Magyar foci

A nézőszám növelése is téma volt a Magyar Labdarúgás Napján

Az MLSZ a válogatottsági rekordot beállító Király Gábort is köszöntötte.

Kapcsolódó cikkek

A Magyar Labdarúgás Napja alkalmából rendezett ünnepségen a hazai szövetség (MLSZ) elnöke, Csányi Sándor az NB I-es mérkőzések nézőszámának növelését nevezte az egyik legsürgetőbb feladatnak.

Az MLSZ a hagyományokhoz híven idén is november 25-én, az Aranycsapat 6-3-as londoni győzelmének évfordulóján tisztelgett a válogatott egykori és jelenlegi játékosai előtt.

A Danubius Hotel Arénában megtartott ünnepség elején a megjelentek megemlékeztek az elmúlt egy évben elhunyt labdarúgókról.

Évértékelő beszéde elején Csányi Sándor kifejtette, hogy bár ezúttal elmaradt a válogatott játékosok tiszteletére felállított emlékmű megkoszorúzása, de ezt egy örömteli esemény, a Puskás Ferenc Stadion átépítése indokolja.

A válogatott Európa-bajnoki kijutásával kapcsolatban ismét megjegyezte: jobban örül, hogy pótselejtezőn kellett kiharcolnia a továbblépést a csapatnak, mintha a csoportjából egyenesen kijutott volna. A kontinenstorna résztvevőinek megemelt létszámát emlegető „fanyalgóknak” azt üzente: logikus döntés volt a bővítés, hiszen az európai szövetség (UEFA) tagjainak száma még soha nem volt ilyen magas (54).

Az elnök a folytatásban szót ejtett a női válogatott, illetve a férfi futsal- és a strandlabdarúgó-válogatott remek 2015-ös eredményeiről is.

– Elkövettünk néhány hibát, például kötelezővé tettük a szurkolói kártya használatát. Ez az én hibám. Meg akartak győzni, hogy ne tegyük, de ragaszkodtam hozzá. A biztonsághoz viszont továbbra is ragaszkodni fogunk, a vulgáris magatartást, az agressziót, a rasszizmust pedig nem toleráljuk – magyarázta Csányi Sándor.

A sportvezető elégedettségét fejezte ki az MLSZ-nek az infrastruktúra-fejlesztés, valamint az amatőr labdarúgás területén végzett munkája kapcsán. A közeljövő legsürgetőbb feladatai között említette az edzőképzés fejlesztését, és az NB I-es mérkőzések nézőszámának növelését, mert „gyakorlatilag elfogytak a nézők” a lelátókról, pedig szerinte a színvonal javult, ezért „érdemes kimenni ezekre a találkozókra”.

Csányi végül köszöntötte, és az MLSZ, illetve az UEFA nevében megajándékozta Király Gábort, aki a Norvégia elleni pótselejtezős párharc visszavágóján játszotta 101. válogatott mérkőzését, ezzel beállította Bozsik József csúcsát.

A 39 éves kapussal kapcsolatban elhangzott, hogy 1994 márciusában mutatkozott be az NB I-ben – ekkor jelenlegi, válogatottbeli csapattársai közül Kleinheisler László és Nagy Ádám még meg sem született. Védett a német Bundesligában és az angol Premier League-ben is, 18 éve játszik a válogatottban, ahol nyolc szövetségi kapitány is számított rá. Amennyiben a jövő évi, franciaországi Európa-bajnokságon is pályára lép, ő lesz minden idők legidősebb játékosa a kontinenstornák történetében, ezzel a német Lothar Matthaus rekordját döntheti meg.

Az ünnepségen megjelent többek között Bernd Storck szövetségi kapitány, valamint Andreas Möller másodedző, illetve Nyilasi Tibor, Markó Edina (a női válogatott szövetségi kapitánya), Esterházy Márton, Fenyvesi Máté, Csongrádi Ferenc, Egervári Sándor, Halmosi Zoltán, Kardos József, Zombori Sándor, Gellei Imre, Kiss László, Híres Gábor, Kozma István, Gáspár József, Benkő László, Dunai Antal, Szűcs Lajos, Gelei József és Gelei Károly, Bognár György és Lisztes Krisztián is.

Olvasói sztorik