Magyar foci

Ezek a magyar csapatok már megmutatták, hogyan kell angolt verni

Jön a Chelsea–Vidi első felvonása.

Csütörtök este (21 óra) újabb megmérettetés vár a magyar bajnok Mol Vidi FC-re, ráadásul nem is akármilyen: az Európa Liga-csoportkör második fordulójában az angol Premier League-ben harmadik, a szezonban egyetlen vereséggel – a Manchester City elleni Szuperkupát veszítette el – álló Chelsea otthonában bizonyíthat. Ahogy azt már jeleztük, gyakorlatilag ötvenszeres túlerő vár a székesfehérváriakra.

Angol–magyar párharcra kerül sor a nemzetközi porondon, amiből azért akadt jó pár az elmúlt évtizedekben, szám szerint ötvenöt.

Legutóbb épp a Chelsea-t láthattuk magyar csapat ellen, igaz nem tétmeccsen, 2014-ben a Ferencvárosi TC elleni stadionavatón – akkor a londoni kékek 2-1-re nyertek a Groupama Arénában, ahol majd most decemberben is tiszteletüket teszik a Vidi ellen.

A tétmeccsek mérlege: 13-10-32

A magyar csapatok az angolok közül legtöbbször a Manchester United ellen léptek pályára a nemzetközi kupákban: a 2000-es években előbb a ZTE majd a Debrecen is találkozott vele a BL-ben – előbbi ráadásul le is győzte a Puskás Ferenc Stadionban (1-0), de a visszavágón 5-0-ra kikapott, így nem jutott tovább a selejtezőből. A United ellen a Vidinek is van múltja: az emlékezetes, 1985-ös UEFA Kupa-menetelés során tizenegyesekkel ki is ejtette akkori ellenfelét a negyeddöntőben.

A United ellen 4-1-10 a magyar csapatok győzelem-döntetlen-vereség mutatója tétmeccsen: a Fradi 1965-ben kétszer is legyőzte a VVK-szereplése során, míg az egyetlen döntetlen az ETO nevéhez fűződik 1984 októberéből.

A Leeds United és a Liverpool FC is megfordult már magyar csapat ellen, mindkét együttes ellen 10-10 tétmeccset számlálnak a mieink. A Liverpool a BL-ben legutóbb 2009-ben, a csoportkörben verte oda-vissza a Debrecent két szerény 1-0-val. A ’70-es években a Fradival alig bírtak egymással, négy mérkőzésen egy angol siker és három döntetlen született, előtte pedig két győzelmet számlált a magyar fél. A Honvédnak is volt két meccse még a Poollal: 1966-ban előbb 0-0 itthon, majd 2-0 oda a KEK-negyeddöntőben – az angolokat végül a Dortmund állította meg a fináléban; csapataink mérlege ellene 2-4-4. A Leeds 1966 és 1974 között volt tíz alkalommal magyar csapat ellenfele: a Fradi és az Újpest a BEK-ben, illetve a VVK-ban két győzelemre (mindkettő újpesti), két döntetlenre és hat vereségre volt elég akkor.

A Newcastle United az 1969-es Vásárvárosok Kupája-döntőben 3-0 és 3-2 arányban győzte le az Újpesti Dózsát. Egy évvel később a Pécs „bosszút állt”, a 2-0-s vereségre 2-0-s sikerrel felelt a VVK-visszavágón, és tizenegyesekkel tovább is jutott. 1996-ban a Fradinak jutott ellenfélül a Newcastle: a hazai 3-2-es sikerre 4-0-s veréssel feleltek az angolok a visszavágón – 2-0-4 az örökmérleg.

További angol ellenfeleket is találunk a Magyarfutball.hu által gyűjtött sorban: a Birmingham City (két vereség) és az Everton (egy győzelem, egy vereség) ellen az Újpest, a Manchester City (két vereség) ellen a Honvéd, a Sunderland (két vereség) ellen a Vasas, a Millwall (egy győzelem, egy döntetlen) és a Wolverhampton (egy döntetlen, egy vereség) ellen a Ferencváros, míg a walesi The New Saints (egy győzelem, egy döntetlen) ellen a Videoton bizonyíthatott, így az összesített mérleg 13 győzelem, 10 döntetlen és 32 vereség, egyelőre…

Kiemelt kép: Glyn Kirk/AFP

Olvasói sztorik