Légiósok

Nem találják Nagy Ádám helyét, de: „taktikailag sem kész játékos”

A bolognai szakírók szerint a magyar játékos riválisai egész egyszerűen jobban teljesítenek. Azonban azon sem lepődnének meg, ha végül a PL-ben kötne ki.

Nagy Ádám a 2017–2018-as versenykiírásban roppant kevés lehetőséget kapott az olasz élvonalban vitézkedő Bologna színeiben. A magyar középpályás az őszi szezonban ezidáig csupán négy bajnoki mérkőzésen – a legutóbbi, Chievo elleni bajnokit végigjátszotta – és egy kupameccsen jutott szóhoz, összesen 336 percet töltött a pályán.

A mutatók azután igazán csalódáskeltőek, hogy Nagy Ádám első olasz szezonjában hamar alapemberré nőtte ki magát klubcsapatában, a mögöttünk hagyott idényt szinte végigjátszotta. Az elmúlt időszakban azonban neve felmerült már a másodosztályú Bresciánál, de spanyol és francia érdeklődőkről is lehetett hallani, igaz, mindeközben menedzsere szerint egyelőre nem gondolkoznak klubcserén.

A huszonháromszoros magyar játékos helyzetéről két olasz szakírót, Lorenzo Nicolinit (Bologna Today) és Daniele Labantit (Corriere di Bologna) kérdezte a Rangadó.hu – még a pénteki, Chievo elleni bajnoki mérkőzés előtt.

A Bologna Today munkatársa szerint nagy esély van a magyar játékos távozására Fotó: bolognatoday.it

– Tény, hogy a 2016-os Európa-bajnokság után briliáns első évet tudhatott maga mögött Bolognában Ádám, de azóta teljesítménye sokat visszaesett – kezdte Nicolini. Taktikailag még nem kész játékos, nem találja helyét a csapatban, éppen ezért előfordulhat, hogy valóban távozik Bolognából. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy még mindig csak huszonkét éves, megmutathatja még, mire képes.

– Nem lepődtem meg azon, hogy nyár óta nem igazán számol vele Mister Donadoni, hiszen Andrea Poli, Godfred Donsah és Erick Pulgar is jobban játszik nála a középpályán. Ádám helyén elsősorban Polit favorizálja az olasz mester, mivel neki több rutinja van, és tudja, hogyan kell ebben a szerepkörben védekezni és támadni.

Nagy Ádámnak van jövője Bolognában?

– Meglátásom szerint hamarosan elválhatnak Ádám és a Bologna útjai. Úgy tudjuk, a játékos iránt francia, angol és spanyol klubok is érdeklődnek. A téli klubváltás jót tehet Ádámnak, hiszen még mindig nagyon fiatal és játszania kell. Az olasz másodosztály meccsrutin szempontjából hasznos lehet a fiatal focistáknak, de Ádámot a Ligue 1-ben vagy a Premier League-ben is el tudnám képzelni. Vélhetően az ajánlattól függ, hogy januárban a Bologna kölcsönben engedi-e el őt vagy végleg – zárta szavait Nicolini, a Bologna Today újságírója.

Nagy Ádám ősszel alig kapott lehetőséget Fotó: Getty Images

Honfitársával ellentétben Daniele Labanti már nem olyan biztos Nagy Ádám januári távozásában, ő így látja a játékos helyzetét.

A Corriere újságírója szerint nincs gond Nagy képességeivel Fotó: corrieredibologna.corriere.it

– Ádámmal jó vásárt csinált a Bologna, hiszen tavaly nyáron fiatal, tehetséges játékost keresett a klub, ő pedig az Európa-bajnokságon sokat játszott válogatott színekben.

– Nem könnyű megmondani, ősszel miért nem kapott több lehetőséget klubjában. Tény, a Bolognának jó középpályásai vannak, akik tapasztaltabbak, mint Ádám, és talán jobban is illeszkednek Donadoni elképzeléseibe.

Nem találják az olaszok Nagy Ádám helyét?

– A probléma az, hogy nem egyértelmű, hol van a legjobb helyen. A képességeivel nincs gond, de nehéz neki jó posztot találni a Serie A-ban. Nem lepődtem meg azon sem, hogy kikerült a kezdőből, mivel Pulgar és Donsah remek teljesítményt nyújtott az elmúlt hónapokban.

– Azt nem tudom megmondani, hogy van-e jövője Bolognában és azt sem, mi a terve vele a klubnak. Remélem, Ádám talál magának olyan helyet, ahol több mérkőzésen léphet pályára. Lehetségesnek tartom, hogy távozik télen, de meglátásom szerint sok múlik azon is, hogyan alakul a többi bolognai topjátékos sorsa: egyelőre nem tudni, mi lesz Simone Verdivel és a többiekkel – összegzett a Corriere di Bologna szakírója, Labanti.

Olvasói sztorik