/Soccrates/Getty Images

Az új pozícióról

– Eleinte meglepő volt, hiszen soha életemben nem játszottam balbekket. A felkészülés alatt végig kezdőként, az eredeti posztomon számítottak rám, ám a bajnokság kezdete óta folyamatosan visszajátszanak az első csapatból középpályások, támadók. Az első fordulóban kiszorultam a kezdőből, aztán a balhátvédünk gyengébb teljesítményét követően ott kaptam lehetőséget. Úgy érzem, sikerült beletanulnom, ráadásul rengeteget lépek be a támadásokba, amolyan második szélsőt játszom. Persze a védekezésre különösen figyelnem kell.

Az első csapatról

Azt nehéz megmondani, mikor kerülhetek oda az első csapathoz. Ha teljes a keret, és nem igazol el senki, nincs igazán hely. Különösen, hogy Mark van Bommel tulajdonképpen 13-14 játékossal játssza végig a szezont, noha 26 fő áll a rendelkezésére. Gyakran edzünk együtt, úgy érzem, megütöm a szintet, sőt, néha magamat is meglepem. A balhátvéd pozícióban ketten vannak előttem, de azért elsősorban továbbra is támadóként tekintek magamra.

Kun Bertalan (jobbra) alapember a holland másodosztályban vitézkedő PSV II-ben – fotó: Aaron van Zandvoort/Soccrates/Getty Images

A válogatott mellőzésről

– Őszintén megmondom, én sem értem teljesen a helyzetet, pláne hogy ez régóta húzódó, összetett kérdés. Az U15-ös válogatott volt az első, annak a válogatóira rendre hazajártam, alapember voltam, sőt még csapatkapitány is. Miután Szélesi Zoltán odakerült a szövetséghez, a Telki-kupára nem engedett el a PSV, de behívtak az U17-es Eb-selejtezőre készülő bő keretbe, majd az első voltam, akit hazaküldtek. Azt követően ismét szerephez jutottam, azonban jött a sérülésem is, az U19-es elitkörre viszont elvittek idén tavasszal.

Igaz, lázasan mentem az összetartásra, de mire Macedóniába értünk, már rendben voltam. Ennek ellenére nem neveztek a minitornára, amit elég rosszul éltem meg.

A lehetséges U21-es válogatott-szereplésről

– Az elmúlt időszakban nem számítottak rám, ráadásul kérdéses, hogy a következő csapatot melyik korosztályra fogják építeni.

Jelenleg úgy érzem, hogy a 2000-es születésű játékosok, illetve az NB I-ben szereplők előnyt fognak élvezni a válogatásnál. Kicsit igazságtalannak tartanám, ha így lenne, de sokat beszélgettem erről Van Nistelrooyjal, aki szintén nem volt korosztályos-válogatott. Ő mondta azt, hogy senki nem az utánpótlásmeccseket számolja…

A teljes interjú ITT érhető el. 

Eközben szörnyű hír érkezett Székesfehérvárról, gyászol a Vidi FC.

címlapkép: Aaron van Zandvoort/Soccrates/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik