Magyar foci

Rasszista támadások miatt befejezi karrierjét a roma játékvezető

Kollégái nem akartak mérkőzésre járni a nógrádi sípmesterrel.

Négy évvel ezelőtt a balassagyarmati Jónás Kornél azzal vált ismertté, hogy ő volt az első játékvezető az országban, aki rasszizmus miatt félbeszakított egy focimérkőzést. Az eddig Nógrád megyében működő bíró a napokban döbbenetes elhatározásra jutott: a nem múló faji megkülönböztetése miatt felhagy szeretett hivatásával – olvasható a borsonline.hu-n.

– Néhány hete tettem újabb sikeres játékvezetői vizsgát, majd egy Magyar Kupa-meccsen bíráskodtam. Ám néhány napra rá a küldő tájékoztatott, hogy hét-nyolc társam jelezte felé, a roma származásom miatt a jövőben nem szeretnének velem meccset vezetni – magyarázta a Borsnak Jónás. – Ez volt az utolsó csepp a pohárban. Eldöntöttem, hogy fájó szívvel, de befejezem a bíráskodást. A négy évvel ezelőtti eset óta is folyamatos rasszista támadások értek. A Cooper-teszten a velem egy csoportba beosztott társaim azt mondták, velem még futni sem fognak, mert cigány vagyok. Tényleg nem futottak velem, mégsem volt ennek következménye.

Jónás Gaál Gyöngyi, az MLSZ játékvezetői bizottság irodavezetőjének a segítségét kérte, de támogatás helyett megdöbbentő választ kapott.

– Puhl Sándor alelnök azt üzente Gyöngyin keresztül, hogy készítsek hangfelvételeket, kémkedjek a kollégáim után, és gyűjtsek bizonyítékokat. Mint egy FBI-nyomozó… – magya­rázta Jónás. – Nekem ebből elegem van. A családom is sokat szenvedett. Nem csinálom tovább!

Jónás elárulta, Orbán Viktor válaszra sem méltatta azt a levelét, amiben 2013-ban felajánlotta a miniszterelnöknek, hogy a hazai fociban a rasszizmus elleni harc élére áll.

Olvasói sztorik