Magyar foci

Az MLSZ szóvivője: négy pontot várok az Eb-n

Noha nem biztos, hogy együtt nézik, a június 4-i Németország-Magyarország futballmeccs igencsak fontos lesz a Sipos család férfitagjai számára.

Jenő, az édesapa a honi szövetség szóvivőjeként látja el az egyre sokasodó teendőit, míg a műsorvezetőként dolgozó fia akkora német-rajongó, hogy a 18. születésnapja óta hivatalosan is Sipos Dávid Günthernek hívják.

– Határozottan – feleli Sipos Jenő a Népszavakérdésére, hogy a magyar labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki szereplésével több munkája lett-e. A szóvivő a hangjából jól kivehető büszkeséggel ecseteli, a több mint négy évtized után kiharcolt kontinensbajnoki tagság egy csapásra népszerűvé tette a nemzeti együttest, a számtalan megkeresés hűen tükrözi, Dzsudzsákot, Gerát, Király kapust és a többieket szívesen látják az ország minden pontján.

Az MLSZ szóvivője tehát szervez, koordinál, és persze nyilatkozik rádiónak, televíziónak, újságnak. Végre van miről beszélni, és Sipos Jenő legalább annyira várta a jó híreket, mint bármelyik magyar focirajongó. A honi szövetség „szócsöve” tudniillik maga is a sportág szerelmese, mi több, sok-sok éven keresztül labdarúgóként is elismerésre méltó karriert futott be. – Egészen pontosan háromszázharmincnyolc tétmeccset játszottam a Pénzügyőr csapatában – teszi hozzá Sipos. – Ingáztunk a másod- és a harmadosztály közt, a legendás pasaréti pályán olyan nagyszerű futballistákkal szerepelhettem együtt, mint Koritár Lajos vagy Bozsik Péter.

Sipos később a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságán dolgozott, helyettes szóvivőként, majd 2000-től bő évtizeden át a testület kommunikációs osztályának vezetőjeként. Az MLSZ lassan két és fél éve alkalmazza. – Apám valósággal szerelmese a futballstadionoknak – veszi át a szót Sipos Dávid Günther, az MTVA műsorvezetője, akit rendszeresen láthatunk, hallhatunk a tv-ben és a Petőfi Rádión. – Amikor néhány hónapja Lisszabonba utaztam, a lelkemre kötötte, hogy mindenképpen nézzem meg a Benfica otthonát, a Fény-stadiont.

Ami azt illeti, a rajongás a fiatalembernél is tetten érhető, a tárgya pedig: Németország, Berlin – és természetesen az ottani foci. Günther még Sipos Dávidként ment gyerekként egy ausztriai nyári táborba, ahol olyan átéléssel utánozta a német televízió egyik népszerű műsorvezetőjét, Günther Jauchot, hogy rajta maradt a becenév. Amely később hivatalossá vált, ugyanis Sipos betöltve a 18. évét, az okmányaiban is felvette a Günther nevet.

Ha német futball, akkor természetesen a Nationalelf, azaz a válogatott és a Hertha – teszi hozzá a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanuló műsorvezető, aki munkája elismeréseként februárban sajtódíjat kapott a Magyar Szóvivők Országos Egyesületétől. – Éltem és dolgoztam is Berlinben, nagyon szeretem a klubot, akkor is a Herthának drukkoltam, amikor még nem Dárdai Pali irányította. A legutóbbi világbajnoki döntő pedig… életem egyik meghatározó élménye. Német sállal a nyakamban néztem a mérkőzést, emlékszem, az aranyérem megszerzése után órákig nem lehetett, vagy legalábbis nem volt érdemes hozzám szólni.

Amennyiben a fiáéhoz hasonló lelkesedés jellemezné egy másik futballkultúra iránt, az MLSZ szóvivője nyugodtan lehetne Sipos Jenő Paolo, esetleg Francesco, ugyanis az ő szívéhez az olasz futball áll a legközelebb. A magyar után természetesen. S, hogy mire megy a nyári, franciaországi Európa-bajnokságon a Bernd Storck irányította csapat?

Már az is óriási eredmény, hogy végre kijutottunk – magyarázza az édesapa. – Remélem, nem csak az optimizmus mondatja velem, hogy az Eb-n sem vagyunk esélytelenek, akár tovább is juthatunk a csoportunkból. Négy pontot várok a fiúktól, de azt nem tudnám megmondani, hogy Ausztriát, Izlandot, netán Portugáliát győzzük le. Már viccelődtünk Güntivel, hogy milyen lenne a magyar-német finálé…

Hogy Németország ott lesz a döntőben, az nem is lehet kérdés Sipos Dávid Günther szerint, ám a tornát megelőzően bizonyosan jön egy német-magyar meccs, méghozzá június 4-én Gelsenkirchenben. – Vizsgaidőszakom lesz, de ha apa véletlenül tudna szerezni egy jegyet… – mondja nevetve a Petőfi rádiósa. – Csak mondom, hogy tíz nappal később lesz a szülinapom: szép ajándék lenne.

Olvasói sztorik