Magyar foci

54 millió forintot kaptak a bajba jutott játékosok és edzők

Rászoruló legendákon segít a Focisegély Alapítvány.

Az átlagember el sem hinné, milyen sok egykori futballsztár néz szembe megélhetési gondokkal pályafutása lezárása után – írja a Blikk.

Lehet, hogy erről sehol sem vezetnek statisztikát, de a labdarúgó-szövetség (MLSZ) Focisegély Alapítványa rálát a területre, hiszen rengetegen fordulnak hozzá a bajban.

– Az alapítvány, egy-két kivételtől eltekintve, egykori labdarúgókat és edzőket segít. Fontos, hogy ez általában csak egyszeri támogatás, komolyabb problémákat nem tud megoldani, de gyors segítséget jelent – mondta az alapítvány kuratóriumának tagja, dr. Borbély Zoltán.

Eddig összértékben 54 millió forintot osztottak szét 139 rászoruló között, 166 esetben. Akad, aki nem csak egyszer részesült támogatásban, egyikük például a hosszú ideje kórházban kezelt Törőcsik András, az Újpest legendája. Az ünnepelt futballisták egyébként sokszor szégyellik azt, hogy más segítségére szorulnak, nem is nyújtanak be kérelmet az alapítványhoz. Sőt már olyan is előfordult, hogy hiába szavaztak meg valakinek segélyt, ő nem fogadta el – bár szüksége lett volna rá, a büszkesége miatt nemet mondott.

– Erkölcsi kötelességünk is gyermekkorunk legendáit támogatni – véli dr. Borbély Zoltán, hozzátéve, örül, hogy a támogatásokat még karácsony előtt átutalták a rászorulóknak.

Így működik a Focisegély Alapítvány
A futballszövetség fegyelmi bizottsága által a klubokra mért büntetések a Focisegély Alapítványhoz kerülnek, de egyedi esetben a szövetség egyéb forrást is biztosít, az így összegyűlő összegből tudnak segíteni a rászorulókon. Évente átlagban 6-8 millió forintot osztanak szét, kérelmezőnként legfeljebb 350 ezret adnak, ami egy műtétre elegendő lehet, de hosszabb távon nem old meg súlyos problémát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!