Magyar foci

Leekens, a főnyeremény – véli a korábbi BEK-döntős csapattárs

A magyar csapattárs szerint össze sem hasonlítható Storckkal. Szakmai és emberi kvalitásai alapján sem. Interjú.

Kű Lajos játékosként olimpiai ezüstérmet nyert (1972) a magyar válogatottal, pályafutása során pedig megfordult a Videoton, a Ferencváros és a Vasas színeiben is. Később külföldre igazolt, a belga Club Brugge színeiben bajnoki címet nyert, 1978-ban pedig BEK-döntőt játszhatott. Belgiumban 1978 és 1980 között az a Georges Leekens volt a csapattársa, akit nemrégiben a magyar válogatott élére neveztek ki.

– Egy talpig úriembert választott a magyar válogatott élére a szövetség – ehhez kétség nem férhet. Georges négy-öt nyelven folyékonyan beszél, hiszen angolul, németül, franciául és hollandul megszólalva sem jön zavarba. Emellett kitűnő szakember, kiváló edző, ezt senki nem kérdőjelezheti meg – kezdte Kű Lajos a Rangadó.hu érdeklődésére.

Kű Lajos (jobbra, aki nemrégiben Pro Civitate díjat kapott), szuperlatívuszokban beszélt korábbi csapattársáról Fotó: vidi.hu

– Jól döntött tehát a Magyar Labdarúgó Szövetség a belga szakember kinevezésével?!
– Egyértelműen, Isten hozott Magyarországon, Georges! A legjobb embert sikerült szerződtetni, kiváló döntést hozott az MLSZ, mivel korábbi csapattársam az adott játékosaiból kihozza a maximumot. Georges-t össze sem lehet hasonlítani elődjével a válogatott élén – sem szakmai, sem emberi kvalitásai alapján. Remek ember került a magyar kispadra, ő a legjobb választás!

– Játékosként Georges Leekens belga bajnok és kupagyőztes is volt, hazája válogatottja mellett pedig az algériai és a tunéziai nemzeti együttes élén is dolgozott. Mik a legnagyobb erényei?
– Így igaz, és nagyon nem mellékes, hogy labdarúgóként is sikeres volt, valamint edzőként is nagyszerű sikereket könyvelhetett el. Kitűnő pedagógus, remek pszichológus, kiváló szakember, aki azonban nagyon szigorú. Már játékosként is ez volt rá jellemző. Védőként hihetetlen kemény labdarúgó hírében állt, de ahogy lejött a pályáról, ő volt a földkerekség legaranyosabb embere.

Leekens a pályán szigorú Fotó: Fotó: Illyés Tibor/MTI

– Ön milyen embert ismert meg a válogatott frissen kinevezett kapitánya személyében?
– Georges több éven keresztül játszhatott a legendás Ernst Happel kezei alatt, ennek nyomát lehet is látni edzői munkáján. Ahol szakemberként megfordult, komoly dolgokat tett le az asztalra, eredményeket is hagyott maga után. Tele van ötletekkel, de edzőként nagyon kemény, hihetetlen módon követel a játékosaitól. A pályán kívül viszont a világ legnagyobb nevettetője, csodálatos ember. Egyszerűen szuper intelligens fickó, kiváló humorral megáldva.

Magyarország
Fa dőlt a pályára a magyar meccsen, de az egyik szurkolónál épp volt egy láncfűrész – FOTÓ, VIDEÓ

– Mit vár Leekenstől a magyar válogatott élén?
– Biztos vagyok benne, hogy Georges a magyar labdarúgást jó irányban fordítja majd, hiszen kitűnő szakember. Természetesen Magyarországon őt is az eredmények minősítik majd, az adott játékoskeretből – ami a rendelkezésére áll –, a maximumot kell kihoznia, hiszen ezt várja el tőle a magyar közlemény. Meglátásom szerint erre képes is lesz, hiszen kvalitásai adottak mindehhez. Ha szakmáról van szó, nagyon pontosan elemez mindent Georges, roppant alaposan feltérképez mindent.

A közös múlt

– Játékosként nagyon jó viszonyban voltam vele, 1978-ban pedig BEK-döntőt játszottunk a Club Brugge színeiben, az volt a csúcs. Tíz évente mindig összejövünk a brugge-i társakkal; jövőre lesz negyven éve, hogy BEK-döntőt játszottunk, akkor legkésőbb biztos, hogy újra találkozunk. Belgiumban az akkoriban hatalmas siker volt, hiszen sem előtte, sőt, sajnos utána nem jutott el egyetlen csapat sem a legrangosabb kupasorozat fináléjáig. A belga labdarúgás történetében tehát páratlan volt, hogy a bajnok Brugge BEK-döntőt játszhatott, nekünk ez 1978-ban sikerült – nyilatkozta Kű Lajos.

Kű (felső sor, balról a negyedik) és Leekens (alsó sor balról az első) BEK-döntőt játszott az FC Bruges színeiben Fotó: Football Journey
Olvasói sztorik