Magyar foci

Eppel nincs könnyű helyzetben: a lengyelek kiábrándultak a magyar játékosokból

A szakértő szerint egy középcsapatba beférne a kispesti csatár, de Nikolicsék magasra tették a lécet. Kiderült, miért csappant meg a lengyelországi magyar légió.

A Budapest Honvéd színeiben az előző szezonban gólkirályi címet zsebelt be Eppel Márton, aki az elmúlt időszakban több ízben kifejtette: megfelelő külföldi ajánlat esetén szívesen állna légiósnak. A csatárt télen az olasz másodosztályból keresték, de végül maradt Kispesten. Nemrégiben a 26 éves játékos úgy fogalmazott: szívesen igazolna Lengyelországba, mivel úgy ítéli meg, az ottani élvonal előrelépés lenne számára. A témában a lengyel foci szakértőjét, az Ekstraklasa főszerkesztőjét, Mitrovits Miklóst kérdezte a Rangadó.hu.

Mitrovit szerint mindenképpen előrelépés lenne Eppel számára a lengyel liga. Fotó: Vehír

– Az nem vitás, hogy Eppel Márton számára előrelépés lenne a lengyel bajnokság, azt gondolom, minden magyar játékosnak ugródeszka lehetne a liga. Az a kérdés, hogy Eppel megállná-e a helyét az Ekstraklasában, és ott melyik csapatban. A játékstílusa passzolna a bajnoksághoz, azt gondolom, a testfelépítése alapján is megállhatná a helyét, hiszen jó fizikumú, erős csatár. Azt persze tudni kell, hogy a lengyel védők keményebbek és gyorsabbak, mint a magyarok, de szerintem Eppel fizikailag megfelelő szinten van.  A legjobb csapatokba jelen pillanatban nehezen tudnám őt elképzelni,

tehát nem hiszem, hogy egy Jagielloniába, egy Legia Warszawába vagy éppen egy Lech Poznanba beférne, de egy középcsapatba, amely elsősorban a támadásokra épít – tehát nem csak védekezik –, ilyen például Kecskés Ákos klubja, a Korona Kielce is el tudnám képzelni Eppel Mártont.

Eppel egy lengyel középcsapatba beférne. Fotó: Andrew Surma / NurPhoto

Fél év múlva itthon találja magát a magyar játékos, ha…

Lazsálás, sértődés, éjszakai élet: ennek nincs helye Lengyelországban

– Lengyelországba olyan játékosnak érdemes igazolni, aki mentálisan, fejben nagyon a topon van. Ezt már több ízben hangsúlyoztam, és be is bizonyosodott a hazaküldött magyarok esetében… Állandó pszichés nyomás alatt vannak Lengyelországban a futballisták: egyrészt a szurkolók, másrészt az eredménykényszer miatt.

Az Ekstraklasa egy folyamatosan fejlődő bajnokság, ahol nincs lazsálás, nincs helye a sértődésnek és az éjszakai kihágásoknak sem.

– Ha mindezekkel tisztában van egy magyar játékos és elfogadja a „játékszabályokat”, akkor bátran próbáljon Lengyelországba igazolni, máskülönben fél év múlva itthon találja magát. Eppel Mártont egyébként úgy ismerem, hogy ezeknek a kritériumoknak maximálisan megfelel.

Megcsappant a lengyelországi magyar légió „Nikolics magasra tette a lécet”

– A lengyelek részéről korábban nagy érdeklődés volt a magyar játékosok iránt. Lovrencsics Gergő, Kádár Tamás, Guzmics Richárd és Nikolics Nemanja zászlóhajósok voltak. Ők olyan szintet képviseltek, amire a lengyelek is felfigyeltek, és azt gondolták: Magyarország egy kincsesbánya lehet, hiszen olcsón lehet jó focistákat igazolni. A közelmúltban előfordult, hogy nyolc-kilenc magyar játékos is érdekelt volt a lengyel ligában, de sajnos nem mindenki hozta az elvárt szintet – sem játékban, sem mentalitásban.

A lengyel közeg viszonylag hamar kiábrándult a magyar játékosokból. A lengyelek érdeklődése ezért másfele orientálódott: úgy ítélik meg, a balkáni térségben vagy éppen Szlovákiában találnak olyan játékosokat, akik mentálisan erősebbek és tudásban is jobbak, mint a magyarok.

– Úgy látom, kellene megint az Ekstraklasába egy-két kiemelkedő magyar játékos, hogy a figyelem újra felénk forduljon. Egyelőre nem igazán látom a magyar NB I-ben, kik lennének erre képesek, persze tudjuk,

Nikolics Nemanja nagyon magasra tette a lécet…

– összegzett Mitrovits Miklós.

Nikolicssal szárnyalt a Legia. Fotó: Andrew Surma / NurPhoto

címlapkép: Kisbenedek Attila / AFP

Olvasói sztorik