Magyar foci

Willi Orban egyből a kezdőben találja magát?

A szakértő szerint hatalmas erősítés a magyar futball számára az RB Leipzig profija.

A Magyar Labdarúgó Szövetség egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy Willi Orban is tagja Marco Rossi válogatott keretének, így az RB Leipzig profija hétfő óta a magyar csapattal készül a soron következő Nemzetek Ligája-mérkőzésekre. A mieink pénteken a görög, majd három nappal később az észt nemzeti együttes otthonában lépnek pályára.

Azt már korábbi cikkünkben megmutattuk, mit érdemes tudni Willi Orbanról, de a Bundesliga-sztár „leigazolásáról”, a német futball és a Sport TV szakértője, a Bundesliga Fanatic szakírója, Mészáros Ábel is elmondta véleményét a Rangadónak.

– Csupán az időzítés miatt lepett meg Willi Orban döntése, hiszen már jó ideje téma volt, hogy a huszonöt éves lipcsei belsővédő szerepelhet a magyar A-válogatottban. A játékos az RB Leipziggel a 2015–2016-os szezon végén jutott fel a német élvonalba, akkor felvetődött, hogy a Nationalelfnél számolnak vele, de végül Orban számára nem lett realitása a német meghívónak. Azt nem szabad elfelejteni: oda iszonyúan nehéz bekerülni, miközben a magyar válogatott számára óriási erősítés Orban.

Végtelenül örülök annak, hogy Willi végül a magyar válogatottat választotta, valamelyest meg is lepett, hogy már ősszel számolhat vele Marco Rossi szövetségi kapitány. Ez hatalmas siker a válogatott számára, hiszen a magyar együttesben nem hemzsegnek az ilyen kvalitású játékosok.

A német futball szakértője örül Willi Orban döntésének – fotó: Sport TV

„Orban jól passzolhat a magyar védelembe”

– Orban piaci értéke tizenöt millió euró körül mozog, ez nagyon sok mindent elárul róla. Willi igazi egyéniség, nem hiába lehet a Leipzig csapatkapitánya. Olyan stílust képvisel, amely passzolhat a magyar válogatottba. Tipikus „romboló” védő, ebben nagyon jó, a magyar válogatottnak pedig szüksége van egy ilyen bekkre a védelem tengelyében. Juhász Roland kiöregedésével nagy űr keletkezett a védelemben, Kádár Tamás mellett nem igazán volt oszlopos tagja a csapatnak.

Vajon egyből a kezdőben találja magát az „új fiú”?

– Annak nem látom értelmét, hogy csak az összetartás, az ismerkedés miatt hívjon be a szövetség Willi Orban-szintű játékost a magyar keretbe. Nyilván kell egy kis idő, amíg csiszolódik a válogatotthoz, de középhátvédként még mindig könnyedebben beilleszkedhet a csapat rendszerébe, mint mondjuk, ha irányító középpályás lenne a posztja.

Előzetesen azt gondolom, hogy minimum az egyik mérkőzéseken kezdő lesz Orban, de akár azt is el tudom képzelni, hogy a görögök és az észtek ellen is a kezdősípszótól a pályán lesz. Nem azt állítom, hogy Willi Orban túl nagy név ahhoz, hogy ne kezdjen a magyar csapatban, de igazából ezen a poszton nincs túl nagy alternatívája Marco Rossinak.

A nyelvi kommunikáció lehet nehézség?

– Az nem kérdés, hogy a kapuból irányító Gulácsi Péterrel jól megértik egymást, hiszen egy klubcsapatból jönnek. Willi egyelőre nem beszéli túl jól a magyart, ennek ellenére azt gondolom, hogy nyelvi nehézségei nem igazán adódhatnak majd védelem tagjainak. A futballpályán jól ismert „ide-oda mutogatással” megérthetik egymást a társakkal, illetve meglátásom szerint a magyar válogatott mindenki tagjának van olyan idegennyelvű tudása, hogy az alapinformációkat könnyedén megértik majd egymás között. A nyelvi nehézségektől nem tartok – összegzett Mészáros Ábel. 

Willi Orban a Nemzetek Ligájában debütálhat a magyar válogatottban – fotó: mlsz.hu

címlapkép: mlsz.hu

Olvasói sztorik