Magyar foci

Döbbenetes fordulat: újra focizhatnak a bundaügy szereplői

A megváltozott szabályok értelmében visszatérhetnek a pályára a magyar labdarúgást alapjaiban megrengető fogadási botrány érintettjei.

A Rangadó.hu értesülései szerint módosított szabályzatán a honi szövetség, és az új előírások kimondják, legfeljebb három évig tilthatják el a labdarúgás azon szereplőit, akik folyamatban lévő bírósági ügyben érintettek. Miután a bundabomba több mint öt évvel ezelőtt, 2011. júniusában robbant fel idehaza, az ügy szereplői (gyanúsítottak, vádlottak) visszatérhetnek a futball vérkeringésébe, noha a legtöbbjük esetében továbbra sincs jogerős bírósági ítélet.

A korábban több NB I-es csapatnál megforduló Pomper Tibor kitörő örömmel fogadta a hírt, ahogy azt a közösségi oldalán kiemelte, az MLSZ-döntés értelmében igazolhatóvá vált. „Mert minden vihar után kisüt a nap, csak ki kell várni!” – írta a BVSC, a Dunaújváros, a Fehérvár, a Győr, a Honvéd és a REAC egykori védője.


Noha írásban még nem találkozott vele, hallott a szövetségi döntésről dr. Zamecsnik Tamás ügyvéd is, aki Kenesei Zoltán és Lázár Mátyás jogi képviseletét látta el az elmúlt években.

– Miért ne futballozhatna, akit jogerősen nem ítéltek el? – tette fel a kérdést a szakember, aki úgy véli, a szövetség a módosítással minden bizonnyal a hosszabb távú bizonytalansági faktort igyekezett kiiktatni, valamint az sem kizárt, hogy tart a kártérítési perektől.

Gondoljunk csak bele: mi történik, ha az öt éve, a botrány kirobbanása után az MLSZ által azon nyomban elmeszelt játékosról, edzőről utóbb kimondja a bíróság, hogy ártatlan?

Elértük a mérkőzések manipulálásával vádolt egyik játékvezetőt is, aki nem hallott az MLSZ szabályváltoztatásáról, és nem is kívánt válaszolni arra a kérdésre, tervezi-e, hogy ismét bíráskodni kezd.

A REAC-os bundaügy elsőfokú ítéletei

Az 1. rendű vádlott Kenesei Zoltán bűnös, 6 rendbeli cselekményben. Büntetése 1 év fogházbüntetés, 500 ezer forint pénzmellékbüntetés, 2 évi próbaidőre felfüggesztve.
A 2. rendű vádlott Lázár Mátyás bűnös, 6 rendbeli cselekményben. Büntetése 1 év fogházbüntetés, 1 millió forint pénzmellékbüntetés, 2 évi próbaidőre felfüggesztve.
A 3. rendű vádlott Sallai Balázs bűnös, 7 rendbeli cselekményben. Büntetése 2 év börtönbüntetés, továbbá pénzbüntetés, 3 évi próbaidőre felfüggesztve.
A 4. rendű vádlott Horváth Gábor bűnös, 4 rendbeli cselekményben. Büntetése 1 év börtönbüntetés, 2 évi próbaidőre felfüggesztve.
Az 5. rendű vádlott Kapcsos Vince bűnös. Büntetése 1 év 4 hónap börtönbüntetés, 3 évi próbaidőre felfüggesztve.
A 6. rendű vádlott Cseri Gergő bűnös. Büntetése 1 év 6 hónap börtönbüntetés, 3 évi próbaidőre felfüggesztve.
A 7. rendű vádlott Erős Károly bűnös, 2 rendbeli cselekményben. Büntetése pénzbüntetés.
A 8. rendű vádlott Kovács Balázs bűnös, 3 rendbeli cselekményben. Büntetése pénzbüntetés.
A 9. rendű vádlott Kőhalmi András bűnös. Büntetése 1 év 4 hónap börtönbüntetés, 3 évi próbaidőre felfüggesztve.
A 10. rendű vádlott Varga Zoltán bűnös. Büntetése 1 év 2 hónap börtönbüntetés, 2 évi próbaidőre felfüggesztve.
A 11. rendű vádlott Aczél Zoltán bűnös, 1 rendbeli cselekményben. Büntetése 1 évi börtönbüntetés, 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztve.
A 12. rendű vádlott Somorjai Tamás bűnös. Büntetése pénzbüntetés.
A 13. rendű vádlott Nyerges Krisztián nem bűnös.
A 14. rendű vádlott Pomper Tibor bűnös. Büntetése pénzbüntetés.
A 15. rendű vádlott Torma Gábor nem bűnös.
A 16. rendű vádlott Farkas Balázs bűnös. Büntetése pénzbüntetés.
A 17. rendű vádlott Pusztai Olivér bűnös. Büntetése pénzbüntetés.

A siófoki, diósgyőri bundaügy elsőfokú ítéletei

Az elsőrendű vádlott, Kenesei Zoltán hat, a másodrendű Lázár Mátyás hét hónap szabadságvesztést kapott, mindkét esetben három évre felfüggesztve. Mindkettejükkel szemben 2,5 millió forint vagyonelkobzást rendelt el a bíróság, amely bizonyos vádpontok alól felmentette őket.
A harmadrendű Kugyela Zsolt 18 hónapos börtönbüntetését három évre felfüggesztették, a vagyonelkobzás az ő esetében 1,6 millió forint, részben viszont őt is felmentették. Az ügy koronatanújának tekintett negyedrendű vádlott, Horváth Gábor kétéves börtönbüntetését négy évi próbaidőre felfüggesztették, a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől öt évre eltiltották. Vagyonelkobzás miatt 5,5 millió, bűnügyi költség miatt pedig 800 ezer forintot kell fizetnie.
Az ötödrendű Sütő László büntetése 15 hónap szabadságvesztés, három évre felfüggesztve. A labdarúgástól öt évre eltiltották, a vagyonelkobzás mértéke pedig 5,3 millió forint.
A hatodrendű vádlott Kerényi Norbertnek 2,3 millió forintot kell befizetnie vagyonelkobzás miatt.
A hetedrendű Andruskó Attila 17 hónapos börtönbüntetését három évre felfüggesztették, a sportágtól három évre eltiltották, és 6,2 millió forint vagyonelkobzással is sújtották.
A Siófok labdarúgócsapatának egykori vezetőedzőjével, a nyolcadrendű vádlott Aczél Zoltánnal szemben tíz év letöltendő szabadságvesztést kért az ügyészség, de Gimesi Ágnes bírónő egy évre ítélte el, két évre felfüggesztve. A labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől két évre eltiltotta a trénert, és 1,3 millió forintos vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben, részben viszont felmentette.
Három vádlott esetében a teljes felmentés mellett döntött Gimesi Ágnes bírónő, több váltottat pedig pénzbüntetéssel, illetve vagyonelkobzással szankcionált.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik