Magyar foci

Szót értettek a politikusok és a szurkolók

Újabb állomásához érkezett a parlamenti bizottsági procedúra.

Kapcsolódó cikkek

A szeptember elejére tervezett időpont helyett az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának szerdai ülésén került sor a szurkolói képviselők meghallgatására. A 12. napirendi pont elnevezése a következő volt: Egyes biztonsági kockázatokkal összefüggő szabályozások áttekintése az első osztályú labdarúgó bajnokság mérkőzéseinek szervezése kapcsán.

Meghívottak: az EMMI sportért felelős államtitkárság képviselője, az MLSZ képviselői és a szurkolók képviselői. A ckozep.hu beszámolójából kiderül, hogy a bizottság tagjai közül nem mindenki jelent meg, és nem mindenki bírta végigülni a 17 órakor kezdődő, és 19.30 után véget érő meghallgatást, ami helyenként kedélyes beszélgetésbe csapott, de mindvégig konstruktívan folyt.

Voltak nem bizottsági tag képviselők is, az EMMI-t a frissen kinevezett Szabó Tünde képviselte, ott volt az MLSZ biztonsági főnöke, Samu István, illetve Kubatov Gábor titkára, Kindlovits Máté is megtisztelte jelenlétével nézőként az eseményt.

Kósa Lajos köszöntőjében elmondta, hogy a bizottsági munka célja, hogy végül a Parlament elé kerüljön egy konszenzusos javaslat, bár jelentően bonyolítja a helyzetet, hogy nem csak a sporttörvényt, hanem valószínűleg különböző kapcsolódó jogszabályokat, rendeleteket is módosítani kell. A probléma alapvetően több dologból tevődik össze, kezdve a „fogalmilag kizárt” jegyvásárlásból, anomáliákból, a kötelező buszoztatásból (gyülekezőhelyen történő megjelenés előírása), stb. Kósa szerint az első bizottsági ülést követő MLSZ-lépés számára is meglepő volt, amit ő annak tudott be, hogy a szövetség érzékelte végre a problémát, de ez a lépés „egyénieskedő” húzás volt. Nem ez a megoldás, azt szeretné, ha a felek rendszerszinten megoldást találnak a problémára.

A köszöntőt követően Mirkóczki Ádám képviselő kért szót, és annyi kiegészítést tett, hogy szerinte szükséges a mostani kaotikus és kiskapukat kihasználó klubok által felbérelt biztonsági szolgálatok helyett a rendőrségre bízni a futballmeccsek biztosítását. Kósa Lajos megköszönte az észrevételt, de szerinte ez számos további kérdést vet fel, és inkább a jelenleg hatályos szabályokat kellene betartani, betartatni.

Vadai Ágnes szerint olyan megoldás kell, ami a lehető legkevesebbe kerül az adófizetőknek, majd az EMMI frissen kinevezett államtitkárához fordulva szerette volna megtudni a kormány álláspontját. Kósa közbeszólásából ezután megtudhatta, hogy a munka jelenlegi stádiumában nincs még kormányálláspont, így Szabó Tündének nincs ezzel kapcsolatban mondanivalója. Ő maga egyébként sosem járt és sosem fog kimenni focimeccsre, de tisztában van a médiából az ott uralkodó „állapotokkal”.

Szabó Tünde ezután egy Julian Jenner idézettel kezdte:

„Gyermekként mindig arról álmodtam, hogy futballista leszek, és telt házas stadionokban játszhatok. Nem a pénz vezérelt, hanem az, hogy mindenki megismerje a nevemet, és tudásommal elkápráztassam a közönséget. Ám most a szurkolói kártyás rendszer miatt szinte üresek a stadionok. Miért nem fogunk össze, és találunk megoldást a problémára? Drukkerek nélkül a labdarúgás unalmas. Mi, játékosok nézők ezrei szeme láttára szeretnénk játszani, nem üres lelátók előtt. Azt javaslom, legyenek különböző típusú szektorok. Lehetne külön szektor a bérletesek számára, és lehetne családi részleg is. Arra kérem az MLSZ-t, hogy a szurkolókkal együtt tegyünk a helyzet megoldásáért.”

Az idézetből kihagyta a legfontosabb részt: „a szurkolói kártyás rendszer miatt”, beszédének végén kiállt a különböző típusú szektorok kialakítása és a kötelező szurkolói kártya megtartása mellett, leszögezve annak szükségességét, hogy azt a száz rendbontót kell a stadionoktól távol tartani, akik a problémát okozzák. Lehet kártyamentes szektor minden stadionban, de oda eltérő biztonsági előírások, és akár drágább jegyek kellenek.

Szilágyi György képviselő beszédében nyugati követendő példákra hivatkozott, az angolokat és a németeket emelte ki, ezek közül neki a német a szimpatikus, mert ott nem ölték ki a hangulatot. Azt is elmondta, hogy mindenki a kapu mögül jön, tehát a nézőszámcsökkenés nem csak az ultrák bojkottja, hanem a velük szimpatizáló, vagy csak őket hiányoló oldallelátósok miatt is van. Kellenek a világos és egységes szabályok, de arra kell törekedni, hogy minél több néző, minél egyszerűbben, de biztonságosan tudjon focimeccsre menni.

Nem a nézőket kell beazonosítani és szabályozni, hanem a rendbontókat. Legyen kedvezménykártya, de ne legyen kötelező annak használata. A biztonsági szolgálatokat, annak embereit a rendőrség hatékonyabban ellenőrizze.

A szurkolók képviseletében Magyar Balázs kapott szót először, némi polémia alakult ki, ugyanis a jegyzőkönyvbe vétel miatt fontos volt elmondania, hogy pontosan kit képvisel, és a „mindenkit” válasz Kósa Lajos számára lehetőséget adott, hogy elmondhassa, az egyes csapatok szurkolói, illetve az egyes csapatok szurkolói csoportjai között is akadhatnak, akadnak véleménykülönbségek, ezért nehéz őket egységesen kezelni, képviselni.

Magyar Balázs egy örökbecsű Lázár János-idézettel kezdett, miszerint: „az a célja, hogy jóval kevesebb hülye szabály legyen”. Fel kell ismerni, hogy nincs minden rendben. A csoportok egyébként egy többoldalas anyaggal készültek, amelyben részletesen leírták az előzményeket, meglátásaikat, javaslataikat. Ez fontos momentum volt, de erről később. Őry Márk (Szurkolói Iroda, RBD) is szót kapott, beszélt a Haladás képviselője, illetve a debreceni szurkolók képviselője, Pete Tamás. Szintén szólt az MTK Baráti Körtől érkezett szurkoló.

A szurkolók egységesen kiálltak amellett, hogy a bizottság lehetőség szerint úgy folytassa munkáját, hogy állandó vagy eseti jelleggel, de az érintettek bevonásával alakítsa végleges javaslatát. A szurkolók által megfontolásra, módosításra ajánlott pontok a következők voltak:

1. Kommunikációváltás. A szurkolói kérdés elsősorban nem rendészeti, rendőrségi probléma, nem indokolja semmi annak ekként való kezelését

2. Egységes, egyöntetű, mindenkire egyformán vonatkozó, betartható törvényi környezet megteremtése, a jelenlegi sok esetben diszkriminatív szabályozók módosítása

3. Súlyos adatvédelmi hiányosságok felszámolása, adatbiztonság megteremtése

4. A felesleges szurkolói regisztráció megszüntetése, kártyarendszer opcionálissá tétele

5. A sportrendezvények biztonsági kockázati besorolásának felülvizsgálata, annak egységesítése, a mérkőzések biztosításának rendőrségi közfeladatként történő meghatározása

6. Kizárás, kitiltás intézményének egységesítése, az ilyen ügyeket kivizsgáló állandó bizottság felállítása

7. A hagyományos, a józan ész szabályai szerinti meccsre jutási lehetőségek visszaállítása (jegyértékesítés, kötelező utaztatás)

Szó esett a nézőszámok manipulálásáról, az indokolatlan rendőri túlbiztosításokról, Kósa Lajos többször adta elő saját lesújtó tapasztalatait. A képviselők hozzászólásait követően Debrecen korábbi polgármestere vette magához a szót és zárta le az ülést, azonban nem foglalt állást egyértelműen az egységes szabályozásra törekvés mellett. Azt azonban kijelentette, hogy minden érintett bevonásával folytatódik a munka, a szurkolók által összeállított anyag – amely talán teljes egészében publikálható lesz – jelentős segítség, és így nem lesz szükség további szurkolói csoportok meghallgatására. Minden érintett alatt értette az MLSZ-t, a klubokat, a rendőrséget, az EMMI-t, a szurkolókat, majd a kodifikációs szakaszban szükség lesz az Igazságügyi- és Belügyminisztériumra is. Szilágyi képviselő sok sikert kívánt Kósának a frakció meggyőzéséhez, Kubatov Gábort név szerint is említve, egyébként dicsérő szavakkal szólt, Kósa Lajos rögtön megkérdezte: „Mit iszol?”.

Samu István (MLSZ) hitet tett a párbeszéd mellett, nagyra értékelte, hogy a szurkolók képviselőiben tárgyalóképes partnereket ismerhetett meg, és örült a kölcsönös tiszteletnek. Végül ismét Kósa beszélt, kiemelve Kubatov bonyolult és kényes helyzetét. Magyar Balázs zárásként kijelentette, ha sikerül megállapodni a szurkolókkal, akkor garantálják, hogy visszatér a lelátókra a hangulat.

Olvasói sztorik